Ups er vores bryg ødelagt ?
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Der er jo rimeligt stor forskel på om du brygger 20 liter light øl eller 20 liter 14% barleywine i forhold til hvor meget en pose tørgær kan klare.
Jeg rehydrere for at flest mulige gærceller overlever mødet med den sukkerfyldte urt.
Jeg rehydrere for at flest mulige gærceller overlever mødet med den sukkerfyldte urt.
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Ja det er selvfølgelig rigtigt. Jeg har ikke sat mig super meget ind i pitch rate og sådan noget. Plejer at brygge mellem 3.5 og 6.5 abv så jeg har indtil videre bare brugt et brew gær pr 20 liter, hvilket har fungeret fint.RuneV skrev:Der er jo rimeligt stor forskel på om du brygger 20 liter light øl eller 20 liter 14% barleywine i forhold til hvor meget en pose tørgær kan klare.
Jeg rehydrere for at flest mulige gærceller overlever mødet med den sukkerfyldte urt.
Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Vær god ved dine gærceller, og behandl dem godt.
Det er trods alt dem der laver din urt om til øl.
Stadigt kan det undre mig, at der er så mange der går vældig meget op i mæsketemperatur og humletilsætning, og så lidt i pitchingrate, gæringstemperatur og sikring af viril gær.
Det er trods alt dem der laver din urt om til øl.
Stadigt kan det undre mig, at der er så mange der går vældig meget op i mæsketemperatur og humletilsætning, og så lidt i pitchingrate, gæringstemperatur og sikring af viril gær.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Det var også min tanke. Der var vist en del begynderfejl og for meget hastværk. Vi brygger allerede igen på søndag. En forsinket juleøl :-=RuneV skrev:Jeg vil foreslå en checkliste næste gang i brygger. Du glemmer helt sikkert nogle ting næste gang du brygger også. Det kan virkelig være en stor hjælp når man i starten har 1 million ting i hovedet man skal huske imens man brygger.
Udmæskning
Spargevand klar når sparge skal startes
BG måling(ikke nødvendigt)
Humletilsætninger
OG måling
Hydrering af gær(hvis tør)
Sukker inden flaskning
Har tænkt mig at sætte min ned i morgen og lave en tjekliste. Og få fordelt arbejdet ud. Samtidig skal vi også tappe det her bryg på flasker (forhåbentlig)
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Fik du nogensinde taget en prøve og målt vægtfylden?
Rettelse: hovsa, havde ikke set der var 2 sider ekstra i tråden :-P
Rettelse: hovsa, havde ikke set der var 2 sider ekstra i tråden :-P
Senest rettet af 9colai 19. jan 2018, 09:04, rettet i alt 1 gang.
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
SørenO, nu blev jeg lige nysgerrig - hvordan vil du kunne smage en stresset gær i øllet? Er man ikke i tvivl?
Jeg har et par gange anvendt vådgær i stedet for brev med tørgær direkte i urten. Det er en dyrere løsning, men jeg bilder mig ind, at der er smagsmæssig forskel, specielt hvis man med en Wit insisterer på at få bundgæren med op i glasset. Men nu er det lidt svært at sammenligne eksempelvis XL-3944 med helt andre gærstammer i tør form ...
Jeg har et par gange anvendt vådgær i stedet for brev med tørgær direkte i urten. Det er en dyrere løsning, men jeg bilder mig ind, at der er smagsmæssig forskel, specielt hvis man med en Wit insisterer på at få bundgæren med op i glasset. Men nu er det lidt svært at sammenligne eksempelvis XL-3944 med helt andre gærstammer i tør form ...
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Det er ikke så let at forklare kort. Der er flere forskellige bismag, man kan komme ud for.inzide skrev:SørenO, nu blev jeg lige nysgerrig - hvordan vil du kunne smage en stresset gær i øllet? Er man ikke i tvivl?
Jeg har et par gange anvendt vådgær i stedet for brev med tørgær direkte i urten. Det er en dyrere løsning, men jeg bilder mig ind, at der er smagsmæssig forskel, specielt hvis man med en Wit insisterer på at få bundgæren med op i glasset. Men nu er det lidt svært at sammenligne eksempelvis XL-3944 med helt andre gærstammer i tør form ...
Generelt kan man sige, at stresset gær afgiver flere smagsstoffer - forskellige typer af estere især. Nogle smager godt (banansmagen i hvedeøl fx) og nogle er mindre gode (fx smag af grønne æbler). Man kan også få en større mængde af højere alkoholer (fusel), som giver en skarp brændende smag.
Nogle leger med bevidst at underpitche belgisk øl for at få mere smag fra gæren.
Stressfaktorer kan fx være for høj temperatur ved gæring eller for lidt gær.
I how to brew er der en sektion om fejlsmage. Den er god.
Vh Søren
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Så fik vi flasket vores øl. FG på 1014 som opskriften også sagde :-) Smagen var også ok. Smagte ikke af klorin.
Der er en ting vi undre os over. Vi fulgte opskriften og startet med 19L vand til mærsking. Tilføjet 14L ved filtrering.
Brygget hedder 25L og vi står ilbage med ca 15L ??????
Der er en ting vi undre os over. Vi fulgte opskriften og startet med 19L vand til mærsking. Tilføjet 14L ved filtrering.
Brygget hedder 25L og vi står ilbage med ca 15L ??????
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Hvor meget malt har i brugt? Man taber ca 1L pr Kg, som bliver tilbage i malten.Tonny1970 skrev:Så fik vi flasket vores øl. FG på 1014 som opskriften også sagde :-) Smagen var også ok. Smagte ikke af klorin.
Der er en ting vi undre os over. Vi fulgte opskriften og startet med 19L vand til mærsking. Tilføjet 14L ved filtrering.
Brygget hedder 25L og vi står ilbage med ca 15L ??????
Hvor meget deadspace er der i jeres udstyr. Det er tab i får ved skift fra gryde til gryde (f.eks.)
Hvordan har i kogt humlen? Man taber også her
Stak i øllen om? Så taber man også her.
Jeg syntes dog stadig at hvis i har brugt 29L vand, så lyder et tab på 14L af pænt meget, med mindre det er en stærk øl, hvor der er brugt meget malt :)
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Der var en del begynderfejl. Vi har nu fået lavet en falsk bund og taphane til vores 50l gryde og vi har næsten ingen tab i forhold til opskrift. Har lige lavet bryg nr 3 og der står 24l pal ale og bobler lige nu. Opskrift sagde 25l :-)YodaVonBeck skrev:Hvor meget malt har i brugt? Man taber ca 1L pr Kg, som bliver tilbage i malten.Tonny1970 skrev:Så fik vi flasket vores øl. FG på 1014 som opskriften også sagde :-) Smagen var også ok. Smagte ikke af klorin.
Der er en ting vi undre os over. Vi fulgte opskriften og startet med 19L vand til mærsking. Tilføjet 14L ved filtrering.
Brygget hedder 25L og vi står ilbage med ca 15L ??????
Hvor meget deadspace er der i jeres udstyr. Det er tab i får ved skift fra gryde til gryde (f.eks.)
Hvordan har i kogt humlen? Man taber også her
Stak i øllen om? Så taber man også her.
Jeg syntes dog stadig at hvis i har brugt 29L vand, så lyder et tab på 14L af pænt meget, med mindre det er en stærk øl, hvor der er brugt meget malt :)
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Vi har nu brygget øl nr 3 og hold da op hvor var det afslappet. Alle begynderfejl var rettet og alle viste hvad de skulle lave. Der var massere af tid til at nyde bryg nr 2 som var en rigtig god juleøl :-)Tonny1970 skrev:Det var også min tanke. Der var vist en del begynderfejl og for meget hastværk. Vi brygger allerede igen på søndag. En forsinket juleøl :-=RuneV skrev:Jeg vil foreslå en checkliste næste gang i brygger. Du glemmer helt sikkert nogle ting næste gang du brygger også. Det kan virkelig være en stor hjælp når man i starten har 1 million ting i hovedet man skal huske imens man brygger.
Udmæskning
Spargevand klar når sparge skal startes
BG måling(ikke nødvendigt)
Humletilsætninger
OG måling
Hydrering af gær(hvis tør)
Sukker inden flaskning
Har tænkt mig at sætte min ned i morgen og lave en tjekliste. Og få fordelt arbejdet ud. Samtidig skal vi også tappe det her bryg på flasker (forhåbentlig)
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Hey brygger. Vi har brygget en pale ale hvor vi skulle omstikker med en ekstra humle :-) Vi tilføjede en jernkugle i humlesokken så den ikke bare flød ovenpå. Da vi smagte på øllen. Smagte den af jern. Var det en fejl 40 at putte kuglen i ???
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Om den flyder eller ikke flyder, eller i humlesok eller ikke er i humlesok gør ingen forskel. Drop kuglen næste gang.Tonny1970 skrev:Hey brygger. Vi har brygget en pale ale hvor vi skulle omstikker med en ekstra humle :-) Vi tilføjede en jernkugle i humlesokken så den ikke bare flød ovenpå. Da vi smagte på øllen. Smagte den af jern. Var det en fejl 40 at putte kuglen i ???
http://brulosophy.com/2017/07/03/loose- ... t-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Du må ikke bruge jern, kun rustfrit stål eller glaskugler.
Ellers bruge humle pellets direkte i gærspanden, de opløses og synker til bunds, og når man så tapper forsigtigt, så bliver de liggende på bunden sammen med gærkagen.
Ellers bruge humle pellets direkte i gærspanden, de opløses og synker til bunds, og når man så tapper forsigtigt, så bliver de liggende på bunden sammen med gærkagen.
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Re: Ups er vores bryg ødelagt ?
Ok. Vi havde også mistanke til hanen på bryggryden. Tror den er af Messing. Har det noget at sige.ramløse skrev:Om den flyder eller ikke flyder, eller i humlesok eller ikke er i humlesok gør ingen forskel. Drop kuglen næste gang.Tonny1970 skrev:Hey brygger. Vi har brygget en pale ale hvor vi skulle omstikker med en ekstra humle :-) Vi tilføjede en jernkugle i humlesokken så den ikke bare flød ovenpå. Da vi smagte på øllen. Smagte den af jern. Var det en fejl 40 at putte kuglen i ???
http://brulosophy.com/2017/07/03/loose- ... t-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5B4874EC
Senest rettet af Tonny1970 24. mar 2018, 08:41, rettet i alt 1 gang.