Bryg til fad
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Bryg til fad
Jeg har lavet en del bryg til flaske, men står nu med en opgave med at brygge til fad.
Hvordan foregår det og hvordan adskiller det sig fra at brygge til flaske?
Hvordan foregår det og hvordan adskiller det sig fra at brygge til flaske?
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Bryg til fad
Hvis du med fad mener fustage af rustfri stål el. lign. så er processen den samme.
Du får en anelse mindre alkoholstyrke i den sidste ende, fordi du ikke skal flaskekarbonere.
Du tapper fra den nedkølede gærspand og direkte i en ren fustage. Efter denne er fyldt lufter du ilten ud med et par skud co2.
Hvis øllet stadig er koldt, så kan du tvangskarbonere dvs. trykke CO2 ind i øllet. Det gør du ved at tilslutte din CO2-flaske, hvor den er indstiller på f.eks. 4-5 bar (eller hvad du har) jo højere tryk fra CO2 flasken, des hurtigere karbonering.
Læg faddet på gulvet med en co2 slange tilslutte ølrøret. CO2 er tændt før du tilslutter den (ellers pumper øllet op i CO2-slangen) nu ruller du fustagen frem og tilbage med en fod. Du vil kunne høre klukke/boble-lyde fra fustagen, det er CO2 der bliver pumpet ind i øllet. Efter et antal minutter har du tvangskarboneret din fustage og den er klar til brug, når øllet er modnet.
Du får en anelse mindre alkoholstyrke i den sidste ende, fordi du ikke skal flaskekarbonere.
Du tapper fra den nedkølede gærspand og direkte i en ren fustage. Efter denne er fyldt lufter du ilten ud med et par skud co2.
Hvis øllet stadig er koldt, så kan du tvangskarbonere dvs. trykke CO2 ind i øllet. Det gør du ved at tilslutte din CO2-flaske, hvor den er indstiller på f.eks. 4-5 bar (eller hvad du har) jo højere tryk fra CO2 flasken, des hurtigere karbonering.
Læg faddet på gulvet med en co2 slange tilslutte ølrøret. CO2 er tændt før du tilslutter den (ellers pumper øllet op i CO2-slangen) nu ruller du fustagen frem og tilbage med en fod. Du vil kunne høre klukke/boble-lyde fra fustagen, det er CO2 der bliver pumpet ind i øllet. Efter et antal minutter har du tvangskarboneret din fustage og den er klar til brug, når øllet er modnet.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Bryg til fad
HejsaBroder Jacob skrev:Hvis du med fad mener fustage af rustfri stål el. lign. så er processen den samme.
Du får en anelse mindre alkoholstyrke i den sidste ende, fordi du ikke skal flaskekarbonere.
Du tapper fra den nedkølede gærspand og direkte i en ren fustage. Efter denne er fyldt lufter du ilten ud med et par skud co2.
Hvis øllet stadig er koldt, så kan du tvangskarbonere dvs. trykke CO2 ind i øllet. Det gør du ved at tilslutte din CO2-flaske, hvor den er indstiller på f.eks. 4-5 bar (eller hvad du har) jo højere tryk fra CO2 flasken, des hurtigere karbonering.
Læg faddet på gulvet med en co2 slange tilslutte ølrøret. CO2 er tændt før du tilslutter den (ellers pumper øllet op i CO2-slangen) nu ruller du fustagen frem og tilbage med en fod. Du vil kunne høre klukke/boble-lyde fra fustagen, det er CO2 der bliver pumpet ind i øllet. Efter et antal minutter har du tvangskarboneret din fustage og den er klar til brug, når øllet er modnet.
Tak for svar. Kan man ikke bruge samme process som med flasker, hvor man tilføjer en bestemt mængde sukker opløsning?
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Bryg til fad
Du kan sagtens sukkerkarbonere på et fad, det er samme procedure som når du flasker.
keep it simple !
Re: Bryg til fad
Du skal dog stadig have CO2 for at skyde øllet ud af fadet, selvom du sukkerkarbonerer.
Når der er tryk på fra sukkerkarboneringe kan du reeltgodt skyde noget karboneret øl ud, men trykket falder og øllen bliver flad over tid, da øllet frigiver CO2 til headspace (rummet over øllen) indtil trykket er ens i øl og headspace. Derfor skal øllet skubbes ud med CO2 ved samme tryk, så karboneringen forbliver i øllet.
Når der er tryk på fra sukkerkarboneringe kan du reeltgodt skyde noget karboneret øl ud, men trykket falder og øllen bliver flad over tid, da øllet frigiver CO2 til headspace (rummet over øllen) indtil trykket er ens i øl og headspace. Derfor skal øllet skubbes ud med CO2 ved samme tryk, så karboneringen forbliver i øllet.
Re: Bryg til fad
Husk at fadet skal være desinficeret.
Og øllet behøver ikke at være kølet ned, ligesom du kan nøjes med at lade øllet karbonere under tryk i en lille uges tid. Kig i en tabel omkring temperatur og tryk i forhold til CO2 volumen.
Se her:
Og øllet behøver ikke at være kølet ned, ligesom du kan nøjes med at lade øllet karbonere under tryk i en lille uges tid. Kig i en tabel omkring temperatur og tryk i forhold til CO2 volumen.
Se her:
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Bryg til fad
Du har helt ret - den havde jeg ikke overvejet.Knet skrev:Du skal dog stadig have CO2 for at skyde øllet ud af fadet, selvom du sukkerkarbonerer.
Når der er tryk på fra sukkerkarboneringe kan du reeltgodt skyde noget karboneret øl ud, men trykket falder og øllen bliver flad over tid, da øllet frigiver CO2 til headspace (rummet over øllen) indtil trykket er ens i øl og headspace. Derfor skal øllet skubbes ud med CO2 ved samme tryk, så karboneringen forbliver i øllet.
Det er ikke mig der har et anlæg, men jeg har fået en forespørgelse om jeg ikke vil levere øllen.
Så lad os sige man har et anlæg og er vandt til at købe fustager fra Carlsberg - hvad er der så i fustagerne? Bare øl uden brus?
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Bryg til fad
Nu har jeg talt med ham som har anlægget.
Han bruger ganske rigtigt CO2 til at give øllet brus når der tappes, så jeg skal bare levere en fustage med flad øl.
Jeg har dog et par yderligere spørgsmål:
1) Kan jeg levere en halv fyldt fustage?
2) Kan jeg bare hældet øllet på en desinficeret fustage og lukke den?
Han bruger ganske rigtigt CO2 til at give øllet brus når der tappes, så jeg skal bare levere en fustage med flad øl.
Jeg har dog et par yderligere spørgsmål:
1) Kan jeg levere en halv fyldt fustage?
2) Kan jeg bare hældet øllet på en desinficeret fustage og lukke den?
Re: Bryg til fad
Et normalt fadølsanlæg karbonerer ikke øllet når det serveres. Der bruges CO2 for at trykke øllen ud af fustagen. Enten har han et anlæg ingen andre har, eller han tager fejl.....YodaVonBeck skrev:Nu har jeg talt med ham som har anlægget.
Han bruger ganske rigtigt CO2 til at give øllet brus når der tappes, så jeg skal bare levere en fustage med flad øl.
Re: Bryg til fad
Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Bryg til fad
Okay, det giver god mening :) Han tager nok fejl. Han har fået anlægget der ellers skulle smides ud, så han har måske ikke helt sat sig ind i det.Fromm skrev:Et normalt fadølsanlæg karbonerer ikke øllet når det serveres. Der bruges CO2 for at trykke øllen ud af fustagen. Enten har han et anlæg ingen andre har, eller han tager fejl.....YodaVonBeck skrev:Nu har jeg talt med ham som har anlægget.
Han bruger ganske rigtigt CO2 til at give øllet brus når der tappes, så jeg skal bare levere en fustage med flad øl.
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Bryg til fad
Heller ikke hvis jeg gør det på samme måde som med flasker hvor jeg giver det en sukkeropløsning efter jeg har hældt det på fad?mhn skrev:Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Bryg til fad
Tak for alle svarene indtil videre. Som i sikkert kan gætte er vi begge nye i dette område :)
Re: Bryg til fad
Hvis du giver det sukker, får du noget CO2, som ligger sig ovenpå øllet. (Jeg er selv begynder på fade. :-) )YodaVonBeck skrev:Heller ikke hvis jeg gør det på samme måde som med flasker hvor jeg giver det en sukkeropløsning efter jeg har hældt det på fad?mhn skrev:Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.
Jeg giver fadet lidt CO2, selvom jeg bruger sukker. Det er for at skabe tryk nok til at lukke fadet tæt i låget.
-
- Indlæg: 52
- Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30
Re: Bryg til fad
Tak for svar...det betyder vel også at hvis jeg kun fylder fadet ½ og bruger samme mængde sukker og ikke CO2, så får jeg vel el rimelig flad øl? Med andre ord : Det deadspace der proportionelt er i toppen af en flaske, skal matches i et fad?mhn skrev:Hvis du giver det sukker, får du noget CO2, som ligger sig ovenpå øllet. (Jeg er selv begynder på fade. :-) )YodaVonBeck skrev:Heller ikke hvis jeg gør det på samme måde som med flasker hvor jeg giver det en sukkeropløsning efter jeg har hældt det på fad?mhn skrev:Med mindre han får øllet meget hurtigt, skal du have et lag CO2 over øllet. Du har ingen gærring til at lave det, så du får nok brug for et skud fra en flaske.
Jeg giver fadet lidt CO2, selvom jeg bruger sukker. Det er for at skabe tryk nok til at lukke fadet tæt i låget.