Hvor kraftigt tør man carbonere?

Besvar
FLN
Indlæg: 168
Tilmeldt: 15. apr 2012, 07:38
Geografisk sted: Ølstykke

Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af FLN »

Hvis ønsket er mest muligt kulsyre i en stærk/vinøs øl, hvor mange gram sukker kan man så bruge pr. liter til carbonering (20 C) uden det går galt?
Med venlig hilsen
Finn

http://udlejrebryghus.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Knet
Indlæg: 497
Tilmeldt: 16. okt 2017, 19:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af Knet »

Tør? Af hensyn til flaske eller overkarboneret øl jf. Stilart?

Hvis første turde jeg ikke gå over 3, hvis det er almindelige ølflasker. Men nogle bruger champagneflasker. Under alle omstændigheder ville jeg holde det koldt - hele tiden.

Hvis andet: Der findes fine skemaer for rumfang i karbonering for stilarter. Hvilken øl er det?

Vinøs lyder som en stærk krabat. Er der styrke nok i rest gær til at karbonere hårdt?

Tror der skal mere info til :-)

Vh Kenneth
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af jandk »

Jeg har før karboneret til 3.2 i alm. 1/2 liters flasker uden problemer med at flaskerne er gået i stykker (hvedeøl).
Øllet har dog en tendens til at skumme mere ved så høje co2 niveauer, så der skal skænkes forsigtigt.
Slein
Indlæg: 76
Tilmeldt: 15. apr 2016, 17:06

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af Slein »

Hvor mange g/sukker pr. L kan 70cl patentprop flasker tåle?
Freund
Indlæg: 377
Tilmeldt: 16. aug 2017, 21:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af Freund »

Hej Slein

For at finde ud af den "sikre" CO² volumen ift flaskens styrke skal du spørge dig selv følgende:
Hvilken temperatur har din øl gæret ved?
Hvilken temperatur skal flaskerne eftergære/modne/opbevares ved?

Se mere her:
haandbryg.dk/eftergaering
haandbryg.dk/carbonering

Og nej, jeg har ikke svaret på dit spørgsmål :)
Og nej, jeg ved ikke hvilket tryk de flasker kan klare :)

Hilsen
Freund
Slein
Indlæg: 76
Tilmeldt: 15. apr 2016, 17:06

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af Slein »

Tak Freund, for "akademisk ikke svar"… :-P
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af jandk »

Plejer at bruge denne beregner:
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Amount Being Packaged: Antal liter der skal flaskes
Volumes of CO2: Ønsket CO2 niveau
Temperature of Beer: Højeste temperatur under gæring

Længere nede på siden findes en tabel over CO2 niveauer i forskellige stilarter.
Jeg plejer at ramme stilarten meget godt på denne måde.
Ud fra denne metode har jeg før lavet hvedeøl til 3.2 i alm. flasker.
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af fjorgensen »

Jeg har længe brugt 7 gram pr liter, men jeg har nu ændret det til 5-6 gram pr liter. De 7 gram virker fint for kortere tids lagring - ca ½ år, men kommer det op på 9-12 måneders lagring bliver øllet svært at styre når proppen tages af - selv ved et par døgn på 0 grader.
keep it simple !
FLN
Indlæg: 168
Tilmeldt: 15. apr 2012, 07:38
Geografisk sted: Ølstykke

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af FLN »

Ja - her kommer lidt mere af forklaringen. Jeg har set en opskrift på en champagneøl (OG: 1080 - skal lande på ca. 10 ABV). Han skriver den skal have rigeligt med kulsyre (det er jo et vidt begreb). Jeg vi hælde den på 0.75 l Skovlystflasker.

Når I så skriver 3, så giver det for mig ingen mening. Jeg har ofte brugt 6 g/l (og bruger generelt 5 g/l)
Med venlig hilsen
Finn

http://udlejrebryghus.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
jeslan
Indlæg: 38
Tilmeldt: 15. feb 2018, 11:08
Geografisk sted: Hillerød
Kontakt:

Re: Hvor kraftigt tør man carbonere?

Indlæg af jeslan »

Hej Finn
Du kan se udregningen CO -> til gram sukker, på brewersfriend. Søg på det.

Jeg har været helt oppe på 10 gram/liter (3.0 CO) for mine hvedeøl, med de bliver også drukket inden for 6-9 måneder.
Jeg bruger normalt 6-7 gram til mine belgiske kloner.
Jeg har dog desværre lige været udsat for en ølbombe i kælderen, da et bryg havde stået lidt for lang tid ved 20 grader.

Mvh jesper
FLN skrev:Ja - her kommer lidt mere af forklaringen. Jeg har set en opskrift på en champagneøl (OG: 1080 - skal lande på ca. 10 ABV). Han skriver den skal have rigeligt med kulsyre (det er jo et vidt begreb). Jeg vi hælde den på 0.75 l Skovlystflasker.

Når I så skriver 3, så giver det for mig ingen mening. Jeg har ofte brugt 6 g/l (og bruger generelt 5 g/l)
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"