Hej Forum!
Håber I kan hjælpe mig. Jeg har 5 bryg bag mig og skulle i dag i gang med det 6. (https://brewparts.dk/bad-santajulebryg-2014-2" onclick="window.open(this.href);return false;)
Jeg brygger med en brewster beacon og gjorde som jeg altid gør. 19 l i kedelen, varme vandet op og så malten i ved rette temperatur.
I dag oplevede jeg så at jeg bare ikke kunne cirkulere vandet rundt. Alle filtre stoppede til. på bundfiltret lå et fedt lagt dejagtig maltlag og urten var HELT uklar og grumset.
Jeg måtte til sidst opgive. Jeg pumpede urten over i en spand efter jeg fjernede bundfiltret. Der var en meget tydelig lagdeling af urten hvor over over halvdelen var spanden bare var mudret grumset uklar urt.
Er der mig der har gjort noget galt? jeg syntes den malt jeg fik var finere valset end jeg plejer, men er ikke rutineret nok til at sige det.
Håber I kan hjælpe mig!
HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
Oftest er stucked mash forårsaget af for fint valset malt, eller en maltsammensætning uden mange skaldele (meget hvede o.l.), eller at det er recirkuleret for hårdt (masken suges sammen), eller en kombination af disse.
Tilsyneladende er maltsammensætningen i opskriften en hemmelighed, så det er svært at vide, hvilke malte der er anvendt.
Det kan ofte være en fordel ikke at recirkulere (og heller ikke varme) de første 15 minutter. Det giver enzymerne bedre mulighed for at nedbryde den gummiagtige masse du taler om, som også kan være medvirkende årsag til stucked mash.
Derudover kan det anbefales, at recirkulationen kun kører med er langsomt flow. Den drejer sig kun og stille og roligt at fordele varmen. En liter pr. minut er tilstrækkeligt.
Tilsyneladende er maltsammensætningen i opskriften en hemmelighed, så det er svært at vide, hvilke malte der er anvendt.
Det kan ofte være en fordel ikke at recirkulere (og heller ikke varme) de første 15 minutter. Det giver enzymerne bedre mulighed for at nedbryde den gummiagtige masse du taler om, som også kan være medvirkende årsag til stucked mash.
Derudover kan det anbefales, at recirkulationen kun kører med er langsomt flow. Den drejer sig kun og stille og roligt at fordele varmen. En liter pr. minut er tilstrækkeligt.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
hej Borg
Tak for svaret. malten er en blanding af Vienna, Cafe Light og Cara Ruby. kender dog ikke fordelingen.
Ved ikke om vi kommer problemet nærmere ud fra den oplysning?
Jeg overvejer nu at købe 7 kg ny malt til at lave et bryg af, da jeg ikke lavede nogen urtkogning. Nogen ide om fordelingen mellem Vienna, Cafe ligtht og Cara ruby hvis jeg skal gå den vej`?
simon
Tak for svaret. malten er en blanding af Vienna, Cafe Light og Cara Ruby. kender dog ikke fordelingen.
Ved ikke om vi kommer problemet nærmere ud fra den oplysning?
Jeg overvejer nu at købe 7 kg ny malt til at lave et bryg af, da jeg ikke lavede nogen urtkogning. Nogen ide om fordelingen mellem Vienna, Cafe ligtht og Cara ruby hvis jeg skal gå den vej`?
simon
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
De er alle bygmalte, så der burde ikke være problemer med skallerne. Ej heller fordelingen.simlet skrev:hej Borg
Tak for svaret. malten er en blanding af Vienna, Cafe Light og Cara Ruby. kender dog ikke fordelingen.
Ved ikke om vi kommer problemet nærmere ud fra den oplysning?
Jeg overvejer nu at købe 7 kg ny malt til at lave et bryg af, da jeg ikke lavede nogen urtkogning. Nogen ide om fordelingen mellem Vienna, Cafe ligtht og Cara ruby hvis jeg skal gå den vej`?
simon
Sørg for en valsning der sikrer så hele skaller som muligt, og undlad recirkulation de første 15 min (heller ingen opvarmning).
Og reducer så pumpehastigheden/gennemstrømningen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
For mig lyder det som om du har for lidt vand i gryden. Der er et volumen under maltspanden på 7 l.
Jeg har gennem 17 bryg på beaconen ikke haft stucked mash efter at jeg øgede mængden af brygvand.
Jeg gør flg. 2,7l brygvand/kg malt + 7l.
Det giver selvfølgelig lidt mindre sparge, men jeg har ikke haft probelemer med effektiviteten.
Erik
Jeg har gennem 17 bryg på beaconen ikke haft stucked mash efter at jeg øgede mængden af brygvand.
Jeg gør flg. 2,7l brygvand/kg malt + 7l.
Det giver selvfølgelig lidt mindre sparge, men jeg har ikke haft probelemer med effektiviteten.
Erik
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
Sining efter mæskningen kan godt være svært, hvis man ønsker en klar urt.
Her er lidt om emnet:
http://braumagazin.de/article/laeutertechnik/" onclick="window.open(this.href);return false;
L.R.
Her er lidt om emnet:
http://braumagazin.de/article/laeutertechnik/" onclick="window.open(this.href);return false;
L.R.
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
Der er også en del 2 om sining i Brau Magazin
http://braumagazin.de/article/auf-dem-w ... ng-teil-2/" onclick="window.open(this.href);return false;
L.R.
http://braumagazin.de/article/auf-dem-w ... ng-teil-2/" onclick="window.open(this.href);return false;
L.R.
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
Som Efel skriver, husk at der er 7 - 7,5 ltr. under sien.
Valsningen er meget afgørende, ligeledes din udmæsketemperatur.
Til L.R. - gode artikler, ville bare ønske at jeg havde været der den time vi havde tysk ;-( Google translate er for ringe.
Mvh. Per.
Valsningen er meget afgørende, ligeledes din udmæsketemperatur.
Til L.R. - gode artikler, ville bare ønske at jeg havde været der den time vi havde tysk ;-( Google translate er for ringe.
Mvh. Per.
Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?
Per skrev:
Til L.R. - gode artikler, ville bare ønske at jeg havde været der den time vi havde tysk ;-( Google translate er for ringe.
Mvh. Per.
Enig :)
TB