Indkøb af Brygge udstyr??

MadsAhues
Indlæg: 26
Tilmeldt: 29. nov 2017, 11:51

Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af MadsAhues »

Hej alle i experter !
Jeg er ny i gruppen og har lige købt min første brygge gryde på 70 liter med falsk bund og taphane.
Men hvad skal jeg ellers købe af vægte og fermentator..
Er der en af jer der har tid til at hjælpe mig med nogle gode råd per tlf eller chat?


Mit udgangspunkt for at ville brygge er at min kone og jeg har et gammelt hus i Oderberg ca 70 kmh nordligt for Berlin. Huset har en meget stor kælder som altid er ret kølig eller i hvertfald meget stabil i temt der ud over har vi egen brønd med meget godt vand. Se neden for:

Parameter Wert
pH-Wert 7.5
Härte 19.3 Grad dH
Eisen 2.05 mg/l
Nitrat 7.20 mg/l
Nitrit 0.069 mg/l
Ammonium 0.13 mg/l
Kupfer 0 mg/l
KMnO4 9.3 mg/l
Chlorid 18.0 mg/l
Karbonat Härte 15.90 grad

I September er hele byen fyldt med vild humle på alle blankeværker og vores lille have er tildels til gruet af humle men aner ikke hvilken sort det er.

Derfor har jeg købt en 70.l. gryde med fastbund 30 cm hanefilter og fastbund samt en urt køler men hvad mangler jeg nu??

ps: vi bor i Berlin, men jer er dansk.

Håber jeg skriver det rigtige sted ellers undskylder jeg på forhånd.
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af fjorgensen »

Jeg går ud fra at du har et gasblus ell. lign. til at varme under gryden.'
Derudover skal du bruge 1 spand/tønde med låg og gærlås til at gære urten i.
Det er også fornuftigt at anskaffe dig et termometer, en Örchle vægt og en hævert, men så kan du også komme igang.
Du kan sagtens købe mange flere forskellige ting, men jeg ville vente indtil jeg fandt det nødvendigt.
Du ved: Nice to have or need to have :-)
keep it simple !
MadsAhues
Indlæg: 26
Tilmeldt: 29. nov 2017, 11:51

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af MadsAhues »

Hej Fjorgensen
Ja gasblus har jeg og jeg har tænkt på at købe denne her:
http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja ... 4730245012" onclick="window.open(this.href);return false;

en 80 l. Fermentator med gærlås hvad siger du til den?
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af fjorgensen »

Den er jo fornem, men mindre fancy kan også gøre det hvis det skal være :-)
keep it simple !
MadsAhues
Indlæg: 26
Tilmeldt: 29. nov 2017, 11:51

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af MadsAhues »

Ok 1000 tak :-)
Tænker bare at købe noget ordenligt og i en ok størelse.
Hvad er fordelen i at Fermentatoren er spids i bunden med hane i bund og i side bund? Er det noget med at man så ikke skal stikke fadet om?
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af fjorgensen »

Ja, det er vist noget med at kunne aftappe gærrester den vej.
Der er delte meninger om at omstikke øl, jeg mener det giver en forøget risiko for at få iltet øllet og dermed måske infektion.
Jeg omstikker ikke før jeg skal flaske og så er det til en ny spand hvori jeg har det opløste sukker til karbonering af øllet. Hvis jeg tapper på fad kommer jeg sukkeropløsningen i fadet og stikker om direkte der til.
keep it simple !
MadsAhues
Indlæg: 26
Tilmeldt: 29. nov 2017, 11:51

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af MadsAhues »

Ok hvor længe lader du så øllet stå i din Fermentator inden du tapper på flaske eller fad?
Og har du erfaringer med disse fade?:
https://www.brouwland.com/de/unsere-pro ... brewferm-1" onclick="window.open(this.href);return false;

Der stå på siden at øllet kan holde sig i flere ugen, men burde det ikke kunne holde sig længere?
Takker igen :-)
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af fjorgensen »

Jeg lader øllet stå på gæringsbeholderen 3-4 uger, hvor jeg den sidste uges tid måler SG/FG med min ôechsle vægt. Når jeg kan aflæse samme værdi med nogle (3) dages mellemrum ved jeg at øllet er færdigt med at gære.

De fade du henviser til kaldes Festfade og fungerer fint. Et godt alternativ er Cornelius fustager som er en professionel løsning.
https://lundteknik.dk/fadoel-cornelius- ... athTop=741
keep it simple !
MadsAhues
Indlæg: 26
Tilmeldt: 29. nov 2017, 11:51

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af MadsAhues »

3-4 uger det var længe men ok
Har du et link på en ôechsle vægt?
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af fjorgensen »

keep it simple !
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 20:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af janriis »

MadsAhues skrev:Hej Fjorgensen
Ja gasblus har jeg og jeg har tænkt på at købe denne her:
http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja ... 4730245012" onclick="window.open(this.href);return false;

en 80 l. Fermentator med gærlås hvad siger du til den?
Lad for guds skyld være med, at købe det skrammel. Hanerne er ikke tætte og låget er hult, så snask og vand trænger ind og er tæt på umuligt at få ud. Køb en ganske almindelig 60 liter gærtank, eller tag skridtet videre og køb en Fermentasaurus.
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
MadsAhues
Indlæg: 26
Tilmeldt: 29. nov 2017, 11:51

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af MadsAhues »

Hej Janriis
Har du selv købt den da?
Fermentasaurus er alle så små max 35 L.
Har faktisk lige købt den fra Polen da transport til Berlin ikke kostede ret meget og den ellers så ok ud.
Håber sgu den kan bruges til noget eller man kan fikse låget og hanerne.
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 20:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af janriis »

MadsAhues skrev:Hej Janriis
Har du selv købt den da?
Fermentasaurus er alle så små max 35 L.
Har faktisk lige købt den fra Polen da transport til Berlin ikke kostede ret meget og den ellers så ok ud.
Håber sgu den kan bruges til noget eller man kan fikse låget og hanerne.
Ja, men solgte igen pga hanerne og låget. Gjorde køber opmærksom på det.
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
MadsAhues
Indlæg: 26
Tilmeldt: 29. nov 2017, 11:51

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af MadsAhues »

Ok Janriis
Måske jeg skulle fylde låget helt med silikone og starte med at udskifte hanerne.
Tak for input !
stond
Indlæg: 1
Tilmeldt: 4. dec 2017, 16:44

Re: Indkøb af Brygge udstyr??

Indlæg af stond »

MadsAhues skrev:Hej alle i experter !
Jeg er ny i gruppen og har lige købt min første brygge gryde på 70 liter med falsk bund og taphane.
Men hvad skal jeg ellers købe af vægte og fermentator..
Er der en af jer der har tid til at hjælpe mig med nogle gode råd per tlf eller chat?


Mit udgangspunkt for at ville brygge er at min kone og jeg har et gammelt hus i Oderberg ca 70 kmh nordligt for Berlin. Huset har en meget stor kælder som altid er ret kølig eller i hvertfald meget stabil i temt der ud over har vi egen brønd med meget godt vand. Se neden for:

Parameter Wert
pH-Wert 7.5
Härte 19.3 Grad dH
Eisen 2.05 mg/l
Nitrat 7.20 mg/l
Nitrit 0.069 mg/l
Ammonium 0.13 mg/l
Kupfer 0 mg/l
KMnO4 9.3 mg/l
Chlorid 18.0 mg/l
Karbonat Härte 15.90 grad

I September er hele byen fyldt med vild humle på alle blankeværker og vores lille have er tildels til gruet af humle men aner ikke hvilken sort det er.

Derfor har jeg købt en 70.l. gryde med fastbund 30 cm hanefilter og fastbund samt en urt køler men hvad mangler jeg nu??

ps: vi bor i Berlin, men jer er dansk.

Håber jeg skriver det rigtige sted ellers undskylder jeg på forhånd.
hej Mads
paramenterne for jern og kaliumpermagenattal er lidt høje, min erfaring fra egen brønd/boring er at jernindhold omkring 1 mg/l kan både lugtes og smages, grænseværdien " æstetisk" for vandværksvand er 0,2 mg/l
forhøjet kaliumpermangenattal indikere biologisknedbrydeligt materiale så du skal være obs. på hygiejnen og koge alt det anvendte vand til brygningen
mvh
steen
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"