carljohanjensen skrev:Vi er også lige startet med at brygge med BrewMonk. Vi er generet tilfreds med udstyret, selvom der måske er detaljer vi ville have konstrueret anderledes hvis vi skulle designe systemet.
Ydelse / pris er absolut OK.
Vi er helt nye i at brygge, og vil derfor gerne have kommentar til den måde vi har valgt at bruge BrewMonk på - er der noget som giver os et problem som vi ikke kender ?
Vore 4 bryg lavet på BrewMonk er blevet ret gode, så helt galt er det ikke.
Vi starter med 18 liter vand i gryden.
Så bestiller vi 69 grader. Det tager ca. 30 minutter at nå den temperatur.
Indsatsen sættes i, og 6kg malt puttes i indsatsen under omrøring.
Det medfølgende fordelernet lægges over malten.
Så bestiller vi 65 grader, og pumpen sættes til at recirkulere urten.
Mæskningen kører nu en time, og vi styrer flow ud af pumpen således at vi ikke løber tør over varmelegmet
Efter en times mæskning bestiller vi 78 grader, og med indsatsen og malten stadig i kedlen, venter vi de 13 minutter til det hele er 78 grader.
Pumpen stoppes og indsatsen med malten hæves
Vi er nu klar med 16 liter 78 grader varmt spædevand
Spædevandet hældes langsomt over malten over en halv time, hvor BrewMonk holder det hele 78 grader varmt.
Under tilsætning af spædevandet udtager vi en prøve af urten og måler vægtfylden for at sikre at vi rammer målet. (tyk = mere vand, tynd = ikke mere vand)
Når det holder op med at dryppe, så fjerner vi indsatsen og den brugte malt.
Vi bestiller BrewMonk til at koge i en time. Det tager ca. 20 minutter at nå kogning.
Så putter vi vores chiller ned i urten, så den koger med hele vejen og bliver desinficeret.
Humle m.m. tilsættes efter opskriften.
Pumpen startes under kogningen med henblik på at få den steriliseret, og vi udtager et par liter fra aftapningshanen med samme formål.
Spørgsmål: Er det en gode eller dårlig ide at have pumpen kørende under hele kogningen ?
Når kogningen er slut åbner vi for kølevandet som løber gennem chilleren.
Pumpen startes, for det gør chilleren meget mere effektiv, at der er cirkulering.
Spørgsmål: Er det en god eller dårlig ide at lade pumpen køre under chillingen ? Der skabes ret meget skum, som ikke løber ned i gærtanken ?
Når temperaturen rammer 25 grader slukkes kølevand, pumpe og BrewMonk kontroller.
25 liter urt tappes til gærtanken via aftapningshanen.
Jeg har godt set et par steder på Youtube at nogen bruger pumpen under urtkogningen og køling. Jeg har spurgt der hvor jeg købte min Brew Monk, og de fraråder det, i hvert fald når urten er over ca. 80°, med den begrundelse at pumpen ikke er beregnet til så høje temperaturer.
Jeg gør som Truntebryg, rører med brygskeen under kølingen for at cirkulere urten. Det virker fint.
Mvh. Per.
Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk