Tør Gær....UPS, måske

Besvar
Photografen
Indlæg: 153
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Photografen »

Hej i kloge mennesker

Jeg har lavet et lille bryg i dag, men er "kommet til" at komme tør gæren direkte i...altså ikke lavet en "starter" eller hvad det hedder?

Er det et problem, eller kommer min øl til at gære fint nok?

Hilsen Per
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af mhn »

Det er vel ikke noget problem?

Vi rehydrerer altid, men jeg har læst her på forum et sted, at det ikke er nødvendigt.

Mvh
Morten
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Knet
Indlæg: 497
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Knet »

Jeg har aldrig rehydreret tørgær. Det kommer med så mange gærceller at jeg med succes hver gang har sprinklet det ud over urten.

Starter bruger jeg kun til at opformere og gøre cellerne i vådgær vitale. I vådgær henfalder cellerne.
Brugeravatar
Thor
Indlæg: 271
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Thor »

Der sker ikke andet end at din øl begynder at gære selv om du ikke har rehydreret gæren...
Så ingen søvnløse nætter. :-)
Photografen
Indlæg: 153
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Photografen »

Py ha....det er jeg glad for at høre. Undre mig blot over, at det ikke er begyndt at boble endnu....efter 7 timer?.....men det er måske meget normalt - men hvornår kan jeg da forvente, at det gør et? (ja ja...jeg ved nybegynder) :-)
JAFU
Indlæg: 200
Tilmeldt: 21. jul 2017, 11:13
Geografisk sted: Falster

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af JAFU »

Der kan gå op til 24 timer, inden gæringen går i gang.
Jeg har selv prøvet en enkelt gang, at der gik op til 36 timer, inden der skete noget. De længste 36 timer i mit liv ;-)
Den kom dog i gang, og øllet blev fint ...
Mvh Jakob
kbh36
Indlæg: 377
Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
Geografisk sted: 4060 Kr. Såby

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af kbh36 »

Du kan læse lidt her om for eller imod rehydrering http://brulosophy.com/2014/09/15/sprink ... t-results/
I det tilhørende podcast bliver der også nævnt at et af firmaerne (Fermentis?) bag tørgær anbefaler at gæren bliver drysset direkte i, og man IKKE skal ryste gærspanden bagefter.
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Photografen
Indlæg: 153
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Photografen »

Så lykke det...her til aften begyndte det at boble, dejligt

Tusind tak for alle gode råd og indspark samt beroligende kommentare

Photografen
Brugeravatar
Ousen
Co-Admin
Indlæg: 360
Tilmeldt: 7. jun 2009, 07:41
Geografisk sted: Fredericia
Kontakt:

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Ousen »

Det er jo ikke fordi, at Hr. Frederiksen fra Amager er en forfærdelig øl.

Kig ca 3.20 inde i denne video. https://youtu.be/OLdj7jlgvrg" onclick="window.open(this.href);return false;
Photografen
Indlæg: 153
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Photografen »

HJÆLP HJÆLPE gæringsprocessen er gået Helt i stå, efter blot 2 dage....Hvad sker der og hvad gør jeg????
NyTilBryg
Indlæg: 7
Tilmeldt: 28. jun 2018, 18:31

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af NyTilBryg »

Hvad er gravity?

Det kan være at den mere eller mindre allerede er færdig. Jeg har selv oplevet at der ikke er noget synlig aktivitet efter 2 dage.
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af jandk »

NyTilBryg skrev:Hvad er gravity?
Prøv at tjekke denne gratis e-bog omkring måling af gravity og begreberne OG/FG:
https://bryggerbog.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;

Din øl kan godt være gæret færdig efter 2 dage, men normalvis går der flere dage.
Du er nødt til at måle med et hydrometer og tjekke forventet FG (Final Gravity) i opskriften.

Hvis der er i opskriften står at FG skal ende på eks. 1015 måler du med et hydrometer hvad din aktuelle værdi er.
Hvis den nu eks. er 1017 så venter du 2-3 dage og måler igen.
Hvis den stadig står på 1017 så er din gæring færdig. Hvis værdien er faldet, skal du give gæringen mere tid.
Der er flere faktorer der spiller ind omkring hvad din FG ender på eks. mæsketemperatur og gær-type.
Hvis du flasker for tidligt kan du ende med flaskebomber (for højt co2 niveau).

Så anskaf et hydrometer, hvis du ikke har det, det er uundværligt når man brygger :-).
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af søreno »

Der sker bare det, at din stormgæring er færdig. Det er lige som det skal være. Giv den 2-3 uger i alt inden du flasker. Der sker en masse i spanden selv om det ikke bobler mere.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Brugeravatar
Thor
Indlæg: 271
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Thor »

Nu skriver du ikke hvilken tørgær du har brugt.
F.eks. vil en S 04 starte som skidt ud af en kanin og efter 2 døgn tror man så det er slut.
Men det er det ikke... Så jeg går med jandk og søreno.
Photografen
Indlæg: 153
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: Tør Gær....UPS, måske

Indlæg af Photografen »

Det tørgær jeg har brugt er:

Mangrove Jack's - Craft Series - M44 US West Coast
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"