FG

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
Brugeravatar
voneitzen
Indlæg: 76
Tilmeldt: 21. nov 2017, 13:21

FG

Indlæg af voneitzen »

Hejsa
Så er der gået en uge siden at bryggede vores Irish Red Ale , de første 2 døgn var der en heftig aktivitet i gærrøret , men siden har der været ro.
I dag ville jeg lige måle min FG for at få en status på hvor langt vi var , SIKKE et syn og en duft der mødte en da man løftede låget :-)
Vi var gået fra en OG på 1044 til en FG på 1020 , målet er 1014, så der er et stykke vej endnu.
Mit Spørgsmål til jer er om gæren stadig er igang selv om der ikke er synlig aktivitet i gærrøret , eller ender jeg ud med en velsmagende ligt øl på 3,2 vol.
God weekend der ude
mvh Jan
PS øllet er gæret ved en temp på 20-21 C.
Brugeravatar
voneitzen
Indlæg: 76
Tilmeldt: 21. nov 2017, 13:21

Re: FG

Indlæg af voneitzen »

Billede


Sent from my iPhone using Tapatalk
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: FG

Indlæg af Truntebryg »

Hvis du måler det samme med 3-4 dages mellemrum, så er den færdig.

Så onsdag ved du mere
Brugeravatar
voneitzen
Indlæg: 76
Tilmeldt: 21. nov 2017, 13:21

Re: FG

Indlæg af voneitzen »

voneitzen skrev:Billede


Sent from my iPhone using Tapatalk
prøver at se på onsdag.
Men FG på 1020 er da et skidt sted at stoppe.
Hvis man sp skal tá ved lære af det , hvor skal fejlen findes


Sent from my iPhone using Tapatalk
HoegildBryghus
Indlæg: 94
Tilmeldt: 8. jan 2017, 23:10
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: FG

Indlæg af HoegildBryghus »

Hej
Prøv eventuelt at give din gærtank en lille rystetur, hvis du har mæsket ved for høj temperatur kan du risikere at få dannet sukker, som gæren ikke kan omsætte, men hvis du ender med en velsmagende øl på 3,2% er det vel heller ikke så galt, så kan du tage en mere, jeg synes forøvrigt at det er svært at brygge en god øl der ikke er for stærk ;-)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: FG

Indlæg af Truntebryg »

Hvis du bruger gærspand - så kan den godt vær lidt utæt, derfor er 2 målinger et must.
Brugeravatar
voneitzen
Indlæg: 76
Tilmeldt: 21. nov 2017, 13:21

Re: FG

Indlæg af voneitzen »

Truntebryg skrev:Hvis du bruger gærspand - så kan den godt vær lidt utæt, derfor er 2 målinger et must.
tak for dit svar. Jeg tager en måling igen på onsdag og på fredag.



Sent from my iPhone using Tapatalk
Morgiane
Indlæg: 31
Tilmeldt: 15. apr 2017, 16:18
Geografisk sted: Sdr. Tranders, Aalborg

Re: FG

Indlæg af Morgiane »

Jeg har en ipa der er gået i stå ved 1020, med target 2014. Mit første forsøg med wlp007 . Har siden fundet ud af, at den gær kan droppe så hårdt, at den ikke bliver færdig. Så nu ryster/slynger jeg den dagligt i håb om at vække den igen. Ulempen er ilt ved spande, den tilgang vil nok medføre en træls oxidering. Jeg bruger en Fermentasaurus der har været holdt under tryk siden start og må formodes ikke at have ilt af betydning tilbage. Men det kommer selvfølgelig an på gæren. Læste også at nogen tilsætter et brev us05 der er blevet lavet i en lille starter og tilsat ved peak af krausen


Sent from my iPhone using Tapatalk
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: FG

Indlæg af jandk »

Hvilke temperatur har du mæsket ved?
Hvis øl er mæsket ved høj temperatur, dannes der sukker arter, som gæren ikke kan omdanne til alkohol.
Så vil du ende med en sødere øl med mindre alkohol.
Brugeravatar
voneitzen
Indlæg: 76
Tilmeldt: 21. nov 2017, 13:21

Re: FG

Indlæg af voneitzen »

jandk skrev:Hvilke temperatur har du mæsket ved?
Hvis øl er mæsket ved høj temperatur, dannes der sukker arter, som gæren ikke kan omdanne til alkohol.
Så vil du ende med en sødere øl med mindre alkohol.
den er mæsket ved 67 grader og mash out ved 78 grader.
Det er et all grain kit som jeg har købt.
Jeg tror den gære endnu , da låset på spanden buer op , og vandet stå i den ene side af gærlåsen.
Den fik en lille rystetur i går.
Tak for dit svar.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Efel
Indlæg: 31
Tilmeldt: 4. mar 2018, 09:40
Geografisk sted: Ringsted

Re: FG

Indlæg af Efel »

Hvordan endte det? Har også haft problem med for høj fg, men er også ganske ny.
Brugeravatar
Broder Jacob
Indlæg: 508
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup

Re: FG

Indlæg af Broder Jacob »

Det kan sagtens være gæren der er lidt kræsen, som andre også har skrevet.
En FG på 1020, med dit OG udgangspunkt, kommer næppe til at smage godt. Dykker den ikke yderligere kan du overveje at koge 500 gram sukker, køle det ned og smide det i, hvorefter du omrører bunden igen. Så forhøjer du din OG med 10 point og giver den kærsne gær noget at spise. Du får en bedre balance mellem kroppen i øllet og alkoholprocenten. Du kan i øvrigt risikere, at gæren bliver så glad for det nye sukker, at den æder noget af den svære sukker også.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."