Alt hjælper og en stor synder er tørhumling. De andre flasker er så bare oxiderede efter et par uger eller 3.9colai skrev:Det ville nok ikke hjælpe særlig meget, nu hvor oxidering skete ved flaskning af en enkelt flaske. Første billede er af øllen efter tørhumling.
Effekten af oxidering ved lyse humlede øl
- KimJohansen
- Indlæg: 585
- Tilmeldt: 9. jan 2014, 11:04
- Geografisk sted: Frederiksberg
- Kontakt:
Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl
KJ Brewing Company
https://www.facebook.com/KJBrewingCompany
https://www.facebook.com/KJBrewingCompany
Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl
Jeg har jagtet løsninger på oxideringsproblemet med NEIPA igennem et stykke tid og er kommet frem til følgende fremgangsmåde der virker for mig. Kræver dog fustager!
1. Jeg bruger kun pellets.
2. Når gæringen er godt i gang tilsættes 1. gang humle direkte i spanden
3. Efter endt primærgæring (ca. 1½ uge) køler jeg spanden ned til 2 grader i ½-1 uge for at få bundfældet al humlen
4. 2. omgang humle pakkes i humlesokker, skyllet i Starsan, og puttes i fustager som flushes med CO2
5. Øllet omstikkes til fustagerne sammen med 4-5 g sukker/L øl
6. Fustagerne flushes med CO2, efterlader ingen tryk
7. Fustagerne står ved stuetemperatur 1 uges tid og karbonerer til ca. 1-1½ bar
8. Herefter køles fustagerne ned til serveringstemperatur og karbonering justeres
9. Fustagerne holdes herefter på køl, hvilket er med til at mindske oxidering
Der vil danne sig lidt bundfald i fustagerne, men dette fjernes nemt de første par gang man tapper.
Da 2. omang humle forbliver i fustagerne kan der opstå lidt pap-note efter et stykke tid. Man kunne eksperimentere med at fiske humlesokken op igen, dog med risiko for oxidering.
Jeg har med succes overført til flasker efterfølgende via beergun. Man skal her sikre at øllen skummer over så alt ilt er ude af flasken.
God fornøjelse - Martin
1. Jeg bruger kun pellets.
2. Når gæringen er godt i gang tilsættes 1. gang humle direkte i spanden
3. Efter endt primærgæring (ca. 1½ uge) køler jeg spanden ned til 2 grader i ½-1 uge for at få bundfældet al humlen
4. 2. omgang humle pakkes i humlesokker, skyllet i Starsan, og puttes i fustager som flushes med CO2
5. Øllet omstikkes til fustagerne sammen med 4-5 g sukker/L øl
6. Fustagerne flushes med CO2, efterlader ingen tryk
7. Fustagerne står ved stuetemperatur 1 uges tid og karbonerer til ca. 1-1½ bar
8. Herefter køles fustagerne ned til serveringstemperatur og karbonering justeres
9. Fustagerne holdes herefter på køl, hvilket er med til at mindske oxidering
Der vil danne sig lidt bundfald i fustagerne, men dette fjernes nemt de første par gang man tapper.
Da 2. omang humle forbliver i fustagerne kan der opstå lidt pap-note efter et stykke tid. Man kunne eksperimentere med at fiske humlesokken op igen, dog med risiko for oxidering.
Jeg har med succes overført til flasker efterfølgende via beergun. Man skal her sikre at øllen skummer over så alt ilt er ude af flasken.
God fornøjelse - Martin
Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl
Det er selvfølgelig rigtigt, og det giver helt sikkert også noget. Men det er godt nok noget af en krabat, du linker til, i forhold til at hælde direkte fra posen til min plastik gærspand :-).KimJohansen skrev: Alt hjælper og en stor synder er tørhumling. De andre flasker er så bare oxiderede efter et par uger eller 3.
Tak for input, jeg har ikke cornelius fustager pt, så det bliver svært med tørhumlingen.MartinHK skrev:Jeg har jagtet løsninger på oxideringsproblemet med NEIPA igennem et stykke tid og er kommet frem til følgende fremgangsmåde der virker for mig. Kræver dog fustager!
1. Jeg bruger kun pellets.
2. Når gæringen er godt i gang tilsættes 1. gang humle direkte i spanden
3. Efter endt primærgæring (ca. 1½ uge) køler jeg spanden ned til 2 grader i ½-1 uge for at få bundfældet al humlen
4. 2. omgang humle pakkes i humlesokker, skyllet i Starsan, og puttes i fustager som flushes med CO2
5. Øllet omstikkes til fustagerne sammen med 4-5 g sukker/L øl
6. Fustagerne flushes med CO2, efterlader ingen tryk
7. Fustagerne står ved stuetemperatur 1 uges tid og karbonerer til ca. 1-1½ bar
8. Herefter køles fustagerne ned til serveringstemperatur og karbonering justeres
9. Fustagerne holdes herefter på køl, hvilket er med til at mindske oxidering
Der vil danne sig lidt bundfald i fustagerne, men dette fjernes nemt de første par gang man tapper.
Da 2. omang humle forbliver i fustagerne kan der opstå lidt pap-note efter et stykke tid. Man kunne eksperimentere med at fiske humlesokken op igen, dog med risiko for oxidering.
Jeg har med succes overført til flasker efterfølgende via beergun. Man skal her sikre at øllen skummer over så alt ilt er ude af flasken.
God fornøjelse - Martin
Hvordan bliver øllen efter 2 uger med tørhumle? Er det ikke det man normalt vil undgå?
Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl
Umiddelbart ville jeg smide anden tørhumle i kort før FG er nået. Så skulle gæren gerne hjælpe med at snuppe den overskydende ilt. Om det er nok ved en så følsom øl som neipa ved jeg ikke, men hvis du ikke har Cornelius, tror jeg det er bedste bud.
Man kunne også overveje ascorbinsyre (c-vitamin) som bruges som antioxidant på mange bryggerier, men det ved jeg heller ikke, om det er virksomt nok.
Vh Søren
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Man kunne også overveje ascorbinsyre (c-vitamin) som bruges som antioxidant på mange bryggerier, men det ved jeg heller ikke, om det er virksomt nok.
Vh Søren
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Re: Effekten af oxidering ved lyse humlede øl
Som sagt kan der opstå en pap bismag, men jeg synes ikke den er markant.9colai skrev:
Hvordan bliver øllen efter 2 uger med tørhumle? Er det ikke det man normalt vil undgå?
Desuden skal NEIPA altid drikkes hurtigt :)