God overskuelig oversigtTruntebryg skrev:Hmm, tja ja – må jo nok lige være med her. Mindre end en uge til jeg får min Brew Monk [WHITE SMILING FACE]
Jeg brygger normalt 22L (passer til en Cornelius) og hertil bruger jeg typisk 4-4½ kg malt. Hertil bruges der 4-4½ x 3L mæskevand = ca 13L vand. Jeg forventer ikke samme efficiency i BM så lad os bare sige 5 kg malt.
5 kg malt kræver altså 15L mæskevand – hvis der virkelig kan være 7L under maltpiben – ja så må det blive 15L + 7L = 22L vand til mæske !!! Første hug bliver dog nok kun 18-20L da jeg normalt har en 2-3L væske over min malt. Ingen grund til for meget mæske vand !!!
Lad os bare sige at der skal 20L på gryden. Efter mæske – så hives maltpiben op med de 5 kg malt. Denne malt holder på ca 5L urt/vand – så de er tabt i regnestykket.
Diameteren er lidt mindre end min 36L gryde – som afkoger 4L vand under humlekogningen. Derfor sætter jeg et gæt på 3L vand her – de tabes også i regnestykket.
Jeg starter med 20L og taber 8L undervejs = 12L. Da opskriften er på 22L så er der altså plads til 10L spargevand.
10L spargevand lyder ikke af meget (bruger normalt 20L) men urtens sukker % er jo væsentlig lavere med 20L mæskevand contra mine 12-13L så evt. sukkerlage gemt i mæsken er jo ikke så ”high oktan” som i min mæske gryde (op til 1.130)
Så et gæt herfra er 18-20L mæskevand og 10-12L spargevand – og efficiency på 82,5%
Jeg er ved at investere i Brew Monk også, men kan ikke lade være med at tænke på hvordan man skal opfatte de 7 liter under mæskepladen?
Du mæsker 5 kg i 15 liter plus 7. Det er 22 liter der kommer i kontakt med malten. Vil dette ikke give en noget lavere OG? Eller skal man bare mæske længere fordi det tager længere tid for de 22 liter at komme igennem urten? Giver mit spørgsmål mening?
PS. Det er samme er vel gældende for alle andre All-in-one anlæg?
Sent from my iPhone using Tapatalk