Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Hej.
Har de sidste par dage brygget 2 forskellige øl (20L).
1. Engelsk Pale Ale (5,2 kg malt)
2. Belgisk Witt (6,5 kg malt)
Jeg har desværre ikke opnået den fulde OG ifølge opskriften?!? Pale Ale landede på 1048 (skulle være 1065), og den Belgiske Witt landede på 1046 (skulle være 1054).
Jeg har i den Engelske pale Ale tilført ca.6 liter vand ved mæskning, og den Belgiske Witt tilført 10 liter vand ( ca. 78 grader ).
Nogen som kan forklare mig hvor mit problem kunne ligge?
Har de sidste par dage brygget 2 forskellige øl (20L).
1. Engelsk Pale Ale (5,2 kg malt)
2. Belgisk Witt (6,5 kg malt)
Jeg har desværre ikke opnået den fulde OG ifølge opskriften?!? Pale Ale landede på 1048 (skulle være 1065), og den Belgiske Witt landede på 1046 (skulle være 1054).
Jeg har i den Engelske pale Ale tilført ca.6 liter vand ved mæskning, og den Belgiske Witt tilført 10 liter vand ( ca. 78 grader ).
Nogen som kan forklare mig hvor mit problem kunne ligge?
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Ja hvis du hoster op med mange flere informationer, start fra du hælder malt i og fortæl hvad du måler med
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Taget udgangspunkt i min Belgiske Witt...
6,5 kg malt hældes op i min brewster 20L gryde.
Malt hældes i ved 45 grader... 62 grader i 60 minutter.... 70 grader i 20 min.... Udmæsker ved 78 grader...
Ved endt mæskning løfter jeg indsatssien op, og lader denne dryppe af.
Efterfylder ca. 10L vand (ca. 78 grader) igennem sien for at få fyldt gryden op til 19-20L.
imens indstiller jeg temperaturen til 100 grader.
Ved 85 grader fjerner jeg sien da der nu er 19-20L urt, og venter til den rammer 100 grader.
Ved 100 grader tilføjer jeg humle...Koges i 30 min.
De sidste 15 min tilføjer jeg appelsinskaller og citronskal samt korriander.
Ved endt kogning dropper jeg urten ned i min spand samtidig med jeg køler denne ned til 27 grader ca.
Tilføjer min gær til sidst!
Thats it!
6,5 kg malt hældes op i min brewster 20L gryde.
Malt hældes i ved 45 grader... 62 grader i 60 minutter.... 70 grader i 20 min.... Udmæsker ved 78 grader...
Ved endt mæskning løfter jeg indsatssien op, og lader denne dryppe af.
Efterfylder ca. 10L vand (ca. 78 grader) igennem sien for at få fyldt gryden op til 19-20L.
imens indstiller jeg temperaturen til 100 grader.
Ved 85 grader fjerner jeg sien da der nu er 19-20L urt, og venter til den rammer 100 grader.
Ved 100 grader tilføjer jeg humle...Koges i 30 min.
De sidste 15 min tilføjer jeg appelsinskaller og citronskal samt korriander.
Ved endt kogning dropper jeg urten ned i min spand samtidig med jeg køler denne ned til 27 grader ca.
Tilføjer min gær til sidst!
Thats it!
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Du skal røre malten grundig igenne ved indmæskning for at undgå tørre klumper i mæsken.
Lav effektivitet kan også skyldes at malten er valset for groft.
Lav effektivitet kan også skyldes at malten er valset for groft.
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Hvor meget vand hælder du i gryden fra starten sammen med malten?Brewmann skrev:Taget udgangspunkt i min Belgiske Witt...
6,5 kg malt hældes op i min brewster 20L gryde.
Malt hældes i ved 45 grader... 62 grader i 60 minutter.... 70 grader i 20 min.... Udmæsker ved 78 grader...
Ved endt mæskning løfter jeg indsatssien op, og lader denne dryppe af.
Efterfylder ca. 10L vand (ca. 78 grader) igennem sien for at få fyldt gryden op til 19-20L.
imens indstiller jeg temperaturen til 100 grader.
Ved 85 grader fjerner jeg sien da der nu er 19-20L urt, og venter til den rammer 100 grader.
Ved 100 grader tilføjer jeg humle...Koges i 30 min.
De sidste 15 min tilføjer jeg appelsinskaller og citronskal samt korriander.
Ved endt kogning dropper jeg urten ned i min spand samtidig med jeg køler denne ned til 27 grader ca.
Tilføjer min gær til sidst!
Thats it!
Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Jeg fylder vand op til hvor der står "M" på min gryde. Vil gætte på at der er 16-17L vand i starten...
Kiggede mit korn godt igennem da jeg valsede det, og der er ikke nogle korn som ikke har åbnet sig/knækket.
Synes også jeg fik rørt rundt i malten... Har før været ude for at der har været tørre huller i klumpen med malt, da den skulle smides ud.
Kiggede mit korn godt igennem da jeg valsede det, og der er ikke nogle korn som ikke har åbnet sig/knækket.
Synes også jeg fik rørt rundt i malten... Har før været ude for at der har været tørre huller i klumpen med malt, da den skulle smides ud.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Hvad bruger du som opskrifts program ?
Du kan jo sagtens få det til at passe, hvis du indtaster den korrekte effeciency i programmet. (jeg sytes nu godt nok 6,5 kg malt til 20 L er meget)
Et 60 cm langt piskeris er super til at fjerne melboller med.
Du kan jo sagtens få det til at passe, hvis du indtaster den korrekte effeciency i programmet. (jeg sytes nu godt nok 6,5 kg malt til 20 L er meget)
Et 60 cm langt piskeris er super til at fjerne melboller med.
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Jeg fandt en opskrift inde på håndbryg.dk.
Der skulle oprindeligt 6kg til, men tilførte den 0,5kg mere for at gøre den en tand højere i alc%.
Har en lang brygske, som kan komme helt ned i bunden af gryden:-)
Der skulle oprindeligt 6kg til, men tilførte den 0,5kg mere for at gøre den en tand højere i alc%.
Har en lang brygske, som kan komme helt ned i bunden af gryden:-)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Brygskeen er bare ikke så god til at "skære" melboller i stykker.
Men hvis du rører nede-fra og op, hele vejen rundt - så kan du se om der er tørre boller.
Hvis du har super dårlig sparge - så kan du smide hele maltpiben over i en spand. Dæk den med lunkent vand - lad stå en time og løft den op og dryp af.
Nu kan du så måle hvor meget vand du har og hvor meget sukker du har. (1.040 = 10% ) og så udregne hvor meget sukker du smider væk.
Men hvis du rører nede-fra og op, hele vejen rundt - så kan du se om der er tørre boller.
Hvis du har super dårlig sparge - så kan du smide hele maltpiben over i en spand. Dæk den med lunkent vand - lad stå en time og løft den op og dryp af.
Nu kan du så måle hvor meget vand du har og hvor meget sukker du har. (1.040 = 10% ) og så udregne hvor meget sukker du smider væk.
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
M-mærket burde indikere 20 liter og gryden kan indeholde ca. 27 liter ved 100 grader hvis der er en brewster. Jeg har selv bøvlet med disse problemer, så jeg målte efter ved 20 grader og 100 grader.
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Den rette vandmængde, pH værdi, valsning og omrøring giver alt sammen lidt på effektiviteten og det gør spargeningen også og du skal naturligvis ende op med den rette mængde urt.
Hvad måler du Ög med?
Hvad måler du Ög med?
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
har du husket at måle din OG ved 20 grader eller hvad din Oechslevægt/Hydrometer er kalibreret til ?
Det ville da været dejligt for dig hvis det er det der er problemet, så er effektiviteten måske ikke så slem :)
Det ville da været dejligt for dig hvis det er det der er problemet, så er effektiviteten måske ikke så slem :)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Der er noget jeg ikke rigtig kan få til at passe
20L urt af 6500g malt giver 1054 med en efficiency på 52%
Kan det passe at opskriften er skruet sammen med 52% effektivitet ?
Det sku en lidt dårlig brygger, der kører med 52% når man bare kan trække maltpiben op og dryppe af = 67% efficiency
20L urt af 6500g malt giver 1054 med en efficiency på 52%
Kan det passe at opskriften er skruet sammen med 52% effektivitet ?
Det sku en lidt dårlig brygger, der kører med 52% når man bare kan trække maltpiben op og dryppe af = 67% efficiency
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Det er denne type Brewster jeg har....https://www.maltbazaren.dk/shop/brewste ... 4209p.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Denne kommer der altså "kun" 20/21L ud af med urt 2 cm fra kanten af.
Jeg måler OG med en type som denne... https://www.maltbazaren.dk/shop/hydrome ... 5370p.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Min OG er målt ved ca.26 grader... Står og køler af mens urten hældes i gærspanden.
Denne kommer der altså "kun" 20/21L ud af med urt 2 cm fra kanten af.
Jeg måler OG med en type som denne... https://www.maltbazaren.dk/shop/hydrome ... 5370p.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Min OG er målt ved ca.26 grader... Står og køler af mens urten hældes i gærspanden.
Re: Hvad gør jeg galt? for lav OG IGEN
Har her vedhæftet billede af opskriften som den ser ud indtil videre... Kender selvfølgelig ikke min FG endnu, men ifølge opskriften jeg har kørt efter skulle den lande på de 1025.