temperatur af gæring
temperatur af gæring
Hejsa
Jeg har et spørgsmål angående temperatur på gæring af øllet .Jeg har kunne læse mig frem til at man får en bedre kvalitet af ølet ved en stabil gærtemperatur. Nu har jeg lige brygget mig en Ale , og den skulle gære mellem 18 c og 22 c , når man nu her et temperatur styret gærskab , skal man jo beslutte sig for hvilken temperatur man vil have , der er jo et spillerum på 4 c.
Hvordan vil smagen blive ved 18 c kontra 22c ?
Jeg har søgt på nettet og her på forumet , men syntes ikke at kunne fine et svar
Jeg har et spørgsmål angående temperatur på gæring af øllet .Jeg har kunne læse mig frem til at man får en bedre kvalitet af ølet ved en stabil gærtemperatur. Nu har jeg lige brygget mig en Ale , og den skulle gære mellem 18 c og 22 c , når man nu her et temperatur styret gærskab , skal man jo beslutte sig for hvilken temperatur man vil have , der er jo et spillerum på 4 c.
Hvordan vil smagen blive ved 18 c kontra 22c ?
Jeg har søgt på nettet og her på forumet , men syntes ikke at kunne fine et svar
Re: temperatur af gæring
Formentlig vil du få lidt mere gærkarakter ved den høje temperatur end ved den lave. Sådan virker de fleste gærtyper. Belgierne gærer fx generelt ret varmt.
Venlig hilsen
Søren
Venlig hilsen
Søren
Re: temperatur af gæring
Nu har du så en anledning til at brygge det samme bryg 2 gange (det er nok bedre hvis du delte den,så er grundlaget det samme), gære den ene ved 18, og den anden ved 22, så kan du smage forskellen.
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Re: temperatur af gæring
Det har du helt ret i , Men det var mere for at forstå hvad der sker , så jeg fremad rettet kan beslutte den rigtige gær temperatur. jeg skal til at brygge en lager inden for kort tid , og skal bruge en s-23 gær , den har en gæringstemperatur: 9 - 22 gr C (12-15 gr C er ideelt) , det er jo noget af et spillerum, jeg har læst mig frem til at den skulle give en frugtsmag til øllet , og det jeg lidt fisker efter er om den bliver mere markant ved gæring i den høje ende end den lave eller hvordan tempraturen spiller ind på smagen
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: temperatur af gæring
Hmm - undergæret "lager" med frugtsmag - det syntes jeg ikke hænger sammen.
Så kan du lige-så-godt købe en Steam gær, den koster kun det halve og gør det samme ved 16-18 °C (har 8 pakker liggende 12,- kr / pakke)
Men for at svare på dit spørgsmål, så jo kolder gæring jo mere neutral og mindre frugt får den færdige øl.
Så kan du lige-så-godt købe en Steam gær, den koster kun det halve og gør det samme ved 16-18 °C (har 8 pakker liggende 12,- kr / pakke)
Men for at svare på dit spørgsmål, så jo kolder gæring jo mere neutral og mindre frugt får den færdige øl.
Re: temperatur af gæring
hvilken type øl ville du bruge s23 gær tilTruntebryg skrev:Hmm - undergæret "lager" med frugtsmag - det syntes jeg ikke hænger sammen.
Så kan du lige-så-godt købe en Steam gær, den koster kun det halve og gør det samme ved 16-18 °C (har 8 pakker liggende 12,- kr / pakke)
Men for at svare på dit spørgsmål, så jo kolder gæring jo mere neutral og mindre frugt får den færdige øl.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: temperatur af gæring
Jeg har gode erfaringer med at brygge Märzen / Oktoberfest øl , S-23 gæret ved 11,5 gradervoneitzen skrev:hvilken type øl ville du bruge s23 gær tilTruntebryg skrev:Hmm - undergæret "lager" med frugtsmag - det syntes jeg ikke hænger sammen.
Så kan du lige-så-godt købe en Steam gær, den koster kun det halve og gør det samme ved 16-18 °C (har 8 pakker liggende 12,- kr / pakke)
Men for at svare på dit spørgsmål, så jo kolder gæring jo mere neutral og mindre frugt får den færdige øl.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mvh Rene.
Bryghuset Flor
Re: temperatur af gæring
Dette er jo en gammel, gammel, old-gammel diskurion.......men selv om man ville antage at dit køling setup og temperaturmåling havde en fejlmargen på max. 1 grad, og dermed 17-19´C contra 21-23`C, så tror jeg aætså bare det stadig er for tæt til man vitterligt kan smage en forskel iht. gærsmag.
Så selvom man lavede en 6-leddet forsøg (6 led begynder at være statetisk-mæssigt sikkert, dvs. 3x18´C og 3x22´C) og havde adgang til laboratorieudstyr der kan måle og holde temperatur præcist.......så er jeg stadig skeptisk om man vil få en større population (80+ mennesker) til at kunne smage forskel i et statetisk forsøg.
brulosophy.com række af forsøg omkring "Fermentation Temperature" er i hvertilfældet interesant læsning på dette område...........!
Men så snart an severer en lidt skæv øl for kloge folk vil de fleste straks kloge sig på at gæringen er forgået for højt, og man antager jo dermed at hele opskriften jo i dens sags natur var iorden.........men det kunne jo være at man skal tage 2 skridt tilbage og kigge på sin opskrift.
Personeligt tror jeg den "gode" opskrift er langt vigtigere end den præcise gæringstemperatur, samt om den er foregået et par grader fra eller til!
Så selvom man lavede en 6-leddet forsøg (6 led begynder at være statetisk-mæssigt sikkert, dvs. 3x18´C og 3x22´C) og havde adgang til laboratorieudstyr der kan måle og holde temperatur præcist.......så er jeg stadig skeptisk om man vil få en større population (80+ mennesker) til at kunne smage forskel i et statetisk forsøg.
brulosophy.com række af forsøg omkring "Fermentation Temperature" er i hvertilfældet interesant læsning på dette område...........!
Men så snart an severer en lidt skæv øl for kloge folk vil de fleste straks kloge sig på at gæringen er forgået for højt, og man antager jo dermed at hele opskriften jo i dens sags natur var iorden.........men det kunne jo være at man skal tage 2 skridt tilbage og kigge på sin opskrift.
Personeligt tror jeg den "gode" opskrift er langt vigtigere end den præcise gæringstemperatur, samt om den er foregået et par grader fra eller til!
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Re: temperatur af gæring
tak for svaretkbaggen skrev:Dette er jo en gammel, gammel, old-gammel diskurion.......men selv om man ville antage at dit køling setup og temperaturmåling havde en fejlmargen på max. 1 grad, og dermed 17-19´C contra 21-23`C, så tror jeg aætså bare det stadig er for tæt til man vitterligt kan smage en forskel iht. gærsmag.
Så selvom man lavede en 6-leddet forsøg (6 led begynder at være statetisk-mæssigt sikkert, dvs. 3x18´C og 3x22´C) og havde adgang til laboratorieudstyr der kan måle og holde temperatur præcist.......så er jeg stadig skeptisk om man vil få en større population (80+ mennesker) til at kunne smage forskel i et statetisk forsøg.
brulosophy.com række af forsøg omkring "Fermentation Temperature" er i hvertilfældet interesant læsning på dette område...........!
Men så snart an severer en lidt skæv øl for kloge folk vil de fleste straks kloge sig på at gæringen er forgået for højt, og man antager jo dermed at hele opskriften jo i dens sags natur var iorden.........men det kunne jo være at man skal tage 2 skridt tilbage og kigge på sin opskrift.
Personeligt tror jeg den "gode" opskrift er langt vigtigere end den præcise gæringstemperatur, samt om den er foregået et par grader fra eller til!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: temperatur af gæring
Efter min forståelse ideen med, at fermentere koldt, at du får så "ren" en smag, som mulig - altså, hvis man skal være lidt grov, så er det sådan de store stygge producenter skaber vandede pilsnere, som ikke smager af noget ;) men nogle gange er det også rart, at skylle munden i andet end imperial kaffe-vanilje-boubon-røg stout ;) Der er mange, som har haft held med, at få en god "ren" pilsner smag uden, at fermentere ved de laveste grader - og så tager det heller ikke nær så lang tid. Vil du have mere gærkarakter, så skal du op i den højere ende af skalaen.
Jeg ville skyde efter 15 grader, da det er den højeste ende af intervallet.
Synes forresten jeg har hørt rygter om, at s-23 i virkeligheden skulle være en ale-gær, men det er ikke noget jeg har kilder på.
Jeg ville skyde efter 15 grader, da det er den højeste ende af intervallet.
Synes forresten jeg har hørt rygter om, at s-23 i virkeligheden skulle være en ale-gær, men det er ikke noget jeg har kilder på.
Re: temperatur af gæring
Den gode opskrift forholdet sig til hele forløbet. Reelt fra udstyr til slutprodukt på flaske/fustage. Alt der gøres i hele forløbet får indflydelse på det færdige produkt.kbaggen skrev:Dette er jo en gammel, gammel, old-gammel diskurion.......men selv om man ville antage at dit køling setup og temperaturmåling havde en fejlmargen på max. 1 grad, og dermed 17-19´C contra 21-23`C, så tror jeg aætså bare det stadig er for tæt til man vitterligt kan smage en forskel iht. gærsmag.
Så selvom man lavede en 6-leddet forsøg (6 led begynder at være statetisk-mæssigt sikkert, dvs. 3x18´C og 3x22´C) og havde adgang til laboratorieudstyr der kan måle og holde temperatur præcist.......så er jeg stadig skeptisk om man vil få en større population (80+ mennesker) til at kunne smage forskel i et statetisk forsøg.
brulosophy.com række af forsøg omkring "Fermentation Temperature" er i hvertilfældet interesant læsning på dette område...........!
Men så snart an severer en lidt skæv øl for kloge folk vil de fleste straks kloge sig på at gæringen er forgået for højt, og man antager jo dermed at hele opskriften jo i dens sags natur var iorden.........men det kunne jo være at man skal tage 2 skridt tilbage og kigge på sin opskrift.
Personeligt tror jeg den "gode" opskrift er langt vigtigere end den præcise gæringstemperatur, samt om den er foregået et par grader fra eller til!
Gæringstemperaturen er lige så vigtig som mæsketemperaturen.
Om du så mener at ingen af dem har betydning, står dig helt frit for.
Husk bare på, at gæren giver øllen en karakter, primært i form af estere. Estere produceres, når gæres presses/stresses. Det sker ved underpitching, mangel på ilt og/eller næringsstoffer, høj temperatur o.l. Det kan man arbejde med bevidst, så lad være med at påstå, at gæren ikke har indflydelse på resultatet.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: temperatur af gæring
Ud fra hvad vælger du din den rette temperatur til gæring af dine bryg borg.Borg skrev:Den gode opskrift forholdet sig til hele forløbet. Reelt fra udstyr til slutprodukt på flaske/fustage. Alt der gøres i hele forløbet får indflydelse på det færdige produkt.kbaggen skrev:Dette er jo en gammel, gammel, old-gammel diskurion.......men selv om man ville antage at dit køling setup og temperaturmåling havde en fejlmargen på max. 1 grad, og dermed 17-19´C contra 21-23`C, så tror jeg aætså bare det stadig er for tæt til man vitterligt kan smage en forskel iht. gærsmag.
Så selvom man lavede en 6-leddet forsøg (6 led begynder at være statetisk-mæssigt sikkert, dvs. 3x18´C og 3x22´C) og havde adgang til laboratorieudstyr der kan måle og holde temperatur præcist.......så er jeg stadig skeptisk om man vil få en større population (80+ mennesker) til at kunne smage forskel i et statetisk forsøg.
brulosophy.com række af forsøg omkring "Fermentation Temperature" er i hvertilfældet interesant læsning på dette område...........!
Men så snart an severer en lidt skæv øl for kloge folk vil de fleste straks kloge sig på at gæringen er forgået for højt, og man antager jo dermed at hele opskriften jo i dens sags natur var iorden.........men det kunne jo være at man skal tage 2 skridt tilbage og kigge på sin opskrift.
Personeligt tror jeg den "gode" opskrift er langt vigtigere end den præcise gæringstemperatur, samt om den er foregået et par grader fra eller til!
Gæringstemperaturen er lige så vigtig som mæsketemperaturen.
Om du så mener at ingen af dem har betydning, står dig helt frit for.
Husk bare på, at gæren giver øllen en karakter, primært i form af estere. Estere produceres, når gæres presses/stresses. Det sker ved underpitching, mangel på ilt og/eller næringsstoffer, høj temperatur o.l. Det kan man arbejde med bevidst, så lad være med at påstå, at gæren ikke har indflydelse på resultatet.
Med Venlig Hilsen Jan
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: temperatur af gæring
Ok.Brygfar skrev:Efter min forståelse ideen med, at fermentere koldt, at du får så "ren" en smag, som mulig - altså, hvis man skal være lidt grov, så er det sådan de store stygge producenter skaber vandede pilsnere, som ikke smager af noget ;) men nogle gange er det også rart, at skylle munden i andet end imperial kaffe-vanilje-boubon-røg stout ;) Der er mange, som har haft held med, at få en god "ren" pilsner smag uden, at fermentere ved de laveste grader - og så tager det heller ikke nær så lang tid. Vil du have mere gærkarakter, så skal du op i den højere ende af skalaen.
Jeg ville skyde efter 15 grader, da det er den højeste ende af intervallet.
Synes forresten jeg har hørt rygter om, at s-23 i virkeligheden skulle være en ale-gær, men det er ikke noget jeg har kilder på.
Men ud fra hvad man kan læse ved forhandleren skulle den være til lager.
https://www.maltbazaren.dk/shop/saflage ... 1035p.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: temperatur af gæring
Det sjove ved ølbrygning er, at det der passer for dig og dit setup, ikke passer for mig og mit.voneitzen skrev:Ud fra hvad vælger du din den rette temperatur til gæring af dine bryg borg.Borg skrev:Den gode opskrift forholdet sig til hele forløbet. Reelt fra udstyr til slutprodukt på flaske/fustage. Alt der gøres i hele forløbet får indflydelse på det færdige produkt.kbaggen skrev:Dette er jo en gammel, gammel, old-gammel diskurion.......men selv om man ville antage at dit køling setup og temperaturmåling havde en fejlmargen på max. 1 grad, og dermed 17-19´C contra 21-23`C, så tror jeg aætså bare det stadig er for tæt til man vitterligt kan smage en forskel iht. gærsmag.
Så selvom man lavede en 6-leddet forsøg (6 led begynder at være statetisk-mæssigt sikkert, dvs. 3x18´C og 3x22´C) og havde adgang til laboratorieudstyr der kan måle og holde temperatur præcist.......så er jeg stadig skeptisk om man vil få en større population (80+ mennesker) til at kunne smage forskel i et statetisk forsøg.
brulosophy.com række af forsøg omkring "Fermentation Temperature" er i hvertilfældet interesant læsning på dette område...........!
Men så snart an severer en lidt skæv øl for kloge folk vil de fleste straks kloge sig på at gæringen er forgået for højt, og man antager jo dermed at hele opskriften jo i dens sags natur var iorden.........men det kunne jo være at man skal tage 2 skridt tilbage og kigge på sin opskrift.
Personeligt tror jeg den "gode" opskrift er langt vigtigere end den præcise gæringstemperatur, samt om den er foregået et par grader fra eller til!
Gæringstemperaturen er lige så vigtig som mæsketemperaturen.
Om du så mener at ingen af dem har betydning, står dig helt frit for.
Husk bare på, at gæren giver øllen en karakter, primært i form af estere. Estere produceres, når gæres presses/stresses. Det sker ved underpitching, mangel på ilt og/eller næringsstoffer, høj temperatur o.l. Det kan man arbejde med bevidst, så lad være med at påstå, at gæren ikke har indflydelse på resultatet.
Med Venlig Hilsen Jan
Sent from my iPhone using Tapatalk
Når jeg laver en øl, prøver jeg at danne mig en smag og fornemmelse af den i hovedet. Så prøver jeg at finde ud af, hvad der skal til for at komme dertil. Malt, humle og gær. Og samtidig også, hvad jeg kan gøre for at fremme ingrediensernes karakter. Og om jeg med vandbehandling kan forstærke eller undertrykke noget.
Så brygger jeg en øl, smager på den og finder ud af, om den er som forventet. Hvis ikke (og det er oftest tilfældet med en ny øl) så justerer jeg, og brygger den igen. Ofte rammer jeg inden for to-fire forsøg.
Jeg kan godt finde på at justere et par grader på gæringstemperaturen, ligesom jeg kan finde på at justere et par grader på mæsketemperaturen. Og alle de andre parametre, naturligvis.
Desværre er der ikke kun én rigtig ting at gøre. Det er derfor det er sjovt at være brygger.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: temperatur af gæring
TakkerBorg skrev:Det sjove ved ølbrygning er, at det der passer for dig og dit setup, ikke passer for mig og mit.voneitzen skrev:Ud fra hvad vælger du din den rette temperatur til gæring af dine bryg borg.Borg skrev: Den gode opskrift forholdet sig til hele forløbet. Reelt fra udstyr til slutprodukt på flaske/fustage. Alt der gøres i hele forløbet får indflydelse på det færdige produkt.
Gæringstemperaturen er lige så vigtig som mæsketemperaturen.
Om du så mener at ingen af dem har betydning, står dig helt frit for.
Husk bare på, at gæren giver øllen en karakter, primært i form af estere. Estere produceres, når gæres presses/stresses. Det sker ved underpitching, mangel på ilt og/eller næringsstoffer, høj temperatur o.l. Det kan man arbejde med bevidst, så lad være med at påstå, at gæren ikke har indflydelse på resultatet.
Med Venlig Hilsen Jan
Sent from my iPhone using Tapatalk
Når jeg laver en øl, prøver jeg at danne mig en smag og fornemmelse af den i hovedet. Så prøver jeg at finde ud af, hvad der skal til for at komme dertil. Malt, humle og gær. Og samtidig også, hvad jeg kan gøre for at fremme ingrediensernes karakter. Og om jeg med vandbehandling kan forstærke eller undertrykke noget.
Så brygger jeg en øl, smager på den og finder ud af, om den er som forventet. Hvis ikke (og det er oftest tilfældet med en ny øl) så justerer jeg, og brygger den igen. Ofte rammer jeg inden for to-fire forsøg.
Jeg kan godt finde på at justere et par grader på gæringstemperaturen, ligesom jeg kan finde på at justere et par grader på mæsketemperaturen. Og alle de andre parametre, naturligvis.
Desværre er der ikke kun én rigtig ting at gøre. Det er derfor det er sjovt at være brygger.
Sent from my iPhone using Tapatalk