Jeg har brygget en enkelt øl med semi-grain sidste år. Nu har jeg indkøbt udstyr til at lave et BIAB all-grain bryg. Har samlet viden og informationer og er kommet frem til en opskrift baseret på denne opskrift: https://beercalc.org/?t=31647" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg har lavet en relativt detaljeret beskrivelse over mit udstyr og den fremgangsmåde, jeg tænker jeg vil benytte mig af. Det var mest for min egen forberedelses skyld, men da jeg havde skrevet det, gik det op for mig, at jeg kunne poste det herinde og få feedback på opskriften. Jeg er primært ude efter at få at vide, hvis der er noget i opskriften der ikke duer, fx for dårlig desinficering, underlige mængder eller whatever.
Anyway, her kommer den, jeg håber ikke den er for lang til at overskue:
Tak til dem der nåede hele vejen igennem. Er spændt på at høre om der er nogen der har noget at sige :)Opskrift Michael #2:
Batchstørrelse: 25 L i gæringsspand
OG: 1.063, FG: 1.015, ABV: 6.32%, IBU: 36.15, SRM: 15.60
Malt:
7,4 kg pale ale malt, valset
130 g roasted barley
Mæskning: 67 grader C i 60 minutter vha. BIAB.
Humle: 80 g Goldings, kogt 60 min
Gær: 2 pakker Safale S-04 gær med 11 g i hver. Fermentering ved 16-17 grader.
Udstyr:
Før nedkøling
Rengøres: Gryde og låg, brygske, mæskepose, termometer, humlepose, chiller (desinficer gerne de dele, der ikke bliver kogt med)
Efter nedkøling
Rengøres og desinficeres: Termometer, dørslag, gæringsspand og låg, gærlås, 50 mL sprøjte, kuglehane udvendigt
Fremgangsmåde:
Fyld 34 L vand fra haveslangen i gryden. Tænd for gasblusset og varm op til 70-71 grader C med låget på gryden. Sluk for gasblusset. Put al valset malt og korn i mæskeposen og sænk mæskeposen ned i vandet. Der røres godt rundt så al malten bliver vædet.
Hold vandet på 67 grader C i 60 minutter. Tænd om nødvendigt gasblusset kortvarigt for at holde temperaturen på 67 grader C mens der løftes i mæskeposen for at den ikke er i kontakt med bunden imens. Efter 60 minutter løftes mæskeposen med korn med et hejsesystem og den får lov at dryppe af.
Mens masken drypper af, tændes gasblusset for at koge urten. (Når det meste af urten af dryppet af, tages en prøve til måling af pre-boil gravity.) Imens urten kommer op på kogetemperatur gøres humlen klar i humleposen. Når urten koger tilsættes humlen, som skal koge med alle 60 minutter. Når der er 15 minutter tilbage af kogetiden nedsænkes den rengjorte chiller i urten, så den kan koge med for at blive steriliseret. Når der er 10 minutter tilbage af kogetiden, tilsættes en passende mængde protafloc-tablet (lidt over en halv).
Når urten har kogt i 60 minutter slukkes der for gasblusset og chilleren kobles på vandsystemet, nedsænkes i urten og der tændes for vandet. Mens urten køles ned desinficeres gærspand og låg, gærlås, 50 mL sprøjte, termometer, dørslag samt udvendig del af kuglehane på gryden.
Der måles med termometeret. Når temperaturen er nede på 25 grader stoppes vandet til chilleren og den fjernes. Der udtages en prøve til måling af OG, som måles og noteres. Dørslaget placeres med bunden opad i gæringsspanden og gæringsspanden placeres nedenfor kuglehanen, så urten plasker direkte ned på dørslaget. Det må gerne sprøjte men ikke så meget at der ryger noget ud af gæringsspanden. Der bruges ikke slange og selvom urten flyder i fri luft vurderes det, at risikoen for luftbåren infektion er meget lille, da der bruges rigeligt med tørgær umiddelbart efter påfyldning på gæringsspanden. Der holdes pause nogle få gange undervejs og der rystes så godt som muligt med gæringsspanden for at ilte urten. Når al urten er kommet på gæringsspanden (bortset fra det sidste med meget bundfald) fjernes dørslaget med en desinficeret genstand.
Gæren hældes i og forsøges så vidt muligt blandet med øllet(!) ved at rokke med gæringsspanden. Gærlåsen påfyldes kogt, afkølet vand og isættes hullet i låget på gæringsspanden. Gæringsspanden sættes til gæring ved 16-17 grader.