Mystisk øl
Mystisk øl
Jeg er ved at have gæret en øl (a'la belgisk blonde) færdig. Primært Vienna og Münich malt samt en moderat mængde lys rørsukker.
Jeg har efter 2½ uges gæring netop målt Gravity til 1002-1003, hvilket er overraskende lavt. Den forventede FG skulle med MJ M41 Belgian Ale have været 1012.
Det er dog smagen, der er det mest overraskende. Allerede inden gæring havde den en snert af nåletræ i smagen, og nu hvor gæringen er ved at være færdig er den blevet endnu mere fremtrædende - nok nærmest som græsk Retsina vin.
Jeg har tidligere benyttet MJ M41 gæren til en mørk ale, og den endte absolut ikke sådan hverken smagsmæssigt eller mht FG.
Jeg har brugt Chinook og Northern Brewer humle som bitterhumle, og som aromahumle har jeg sluttet af med Tettnanger humle. Tettnanger humlen har jeg ikke prøvet før, men den skulle have noter af krydderurter og frisk savsmuld.
IBU er ifølge Beercalc endt på 30.
Kan det være Tettnnger humlen, der har trukket smagen derhen, eller er mit bryg blevet inficeret?
Jeg har læst op på diverse tråde om Brett, men de fundne beskrivelser af smagen, passer ikke på min, synes jeg.
Er der nogen herinde, som har et bud på, hvad der kan være sket?
Mvh Jakob
Jeg har efter 2½ uges gæring netop målt Gravity til 1002-1003, hvilket er overraskende lavt. Den forventede FG skulle med MJ M41 Belgian Ale have været 1012.
Det er dog smagen, der er det mest overraskende. Allerede inden gæring havde den en snert af nåletræ i smagen, og nu hvor gæringen er ved at være færdig er den blevet endnu mere fremtrædende - nok nærmest som græsk Retsina vin.
Jeg har tidligere benyttet MJ M41 gæren til en mørk ale, og den endte absolut ikke sådan hverken smagsmæssigt eller mht FG.
Jeg har brugt Chinook og Northern Brewer humle som bitterhumle, og som aromahumle har jeg sluttet af med Tettnanger humle. Tettnanger humlen har jeg ikke prøvet før, men den skulle have noter af krydderurter og frisk savsmuld.
IBU er ifølge Beercalc endt på 30.
Kan det være Tettnnger humlen, der har trukket smagen derhen, eller er mit bryg blevet inficeret?
Jeg har læst op på diverse tråde om Brett, men de fundne beskrivelser af smagen, passer ikke på min, synes jeg.
Er der nogen herinde, som har et bud på, hvad der kan være sket?
Mvh Jakob
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Mystisk øl
Opskriften er på BeerCalc - navnet på øllet er Bleffe Blonde.
Men ellers er opskriften i grove træk:
63% Vienna malt
15 % Munich malt
6% Cara Gold
18% lys rørsukker
Mæskning i 60 minutter ved 63 grader. Rørsukkeret er først tilsat, da der resterer 15 minutter af humlekogningen.
Kogevolumen er cirka 16 liter.
10 gr chinook ved 60 minutter
6 gr Northern Brewer ved 45 minutter
8 gr Northern Brewer ved 15 minutter
18 gr Tettnanger ved 3 minutter
OG målt til 1054 og dagens måling efter 2½ uges gæring med MJ M41 er på lige knap 1003. Der er stadig en smule aktivitet i gærrøret (tæt på ingenting).
Gæringen er forløbet ved 20 grader i gærskab.
Men ellers er opskriften i grove træk:
63% Vienna malt
15 % Munich malt
6% Cara Gold
18% lys rørsukker
Mæskning i 60 minutter ved 63 grader. Rørsukkeret er først tilsat, da der resterer 15 minutter af humlekogningen.
Kogevolumen er cirka 16 liter.
10 gr chinook ved 60 minutter
6 gr Northern Brewer ved 45 minutter
8 gr Northern Brewer ved 15 minutter
18 gr Tettnanger ved 3 minutter
OG målt til 1054 og dagens måling efter 2½ uges gæring med MJ M41 er på lige knap 1003. Der er stadig en smule aktivitet i gærrøret (tæt på ingenting).
Gæringen er forløbet ved 20 grader i gærskab.
Re: Mystisk øl
En lille rettelse ...
Vienna er 62% og Cara Gold er 5 %.
Ikke den store forskel, men uden rettelsen ender vi samlet på 102 % .... og den går jo ikke :-)
Vienna er 62% og Cara Gold er 5 %.
Ikke den store forskel, men uden rettelsen ender vi samlet på 102 % .... og den går jo ikke :-)
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Mystisk øl
Tænker nærmere det er din Chinook der er synderen, i øvrigt ikke særlig Belgisk efter min opfattelse
Re: Mystisk øl
Tak for svar Dalmosebryg.
Det kan godt være. Jeg har før brygget en ale kun med Chinook humle. Uden at huske den superpræcist er jeg dog sikker på, at den ikke var ovre i nåletræ nuancer så kraftige som denne.
Du har ret i at denne øl ikke er særlig belgisk. Gærtypen og sukkerandelen kan dog måske retfærdiggøre navnet ... når nu smagen ikke kan :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Det kan godt være. Jeg har før brygget en ale kun med Chinook humle. Uden at huske den superpræcist er jeg dog sikker på, at den ikke var ovre i nåletræ nuancer så kraftige som denne.
Du har ret i at denne øl ikke er særlig belgisk. Gærtypen og sukkerandelen kan dog måske retfærdiggøre navnet ... når nu smagen ikke kan :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Mystisk øl
Kan ikke forstå hvis den smule humle der er kommet i skulle kunne give nåletræsduft, men jeg har heller ikke nogen forklaring på det.
keep it simple !
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Mystisk øl
Eneste humle jeg er stødt på der lugter som om der er strintet på gulvet
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Mystisk øl
Tak for svar begge to.
Det kunne godt se ud til, at det må stamme fra Chinook humlen.
Som jeg skrev tidligere, har jeg dog før brygget en ale udelukkende med Chinook humle. Jeg har kigget gamle noter igennem, og den tidligere Chinook ale blev brygget med noget større mængder Chinook, end jeg har benyttet nu - uden at jeg smagsmæssigt endte, hvor jeg er endt denne gang. Eneste forskel er, at jeg har benyttet pellets denne gang mod tidligere at have brugt hele tørrede humlekogler.
Nu har jeg kun tilbage at undre mig over den næsten fuldstændige nedgæring og samtidig fundere over om jeg skal tilsætte lactose sammen med karbonerings sukkeret for at få lidt sødme i øllet igen :-)
God weekend
Det kunne godt se ud til, at det må stamme fra Chinook humlen.
Som jeg skrev tidligere, har jeg dog før brygget en ale udelukkende med Chinook humle. Jeg har kigget gamle noter igennem, og den tidligere Chinook ale blev brygget med noget større mængder Chinook, end jeg har benyttet nu - uden at jeg smagsmæssigt endte, hvor jeg er endt denne gang. Eneste forskel er, at jeg har benyttet pellets denne gang mod tidligere at have brugt hele tørrede humlekogler.
Nu har jeg kun tilbage at undre mig over den næsten fuldstændige nedgæring og samtidig fundere over om jeg skal tilsætte lactose sammen med karbonerings sukkeret for at få lidt sødme i øllet igen :-)
God weekend
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mystisk øl
Jeg hælder lidt til gæren ...
Jeg er meget tæt på 100% - at netop den gær giver en meget syrlig øl. Har prøvet den en enkelt gang (og en anden bryg kollega havde samme syre i øllen) og jeg lover mig selv -
aldrig aldrig aldrig at brygge med den igen !!!!!!!!!!!!!!!
Jeg tænker at syren kunne fremhæve "katte-tis" smagen i den der US humle.
Måske vi blot har har haft et dårlig batch fra Mangrove, men den bliver IKKE købt igen.
Jeg er meget tæt på 100% - at netop den gær giver en meget syrlig øl. Har prøvet den en enkelt gang (og en anden bryg kollega havde samme syre i øllen) og jeg lover mig selv -
aldrig aldrig aldrig at brygge med den igen !!!!!!!!!!!!!!!
Jeg tænker at syren kunne fremhæve "katte-tis" smagen i den der US humle.
Måske vi blot har har haft et dårlig batch fra Mangrove, men den bliver IKKE købt igen.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mystisk øl
Iøvrigt syntes jeg ikke at Mangrove har fulgt særligt meget op på deres succes -
Da jeg ikke kan lide hvede så er M20, M21 ude og M41 kan jeg ikke lide - så er der sku ikke mange tilbage ☺
Da jeg ikke kan lide hvede så er M20, M21 ude og M41 kan jeg ikke lide - så er der sku ikke mange tilbage ☺
Re: Mystisk øl
Jeg køber forklaringen med gæren, der fremhæver humlens noter.
Efter at have gransket flere af de gamle brygnoter, kan jeg se, at jeg har haft brugt Chinook humlen som bitterhumle et par gange, dog ikke i kombination med MJ M41 gæren, og det er ikke tidligere endt med Retsina. Tværtimod har de alle været gode bryg.
Jeg en uåbnet pakke MJ M41 gær tilbage, men den ender i skraldespanden.
Øllet kommer på flaske og får lov at stå urørt længe - i håb om at den retter sig.
Tak for svarene.
Efter at have gransket flere af de gamle brygnoter, kan jeg se, at jeg har haft brugt Chinook humlen som bitterhumle et par gange, dog ikke i kombination med MJ M41 gæren, og det er ikke tidligere endt med Retsina. Tværtimod har de alle været gode bryg.
Jeg en uåbnet pakke MJ M41 gær tilbage, men den ender i skraldespanden.
Øllet kommer på flaske og får lov at stå urørt længe - i håb om at den retter sig.
Tak for svarene.
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Mystisk øl
til Belgisk øl hører sig continental humle og gerne gammelt der er feset af, bruger du det, er der ingen grund til at kyle gæren udJAFU skrev:Jeg køber forklaringen med gæren, der fremhæver humlens noter.
Efter at have gransket flere af de gamle brygnoter, kan jeg se, at jeg har haft brugt Chinook humlen som bitterhumle et par gange, dog ikke i kombination med MJ M41 gæren, og det er ikke tidligere endt med Retsina. Tværtimod har de alle været gode bryg.
Jeg en uåbnet pakke MJ M41 gær tilbage, men den ender i skraldespanden.
Øllet kommer på flaske og får lov at stå urørt længe - i håb om at den retter sig.
Tak for svarene.
Re: Mystisk øl
[/quote]til Belgisk øl hører sig continental humle og gerne gammelt der er feset af, bruger du det, er der ingen grund til at kyle gæren udDalmoseosebryg skrev:.
Der er selvfølgelig en pointe dèr, med mindre gæren altid vil gære med surt resultat, uanset om der er humle aromaer at trække frem eller ej.
Jeg har gæret den ved 19-20 grader, hvilket er i den nedre del af gærens arbejdsområde (18-28 grader). Der var muligvis kommet et andet resultat, hvis jeg havde gæret den ved højere temperatur.
Jeg gemmer gæren lidt endnu - men det bliver bagest i køleskabet!