Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
I har højst sandsynligt ikke fået blandet sukkervandet ordentligt op i øllet.
2 ting som jeg kan identificere fra mine egne oplevelser:
1: I har blandet sukkeret op i for lidt vand. Sukkeret er blevet så stærk en sirup at øllet og sukkervandet har delt sig i 2 faser, på grund af den store forskel i densitet
2: I har flyttet øllet med en hævert, hvilket ikke har givet nok "omrøring" i øllet til at det har kunnet blande sig med sukkervandet.
Jeg er begyndt at bruge en halv liter - minimum - til at opløse sukkeret i. Og så omrører jeg øllet og lader det stå nogle minutter for at sukkeret kan få lejlighed til at fordele sig i øllet.
2 ting som jeg kan identificere fra mine egne oplevelser:
1: I har blandet sukkeret op i for lidt vand. Sukkeret er blevet så stærk en sirup at øllet og sukkervandet har delt sig i 2 faser, på grund af den store forskel i densitet
2: I har flyttet øllet med en hævert, hvilket ikke har givet nok "omrøring" i øllet til at det har kunnet blande sig med sukkervandet.
Jeg er begyndt at bruge en halv liter - minimum - til at opløse sukkeret i. Og så omrører jeg øllet og lader det stå nogle minutter for at sukkeret kan få lejlighed til at fordele sig i øllet.
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Jeg ville lade dem stå noget tid og se hvordan de udvikler sig. Bliver de noget flade, ja så kan du jo hælde lidt sukker på igen.
Hvis du ved hvilke flasker I har fyldt sidst, så kan du jo holde øje med dem, de er sikkert enten fine eller overkarboneret.
De flasker I så finder ud af har fået for lidt kan I jo så fylde lidt sukkervand på. Beregn hvor meget sukker, opmål en bestemt mængde vand så i har en kendt volumen på sukkervandet, divider det ud på antal flasker og brug en desinficeret sprøjte til at fylde sukkervandet på flaskerne. Det vil jeg mene er bedre end at skulle hælde alt øllet ud i et kar og så starte forfra. Risikoen for infektion bliver større jo mere I håndterer øllet.
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
Hvis du ved hvilke flasker I har fyldt sidst, så kan du jo holde øje med dem, de er sikkert enten fine eller overkarboneret.
De flasker I så finder ud af har fået for lidt kan I jo så fylde lidt sukkervand på. Beregn hvor meget sukker, opmål en bestemt mængde vand så i har en kendt volumen på sukkervandet, divider det ud på antal flasker og brug en desinficeret sprøjte til at fylde sukkervandet på flaskerne. Det vil jeg mene er bedre end at skulle hælde alt øllet ud i et kar og så starte forfra. Risikoen for infektion bliver større jo mere I håndterer øllet.
Sendt fra min ONEPLUS A5000 med Tapatalk
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Den fejl fik jeg også lavet med et af mine første bryg. Og det skyldes, at opskriften beskrev den proces præcist, som du udførte den. Resultatet var over- og underkarboneret øl :-(
Siden er jeg begyndt at fordele sukkervandet bedre, bl.a. med en desinficeret stål-ske og meget forsigtige omrøringer (så lidt iltning som overhovedet muligt). Og det giver jo god mening, for når man blander saftevand, sørger man jo også for en ordentlig fordeling af den tungere, sukkerholdige saft i forhold til vandet.
Siden er jeg begyndt at fordele sukkervandet bedre, bl.a. med en desinficeret stål-ske og meget forsigtige omrøringer (så lidt iltning som overhovedet muligt). Og det giver jo god mening, for når man blander saftevand, sørger man jo også for en ordentlig fordeling af den tungere, sukkerholdige saft i forhold til vandet.
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Jeg har læst at man bare kan putte en sukkerknald eller to i hver flaske. Er der nogen der har erfaring med det, eller bruger i alle sammen enn sukkeropløsning?
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Jeg bruger udelukkende sukkervand.
Jeg regnede på det med sukkermængden i hver enkelt flaske, og lige meget hvor meget jeg vendte og drejede regnestykket, kunne jeg aldrig få det til at gå op med det som en sukkerknald vejede.
Det blev altid noget med 1,5 eller 1,75 sukkerknald pr. flaske, og det vurderede jeg ville være for upraktisk at arbejde med.
Er der nogen der har løst det problem, hører jeg dog gerne om det :-)
Jeg regnede på det med sukkermængden i hver enkelt flaske, og lige meget hvor meget jeg vendte og drejede regnestykket, kunne jeg aldrig få det til at gå op med det som en sukkerknald vejede.
Det blev altid noget med 1,5 eller 1,75 sukkerknald pr. flaske, og det vurderede jeg ville være for upraktisk at arbejde med.
Er der nogen der har løst det problem, hører jeg dog gerne om det :-)
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Lærer at leve med det, det er stadigvæk god øl, om det er een eller to sukkerknalder, og meget nemmere :)JAFU skrev:Jeg bruger udelukkende sukkervand.
Jeg regnede på det med sukkermængden i hver enkelt flaske, og lige meget hvor meget jeg vendte og drejede regnestykket, kunne jeg aldrig få det til at gå op med det som en sukkerknald vejede.
Det blev altid noget med 1,5 eller 1,75 sukkerknald pr. flaske, og det vurderede jeg ville være for upraktisk at arbejde med.
Er der nogen der har løst det problem, hører jeg dog gerne om det :-)
TB
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Ja - det kan være man bare skal tage ja-hatten på og vælge den nemme løsning :-)
Endelig må de der sukkerknalder vel også findes i både små og store størrelser, så man alligevel rammer rimeligt indenfor skiven ved at kombinere forskellige størrelser.
Bruger du tang/pincet eller gummihandsker, når du håndterer sukkerknalderne?
Endelig må de der sukkerknalder vel også findes i både små og store størrelser, så man alligevel rammer rimeligt indenfor skiven ved at kombinere forskellige størrelser.
Bruger du tang/pincet eller gummihandsker, når du håndterer sukkerknalderne?
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Når jeg en sjælden gang karbonerer på flaske, så tillader jeg mig selv den luksus at anvende karboneringsdrops fra fx Munton eller andre tilsvarende. Det er mega nemt, 1 stk. pr. 2,5 dl. Jeg bruger normalt ½ liters flasker, så det er to i hver.
Resultatet er ensartet karbonering i hver flaske. Man kan sikkert variere antallet alt afhængigt af ønsket CO2 volumen, men ovenstående giver en tilpas karbonering til de fleste stilarter efter min mening.
Resultatet er ensartet karbonering i hver flaske. Man kan sikkert variere antallet alt afhængigt af ønsket CO2 volumen, men ovenstående giver en tilpas karbonering til de fleste stilarter efter min mening.
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Jeg har fået købt mig nogle mini sukkerknalder på 2g pr stk, så doseringen burde være nem nok. Mener det var i Menu jeg fandt dem
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Jeg har opdaget at man kan få sukkersticks (papirrør med sukker i) på 3 & 3,5 gram.
Dem vil jeg helt sikkert benytte næste gang jeg skal fylde flasker.
Dem vil jeg helt sikkert benytte næste gang jeg skal fylde flasker.
Husum
Kegerator m/2 haner
Brewster Beacon
Fermentasaurus M/trykkit
Øloplukker
Kegerator m/2 haner
Brewster Beacon
Fermentasaurus M/trykkit
Øloplukker
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
Personligt er jeg ikke nervøs for infektion fra sukker. Rent sukker er faktisk rigtig dårligt for bakterier at leve på. Det er også derfor sukker som regel ikke bliver dårligt.
Og hvis der så endelig skulle komme en enkelt bakterie eller to ned i brygget... Så er der jo ikke noget at leve af. Den er jo brygget færdig til den tid.
Jeg siger ikke at der er 0 risiko, men jeg tror den er ret lille.
Og hvis der så endelig skulle komme en enkelt bakterie eller to ned i brygget... Så er der jo ikke noget at leve af. Den er jo brygget færdig til den tid.
Jeg siger ikke at der er 0 risiko, men jeg tror den er ret lille.
Re: Karbonering - sukkeropløsning i bunden
https://www.ctiparty.dk/alt-til-festen- ... NIQAvD_BwE" onclick="window.open(this.href);return false;Madklaveret skrev:Hvor har du set dem? Det lyder enkelt. Men alt den snak om sukkerknalder og sticks får mig alligevel til at tænke - hvad med hygiejnen? Når man koger sukkervand er alle bakterier vel dræbtHusum skrev:Jeg har opdaget at man kan få sukkersticks (papirrør med sukker i) på 3 & 3,5 gram.
Dem vil jeg helt sikkert benytte næste gang jeg skal fylde flasker.
Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Ellers blot Google "Sukkersticks"
Husum
Kegerator m/2 haner
Brewster Beacon
Fermentasaurus M/trykkit
Øloplukker
Kegerator m/2 haner
Brewster Beacon
Fermentasaurus M/trykkit
Øloplukker