Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.
Gerner
Indlæg: 88
Tilmeldt: 26. nov 2015, 12:02

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Gerner »

Tak for svaret. Som ventet kan det tydes som at det formentligt er vigtigere at man er bedre til marketing, SCM og regnskab end man er til at brygge.

Omkring din rig, så ser det for mig ud som om at du mæsker med omrøring. Er det korrekt og må jeg spørge om hvad der ligger bag af tanker. Det ville for mig være den bedste løsning, hvis der skal laves en god automatiseret løsning, der ikke stopper til.

Jeg er også vild med de store luger i karrene
Det er virkeligt godt, når der skal renses og tømmes.
Er det lavet, så du kan få en vogn eller lign. Under den og kan du komme ind i beholderen uden at skulle ned og kravle. Ergonomi og arbejdsmiljø er også noget der skal tænkes ind som prof.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Truntebryg »

Billede

Det ser ud som om det er nemt ☺

.. og det skal det være. Jeg tror det er den del af processen som tilfalder arbejdsdrengen hver gang ... mon ikke der er et udvidelses modul - "snegle" som kan tilkøbes ??

Jeg har hørt at den bedste combi er ca 1000-1200L per bryg.

Men jeg ville nok gå efter mindre batches, da ølsmagninger bestemt er sjovest - når man har en del forskellige og at de alligevel ligner hinanden lidt.

(jeg samler ihvertefald sammen til et 300L setup - har indtil nu pumpen & maskekar ☺)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Gerner skrev:Tak for svaret. Som ventet kan det tydes som at det formentligt er vigtigere at man er bedre til marketing, SCM og regnskab end man er til at brygge.
Hvis det kunne tydes således, så har jeg skrevet forkert.

Du skal være hamrende dygtig til at brygge øl, kende “alt” til emnet, og ikke arbejde efter “det plejer jo at gå godt” eller lade tilfældighederne råde. Du skal kende til din malt, humle, vand og gær. Du skal kende dine processer og vide, hvad der påvirker hvad. Du skal vide, hvad du kan gøre for at det hele hjælper dig mest muligt. For du skal være helt sikker på at kunne levere ensartet kvalitet hele vejen igennem.
Det er bare den mindste del af din tid der går til at brygge øl. Bogføring o.l. kan du betale dig fra. Selv om det så betyder, at du skal sælge flere øl, før der er noget til dig.
Det skal naturligvis være lysten der driver værket, men man skal bare nedtone den "romantiske" opfattelse af at producere og sælge sin egen øl.
Gerner skrev:Omkring din rig, så ser det for mig ud som om at du mæsker med omrøring. Er det korrekt og må jeg spørge om hvad der ligger bag af tanker. Det ville for mig være den bedste løsning, hvis der skal laves en god automatiseret løsning, der ikke stopper til.
Alle de tanker jeg har gjort mig om min rig er med udgangspunkt i, at jeg skal have så lidt manuelt arbejde som muligt. Forstå mig ret. Det er ikke for at jeg ikke vil arbejde for at lave godt øl til alle. Men det er netop for at kunne lave godt øl til alle. På mit gamle anlæg flyttede jeg med slanger hele tiden, når processerne skiftede. Jeg løftede 25 kg malt op i mæskekarret som var 160 cm over gulvet, rørede rundt med en brygspade, skulle have 50 kg våd malt over i en trillebøre. Ned i knæ, op på en stige, tunge løft osv. Alt det vil jeg have fjernet, da jeg ikke bliver yngre, og gerne vil brygge videre, når jeg bliver gammel (er lige rundet de 60 :-)).

Jeg bruger 100 kg malt til en normal styrke øl. De bliver transporteret hen til riggen på en pallestabler og løftet op i optimal højde til at kunne hældes ned i mæskekarret.

Omrøreren/mixeren skal først bruges til at blande de 100 kg malt sammen med 300 liter vand. Det står man (jeg) ikke og gør med en brygspade.
Dernæst skal den være med til sikre mæskeeffektiviteten ved at medvirke til, at enzymer og stivelse finder sammen. For yderligere at hjælpe med den proces, har jeg også etableret recirkulation under mæskningen.
Gerner skrev:Jeg er også vild med de store luger i karrene
Det er virkeligt godt, når der skal renses og tømmes.
Er det lavet, så du kan få en vogn eller lign. Under den og kan du komme ind i beholderen uden at skulle ned og kravle. Ergonomi og arbejdsmiljø er også noget der skal tænkes ind som prof.
Den mandeluge der er i mæskekarret er lavet, så underkanten netop flugter med den falske bund. Og når mæskekarret skal tømmes, kommer pallestableren igen i sving. Nu er der 200 kg våd malt der skal ud. Nogle store baljer på en palle på stableren, ind under slidsken med dem, og det kan skrabes ud med et redskab der ligner et forvokset hakkejern. Og så kan det køres direkte ud og sættes på traileren, og køres derhen, hvor det nu skal.

Gode spørgsmål og observationer, Gerner, som jeg prøver at give mine svar på og begrundelser for.
Jeg ligger på ingen måde inde med sandheden (hvis den findes), men baserer det jeg gør på min erfaring og lyst til at læse om og sætte mig ind i alt der har med brygning at gøre.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Truntebryg »

Borg skrev:
Omrøreren/mixeren skal først bruges til at blande de 100 kg malt sammen med 300 liter vand. Det står man (jeg) ikke og gør med en brygspade.
AH Borg - efter en 50-100 bryg vil du få en flot overkrop
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Truntebryg skrev:
Borg skrev:
Omrøreren/mixeren skal først bruges til at blande de 100 kg malt sammen med 300 liter vand. Det står man (jeg) ikke og gør med en brygspade.
AH Borg - efter en 50-100 bryg vil du få en flot overkrop [WHITE SMILING FACE]
Hvad mener du med “vil få” ...
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gerner
Indlæg: 88
Tilmeldt: 26. nov 2015, 12:02

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Gerner »

Hej Borg
Jeg vil ikke anse nogen der tør kaste sig ud i et projekt af denne størrelse for doven. Jeg er derimod glad på dine vegne at du har gennemtænkt ergonomien i processerne. IMO tager det store slid fokus fra de finere detaljer der for det til at spille.

Årsagen til at jeg i industrielle anlæg ikke er solgt på recirkulering er at der er sandsynlighed for at noget kan stoppe til. Et sandt mareridt, når man står med 300l vand og 100kg malt. Jeg ville cirkulerer omvendt. Ind gennem bunden og suge fra toppen, hvis jeg skulle cirkulere.


Du må heller ikke.misforstå mig med at brugerne er ligegyldige. Jeg tror bare at flere mikrobryggere brækker nakken på at de er dårligere til forretningssiden end der dør på at de laver noget rævepis
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Gerner skrev:Hej Borg
Jeg vil ikke anse nogen der tør kaste sig ud i et projekt af denne størrelse for doven. Jeg er derimod glad på dine vegne at du har gennemtænkt ergonomien i processerne. IMO tager det store slid fokus fra de finere detaljer der for det til at spille.

Årsagen til at jeg i industrielle anlæg ikke er solgt på recirkulering er at der er sandsynlighed for at noget kan stoppe til. Et sandt mareridt, når man står med 300l vand og 100kg malt. Jeg ville cirkulerer omvendt. Ind gennem bunden og suge fra toppen, hvis jeg skulle cirkulere.


Du må heller ikke.misforstå mig med at brugerne er ligegyldige. Jeg tror bare at flere mikrobryggere brækker nakken på at de er dårligere til forretningssiden end der dør på at de laver noget rævepis
Jeg er helt enig i din sidste konklusion. Hvis du gerne vil være professionel, så bliv det primært for at sælge øl, sekundært for at lave øl.

Du har ret i, at recirkulation kan medvirke til stucked mash. Og jo mere i gryden, desto større problem. Jeg har gjort det gennem mange år i mit hjemmebrygsetup på 120 liter, og min læring er, at det skal foregå langsomt, og primært ske for at have en jævn temperatur. Derfor er det vigtigt at kunne regulere flow via pumpens omdrejninger.
Men netop risikoen har gjort, at jeg også har lavet en mixer. Jeg tror på, at kombinationen er god.

Nok er jeg ikke doven, men det er en sjov måde at argumentere for “work smarter not harder”.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
kbaggen
Indlæg: 448
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af kbaggen »

Det er godt nok et spændende projekt....hvor skal det ende, som et kommecilt bryggeri eller?

Iht. stuck mash....hvad med at have en stor brew-bag i bunden således man lige kan løfte/linde lidt ved stuck mash, og evt. rejse det hele op hvis det bliver totalt stuck mash........dvs. have muligheden for at lave biab hvis det går "galt" så at sige?
KBN

http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

kbaggen skrev:Det er godt nok et spændende projekt....hvor skal det ende, som et kommecilt bryggeri eller?

Iht. stuck mash....hvad med at have en stor brew-bag i bunden således man lige kan løfte/linde lidt ved stuck mash, og evt. rejse det hele op hvis det bliver totalt stuck mash........dvs. have muligheden for at lave biab hvis det går "galt" så at sige?
Ja, det har et kommercielt sigte. Alternativt har jeg vist et personligt problem med øl i de mængder ;-)

En brewbag vil ikke være løsningen. Skulle der være stucked mash, er der 400 kg i alt ovenpå, som man ikke lige løfter på. At den så også er problematisk at få placeret, og efterfølgende at få masken ud, gør den endnu mindre brugbar. Men helt sikker en løsning til hjemmebrygning.

Den eneste reelle løsning er at sikre processer og metoder der gør, at man undgår stucked mash.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
kbaggen
Indlæg: 448
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af kbaggen »

Ok, ja, jeg mener jo der skal bruges oste lærret til det hele :-)
MEn sørme et held og lykke her fra!
KBN

http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Gerner
Indlæg: 88
Tilmeldt: 26. nov 2015, 12:02

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Gerner »

Stuck mash kan vel klares med at reverserer cirkulations pumpen (hurra for 3f motorer) såfremt at rørføringer tillader at der kan suges fra toppen af karet.
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Gerner skrev:Stuck mash kan vel klares med at reverserer cirkulations pumpen (hurra for 3f motorer) såfremt at rørføringer tillader at der kan suges fra toppen af karet.
Det er en mulighed.
De fleste centrifugalpumper er dog ikke særlig effektive reverserende. Selv om motoren kan, kan pumpen ikke.
Men da der er to pumper i riggen, kan det klares ved, at den anden pumpe trykker lidt spargevand under den falske bund.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gerner
Indlæg: 88
Tilmeldt: 26. nov 2015, 12:02

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Gerner »

Eller et par ekstra ventiler og nogle afgreninger
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Gerner skrev:Eller et par ekstra ventiler og nogle afgreninger
Ja, det er et spørgsmål om design.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Hej alle gode bryggere.

Det er ved at være for lang tid siden jeg har skrevet noget i denne tråd.

Det er jeg lidt ked af, for selv om jeg opdaterer meget på bryggeriets side på Facebook, så er det jo ikke alle der færdes dér.

Det korte af det lange er, at jeg nu er klar til at få besøg af Fødevarestyrelsen i morgen, som forhåbentlig så godkender mit bryggeri.

Lidt fotos af det færdige resultat:
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede
Billede

Og jeg har lovet, at der inden udgangen af marts måned har været åbent bryghus og indvielse med smagsprøver og mulighed for at købe øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Udstyr"