FG
FG
Hejsa
Så er der gået en uge siden at bryggede vores Irish Red Ale , de første 2 døgn var der en heftig aktivitet i gærrøret , men siden har der været ro.
I dag ville jeg lige måle min FG for at få en status på hvor langt vi var , SIKKE et syn og en duft der mødte en da man løftede låget :-)
Vi var gået fra en OG på 1044 til en FG på 1020 , målet er 1014, så der er et stykke vej endnu.
Mit Spørgsmål til jer er om gæren stadig er igang selv om der ikke er synlig aktivitet i gærrøret , eller ender jeg ud med en velsmagende ligt øl på 3,2 vol.
God weekend der ude
mvh Jan
PS øllet er gæret ved en temp på 20-21 C.
Så er der gået en uge siden at bryggede vores Irish Red Ale , de første 2 døgn var der en heftig aktivitet i gærrøret , men siden har der været ro.
I dag ville jeg lige måle min FG for at få en status på hvor langt vi var , SIKKE et syn og en duft der mødte en da man løftede låget :-)
Vi var gået fra en OG på 1044 til en FG på 1020 , målet er 1014, så der er et stykke vej endnu.
Mit Spørgsmål til jer er om gæren stadig er igang selv om der ikke er synlig aktivitet i gærrøret , eller ender jeg ud med en velsmagende ligt øl på 3,2 vol.
God weekend der ude
mvh Jan
PS øllet er gæret ved en temp på 20-21 C.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: FG
Hvis du måler det samme med 3-4 dages mellemrum, så er den færdig.
Så onsdag ved du mere ☺
Så onsdag ved du mere ☺
-
- Indlæg: 94
- Tilmeldt: 8. jan 2017, 23:10
- Geografisk sted: 7400 Herning
Re: FG
Hej
Prøv eventuelt at give din gærtank en lille rystetur, hvis du har mæsket ved for høj temperatur kan du risikere at få dannet sukker, som gæren ikke kan omsætte, men hvis du ender med en velsmagende øl på 3,2% er det vel heller ikke så galt, så kan du tage en mere, jeg synes forøvrigt at det er svært at brygge en god øl der ikke er for stærk ;-)
Prøv eventuelt at give din gærtank en lille rystetur, hvis du har mæsket ved for høj temperatur kan du risikere at få dannet sukker, som gæren ikke kan omsætte, men hvis du ender med en velsmagende øl på 3,2% er det vel heller ikke så galt, så kan du tage en mere, jeg synes forøvrigt at det er svært at brygge en god øl der ikke er for stærk ;-)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: FG
Hvis du bruger gærspand - så kan den godt vær lidt utæt, derfor er 2 målinger et must.
Re: FG
Jeg har en ipa der er gået i stå ved 1020, med target 2014. Mit første forsøg med wlp007 . Har siden fundet ud af, at den gær kan droppe så hårdt, at den ikke bliver færdig. Så nu ryster/slynger jeg den dagligt i håb om at vække den igen. Ulempen er ilt ved spande, den tilgang vil nok medføre en træls oxidering. Jeg bruger en Fermentasaurus der har været holdt under tryk siden start og må formodes ikke at have ilt af betydning tilbage. Men det kommer selvfølgelig an på gæren. Læste også at nogen tilsætter et brev us05 der er blevet lavet i en lille starter og tilsat ved peak af krausen
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: FG
den er mæsket ved 67 grader og mash out ved 78 grader.jandk skrev:Hvilke temperatur har du mæsket ved?
Hvis øl er mæsket ved høj temperatur, dannes der sukker arter, som gæren ikke kan omdanne til alkohol.
Så vil du ende med en sødere øl med mindre alkohol.
Det er et all grain kit som jeg har købt.
Jeg tror den gære endnu , da låset på spanden buer op , og vandet stå i den ene side af gærlåsen.
Den fik en lille rystetur i går.
Tak for dit svar.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: FG
Det kan sagtens være gæren der er lidt kræsen, som andre også har skrevet.
En FG på 1020, med dit OG udgangspunkt, kommer næppe til at smage godt. Dykker den ikke yderligere kan du overveje at koge 500 gram sukker, køle det ned og smide det i, hvorefter du omrører bunden igen. Så forhøjer du din OG med 10 point og giver den kærsne gær noget at spise. Du får en bedre balance mellem kroppen i øllet og alkoholprocenten. Du kan i øvrigt risikere, at gæren bliver så glad for det nye sukker, at den æder noget af den svære sukker også.
En FG på 1020, med dit OG udgangspunkt, kommer næppe til at smage godt. Dykker den ikke yderligere kan du overveje at koge 500 gram sukker, køle det ned og smide det i, hvorefter du omrører bunden igen. Så forhøjer du din OG med 10 point og giver den kærsne gær noget at spise. Du får en bedre balance mellem kroppen i øllet og alkoholprocenten. Du kan i øvrigt risikere, at gæren bliver så glad for det nye sukker, at den æder noget af den svære sukker også.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi