Hvor kraftigt tør man carbonere?
Hvor kraftigt tør man carbonere?
Hvis ønsket er mest muligt kulsyre i en stærk/vinøs øl, hvor mange gram sukker kan man så bruge pr. liter til carbonering (20 C) uden det går galt?
Med venlig hilsen
Finn
http://udlejrebryghus.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Finn
http://udlejrebryghus.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Tør? Af hensyn til flaske eller overkarboneret øl jf. Stilart?
Hvis første turde jeg ikke gå over 3, hvis det er almindelige ølflasker. Men nogle bruger champagneflasker. Under alle omstændigheder ville jeg holde det koldt - hele tiden.
Hvis andet: Der findes fine skemaer for rumfang i karbonering for stilarter. Hvilken øl er det?
Vinøs lyder som en stærk krabat. Er der styrke nok i rest gær til at karbonere hårdt?
Tror der skal mere info til :-)
Vh Kenneth
Hvis første turde jeg ikke gå over 3, hvis det er almindelige ølflasker. Men nogle bruger champagneflasker. Under alle omstændigheder ville jeg holde det koldt - hele tiden.
Hvis andet: Der findes fine skemaer for rumfang i karbonering for stilarter. Hvilken øl er det?
Vinøs lyder som en stærk krabat. Er der styrke nok i rest gær til at karbonere hårdt?
Tror der skal mere info til :-)
Vh Kenneth
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Jeg har før karboneret til 3.2 i alm. 1/2 liters flasker uden problemer med at flaskerne er gået i stykker (hvedeøl).
Øllet har dog en tendens til at skumme mere ved så høje co2 niveauer, så der skal skænkes forsigtigt.
Øllet har dog en tendens til at skumme mere ved så høje co2 niveauer, så der skal skænkes forsigtigt.
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Hvor mange g/sukker pr. L kan 70cl patentprop flasker tåle?
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Hej Slein
For at finde ud af den "sikre" CO² volumen ift flaskens styrke skal du spørge dig selv følgende:
Hvilken temperatur har din øl gæret ved?
Hvilken temperatur skal flaskerne eftergære/modne/opbevares ved?
Se mere her:
haandbryg.dk/eftergaering
haandbryg.dk/carbonering
Og nej, jeg har ikke svaret på dit spørgsmål :)
Og nej, jeg ved ikke hvilket tryk de flasker kan klare :)
Hilsen
Freund
For at finde ud af den "sikre" CO² volumen ift flaskens styrke skal du spørge dig selv følgende:
Hvilken temperatur har din øl gæret ved?
Hvilken temperatur skal flaskerne eftergære/modne/opbevares ved?
Se mere her:
haandbryg.dk/eftergaering
haandbryg.dk/carbonering
Og nej, jeg har ikke svaret på dit spørgsmål :)
Og nej, jeg ved ikke hvilket tryk de flasker kan klare :)
Hilsen
Freund
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Tak Freund, for "akademisk ikke svar"… :-P
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Plejer at bruge denne beregner:
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Amount Being Packaged: Antal liter der skal flaskes
Volumes of CO2: Ønsket CO2 niveau
Temperature of Beer: Højeste temperatur under gæring
Længere nede på siden findes en tabel over CO2 niveauer i forskellige stilarter.
Jeg plejer at ramme stilarten meget godt på denne måde.
Ud fra denne metode har jeg før lavet hvedeøl til 3.2 i alm. flasker.
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Amount Being Packaged: Antal liter der skal flaskes
Volumes of CO2: Ønsket CO2 niveau
Temperature of Beer: Højeste temperatur under gæring
Længere nede på siden findes en tabel over CO2 niveauer i forskellige stilarter.
Jeg plejer at ramme stilarten meget godt på denne måde.
Ud fra denne metode har jeg før lavet hvedeøl til 3.2 i alm. flasker.
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Jeg har længe brugt 7 gram pr liter, men jeg har nu ændret det til 5-6 gram pr liter. De 7 gram virker fint for kortere tids lagring - ca ½ år, men kommer det op på 9-12 måneders lagring bliver øllet svært at styre når proppen tages af - selv ved et par døgn på 0 grader.
keep it simple !
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Ja - her kommer lidt mere af forklaringen. Jeg har set en opskrift på en champagneøl (OG: 1080 - skal lande på ca. 10 ABV). Han skriver den skal have rigeligt med kulsyre (det er jo et vidt begreb). Jeg vi hælde den på 0.75 l Skovlystflasker.
Når I så skriver 3, så giver det for mig ingen mening. Jeg har ofte brugt 6 g/l (og bruger generelt 5 g/l)
Når I så skriver 3, så giver det for mig ingen mening. Jeg har ofte brugt 6 g/l (og bruger generelt 5 g/l)
Med venlig hilsen
Finn
http://udlejrebryghus.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Finn
http://udlejrebryghus.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?
Hej Finn
Du kan se udregningen CO -> til gram sukker, på brewersfriend. Søg på det.
Jeg har været helt oppe på 10 gram/liter (3.0 CO) for mine hvedeøl, med de bliver også drukket inden for 6-9 måneder.
Jeg bruger normalt 6-7 gram til mine belgiske kloner.
Jeg har dog desværre lige været udsat for en ølbombe i kælderen, da et bryg havde stået lidt for lang tid ved 20 grader.
Mvh jesper
Du kan se udregningen CO -> til gram sukker, på brewersfriend. Søg på det.
Jeg har været helt oppe på 10 gram/liter (3.0 CO) for mine hvedeøl, med de bliver også drukket inden for 6-9 måneder.
Jeg bruger normalt 6-7 gram til mine belgiske kloner.
Jeg har dog desværre lige været udsat for en ølbombe i kælderen, da et bryg havde stået lidt for lang tid ved 20 grader.
Mvh jesper
FLN skrev:Ja - her kommer lidt mere af forklaringen. Jeg har set en opskrift på en champagneøl (OG: 1080 - skal lande på ca. 10 ABV). Han skriver den skal have rigeligt med kulsyre (det er jo et vidt begreb). Jeg vi hælde den på 0.75 l Skovlystflasker.
Når I så skriver 3, så giver det for mig ingen mening. Jeg har ofte brugt 6 g/l (og bruger generelt 5 g/l)