Jeg er på min tredie bryg, så erfaringen er begrænset.
Jeg har forsøgt mig med en julebryg baseret på en belgisk dubbel og den har nu stået et par uger i gærtank og er ved at være klar til flaskning.
Imidlertid er den blevet ekstrem uklar ift da gæringen startede. Jeg er klar over, at det er svært at lave en helt klar bryg, men synes at resultatet her er meget grumset. Mit spørgsmål er, om det er noget, jeg bare skal leve med, eller der er noget, jeg kan gøre for at bedre det?
Det skal siges, at jeg brugte Isingglass under kogning.
Sent from my iPad using Tapatalk
Uklart øl efter gæring
Re: Uklart øl efter gæring
Hej S_Skovrup,
Et par kommentarer:
Isinglas er en "fining agent" (eller klaringsmiddel), som tilsættes efter endt gæring, og ikke som en del af kogningen. Isinglass accellererer den naturlige klaring som normalt fikses via nedkøling eller "crash-cooling".
Hvis du vil tilsætte et klaringsmiddel under kogning, så skal det være baseret på carrageenan eller tilsvarende. Sælges under mange navne, fx klar urt, protafloc, irish moss, ...
For en flaskekarboneret øl ville jeg tilsætte et carrageenan-baseret klaringsmiddel, flaske og eftergære, hvorefter jeg vil køle ned i en periode. Der er givetvis andre måder på det, men det vil være min fremgangsmåde.
I tilfældet her vil jeg tro at du blot skal væbne dig med tålmodighed (en vanskelig øvelse, men prøv det :-) ). Lad brygget eftergære ved stuetemperatur et par uger, og stil det koldt hvis du kan - der kan godt gå noget tid, op til en måned, før det klarer op.
Et par kommentarer:
Isinglas er en "fining agent" (eller klaringsmiddel), som tilsættes efter endt gæring, og ikke som en del af kogningen. Isinglass accellererer den naturlige klaring som normalt fikses via nedkøling eller "crash-cooling".
Hvis du vil tilsætte et klaringsmiddel under kogning, så skal det være baseret på carrageenan eller tilsvarende. Sælges under mange navne, fx klar urt, protafloc, irish moss, ...
For en flaskekarboneret øl ville jeg tilsætte et carrageenan-baseret klaringsmiddel, flaske og eftergære, hvorefter jeg vil køle ned i en periode. Der er givetvis andre måder på det, men det vil være min fremgangsmåde.
I tilfældet her vil jeg tro at du blot skal væbne dig med tålmodighed (en vanskelig øvelse, men prøv det :-) ). Lad brygget eftergære ved stuetemperatur et par uger, og stil det koldt hvis du kan - der kan godt gå noget tid, op til en måned, før det klarer op.
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Uklart øl efter gæring
De fleste af mine øl klarer op under karboneringen i flasken.
keep it simple !
Re: Uklart øl efter gæring
Tak jkjen - jeg prøver den svære tålmodighedsmoldel :-)
Er det rigtig forstået, at du ikke ville tilsætte noget klareringsmiddel nu eller inden flaskning?
Sent from my iPad using Tapatalk
Er det rigtig forstået, at du ikke ville tilsætte noget klareringsmiddel nu eller inden flaskning?
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Uklart øl efter gæring
Vi prøvede Isingglass inden flaskning. Det er vi stoppet med. Vi synes ikke, de øl karbonere ordentligt. Vores teori er, at Isingglass er for effektivt til at komme af med gær. :-|
Re: Uklart øl efter gæring
Ja, der hvor du er nu, vil jeg ikke tilsætte noget klaringsmiddel. Når du er helt sikker på at gæringen er færdig, så skal du bare flaskekarbonere som du plejer at gøre. Lad den stå et par uger ved stuetemperatur, og derefter sætter du dem så koldt som du kan (ikke på frys, dog ...) - og venter ...S_Skovrup skrev: Er det rigtig forstået, at du ikke ville tilsætte noget klareringsmiddel nu eller inden flaskning?