Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Nimbus39 »

Det ser rigtig godt ud, flot arbejde - men ser den gamle brygrig ikke lidt "sølle" ud i det rum?
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Nimbus39 skrev:Det ser rigtig godt ud, flot arbejde - men ser den gamle brygrig ikke lidt "sølle" ud i det rum?
Tak, Thomas.
Jo, det ser noget sølle ud. Ddt var ellers stor tidligere...
Derfor er jeg også ved at bygge en ny rig.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Det er ved at være noget tid siden I har hørt noget fra bryggeribyggeriet.
Jeg skal have lavet døre. Ikke bare at købe en dør og montere den. Nej fremstille dem selv, helt fra bunden.
Dørhullerne har jeg lavet så mit udstyr kan komme ind, og så jeg kan få en industripalle igennem. Og det blev så 117 bred og 212 høj. Det findes der ingen standardstørrelse dør til, så jeg må bygge dem selv. Fem styk i alt.
En ramme med fyldninger og styropor imellem et et godt udgangspunkt.
Billede

Begge sider skal så beklædes med en stålplade magen til dem der er sat op som loft. Dog glatte.
Billede

Pladerne limes på, men skal så også under pres.
Billede

Døren ligger på en udvattet ramme, så den er helt lige, efter at være blevet til en sandwichkonstruktion. Men noget skal også kunne trykke pladen fast mod dørrammen.
Så er det godt man har en pallestabler og noget kommende brygudstyr. Først skæres en tyk MDF plade til i samme størrelse som døren, og den lægges ovenpå (før limen kommes på, altså). Så en palle ovenpå den igen, og palle og MDF-plade skrues sammen. Pallestabler løfter det hele ned, og mit kommende varmtvandskar sættes ovenpå.
Billede

Nu er der vægt nok til at presse stålplade mod døren. Et par lægter og nogle skruetvinger gør det sidste i top og bund.
Billede

Og sikke et flot resultat det bliver.
Billede

I første omgang har jeg lavet de to døre til selve brygrummet. De tre andre kommer senere.
Men alt træ til døre og karme er klar.

Man må jo blive opfindsom, når men kun er sig selv til arbejdet.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Truntebryg »

Imponerende hvad du kan nå Borg

Jeg er dog lidt spændt på hvordan du får beslået døren, specielt dørlåsen har jeg lidt problemer med at udtænke...
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Truntebryg skrev:Imponerende hvad du kan nå Borg [WHITE SMILING FACE]

Jeg er dog lidt spændt på hvordan du får beslået døren, specielt dørlåsen har jeg lidt problemer med at udtænke...
Tak Søren.

Før jeg samlede rammen til døren, har jeg fræset ud til hængsler med en overfræser, og med en gammel kombimaskine, der har et langhulsbor, har jeg også fræset ud til låsekassen.
Men først efter montering af plader, kan jeg bore ud til selve håndtaget og låsecylinderen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Så er der sket mere på brygriggen.
Platformen er stort set færdig, og mæskekar og kogekar placeret. De står bare "løs" på platformen ovenpå nogle tappe, der går op i nylonfoden på benene. Så flytter de sig ikke.
Varmtvandskarret skal have monteret ben, og derefter også placeres på platformen.

Snart skal der laves rørføring.
Billede
Billede
Billede
Billede
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Benjamin
Indlæg: 826
Tilmeldt: 7. nov 2011, 11:14

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Benjamin »

Tak for indsigter. det er godt vi har vores Bryggerøv.
Brugeravatar
Thor
Indlæg: 271
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Thor »

Jeg læser i det nye blad `ØLentusiateN`at Erik Borg snart starter et egentligt mikrobryggeri.
Det er vel ingen hemmelighed. Heller ikke at han slår dørende op til et kommercielt bryghus...
Men mangler vi ikke lidt opdatering fra mesteren selv om hvor vi er.??
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Står der noget deri? Det er da dejligt. Jeg har ikke selv gjort noget for det.
Mit nyeste nummer er fra December, men er ikke faldet over en notits om mit bryggeri.

Men det er jo sandt, selv om der går mere tid end jeg havde håbet på/planlagt med.

Og, jeg må indrømme det, har svigtet dette herlige forum. Til fordel for hurtige opdateringer på Facebook. Facebook giver dog kontakt til mange kommende kunder, som ikke brygger øl selv :-)
Men nu skal jeg smide en stak billeder, som viser lidt om forløbet siden sidst. Pudsigt, egentlig, at se billederne fra oktober. Så fandt jeg ud af, at der faktisk er sket en masse på tre måneder.
Det er primært billeer af brygriggen, men også varmtvandsbeholder og maltmølle.
Husk, at I er velkomne på Facebook også...
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Nå, nu er det ved at være noget siden, at jeg har fortalt noget om mit bryggeribyggeri her på forum. Det gør jeg løbende på Facebook, men det er jo ikke alle der render rundt dér.

Min brygrig er blevet helt færdig.
En 5 hl tre-kars brygrig der kun fylder 4 kvm. Og lavet helt efter mit eget design, idéer og krav. Og ingen slanger og noget der skal flyttes (før urten skal overføres til gærkarrene).
Hvis jeg skal nævne nogle ting i flæng, så kan det være:
- 19 manuelle ventiler, hvoraf de vigtigste 11 sidder på "kommandobroen"
- ca 40 meter rør
- 2 pumper
- fast vandtilslutning med styring via magnetventiler til de tre kar og varmeveksleren
- automatisk gasstyring med temperaturfølere, gnisttændere, PID og magnetventiler på alle tre kar
- omrører/mixer i mæskekar
- styringsskab med PID til temperaturstyring, frekvensomformere til hastighedsstyring af pumper og omrørere, og åbne/lukke for vand
- fuld CIP

Nu skal min dygtigt smed have mine tre gæringstanke færdige, og jeg skal have fundet de rigtige lagertanke, og så er jeg snart klar til at brygge den første øl.

Men billeder fortællermere end 1.000 ord, så:
IMG_6121.JPG
IMG_6119.JPG
IMG_6113.JPG
IMG_6101.JPG
IMG_6109.JPG
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Humlejægeren »

Hvor er det et sindssygt projekt.. Men hold da op det er fedt...
Brew Strong
Nikolaj
Gerner
Indlæg: 88
Tilmeldt: 26. nov 2015, 12:02

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Gerner »

Hej Borg

Super sejt og super modigt at kaste sig ud i et så omfattende projekt.

Mit spørgsmål er mere om 500l anlæg er stort nok til et prof setup. Mandtimer er cirka det samme for at brygge, nærmest uanset anlægsstørrelse og er 0.5 m3 nok til at gøre det rentabelt.

Dette er det uden at forholde sig til spørgsmålet om du kan sælge al gbad du brygger.
Brugeravatar
mvk
Indlæg: 189
Tilmeldt: 20. sep 2009, 15:40
Geografisk sted: Hvidovre

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af mvk »

Det er så fedt at følge med i.
Det er imponerende hvor meget der kan være på fire kvadratmeter.
Det bliver et godt brygår i år.
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Gerner skrev:Hej Borg

Super sejt og super modigt at kaste sig ud i et så omfattende projekt.

Mit spørgsmål er mere om 500l anlæg er stort nok til et prof setup. Mandtimer er cirka det samme for at brygge, nærmest uanset anlægsstørrelse og er 0.5 m3 nok til at gøre det rentabelt.

Dette er det uden at forholde sig til spørgsmålet om du kan sælge al gbad du brygger.
Det er gode spørgsmål til overvejelser for dem, der tænker på at starte.

Men der er så mange variable, at der ikke er noget entydigt svar på dem.

Der er i Danmark utallige nanobryggerier med en brygkapacitet væsentlig lavere end 500 liter. Det er mere væsentlig hvor stor din gæringskapacitet er. Og din lagerkapacitet.
Når du bliver proff, går det mindste af din tid faktisk med at brygge øl. Derfor er det vigtigere, at du får lavet dit bryghus sådan, at så meget som muligt kan passe sig selv, mens du laver noget andet.

Så i mit perspektiv er brygriggens kapacitet kun en enkelt del af det samlede bryghus. Det er sammenhængen der er vigtigst.

Hvad der så skal til, for at man kan leve af det (hvis det er målet), må man hver især sætte sig ned og regne på. Det er meget afhængig af omkostningerne, og forventningerne til sin levestandard.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Udstyr"