Hej Erik
Jeg skal bare lige høre om dette er for at klare øllen?
Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.
Jeg har min første undergærede øl stående til gæring lige nu. Den har stået i knap 14 dage ved cirka 13 grader, så derfor er jeg lidt nysgerrig.
Mvh. Jan
Pilsner, gæringstid/temp
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Du hæver temperaturen over et par dage for at foretage en diacetylpause, crash er for at høre øllet mere homogen og klaringen følger for det meste med
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Det første (temperaturhævningen) er for at lave en diacetylpause, så gæren reducerer dette niveau.JAIE skrev:Hej Erik
Jeg skal bare lige høre om dette er for at klare øllen?
Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.
Jeg har min første undergærede øl stående til gæring lige nu. Den har stået i knap 14 dage ved cirka 13 grader, så derfor er jeg lidt nysgerrig.
Mvh. Jan
Det andet (temperatursænkningen) er for at bundfælde gær og proteiner, og dermed klare øllet. Der vil stadig være gær tilbage til flaskekarboneringen, hvis det er den metode du bruger.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Godmorgen.
Mange tak for jeres svar.
Det giver pludselig mening.
Rigtig god dag :-)
Mange tak for jeres svar.
Det giver pludselig mening.
Rigtig god dag :-)
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Hej igen
Jeg kom lige til at tænke på øllet skal hæves til 10-15 grader når jeg flasker og sukkercarbonerer, eller kan det lade sig gøre ved de 4-5 grader som der er i køleskabet.
/Jan
Jeg kom lige til at tænke på øllet skal hæves til 10-15 grader når jeg flasker og sukkercarbonerer, eller kan det lade sig gøre ved de 4-5 grader som der er i køleskabet.
/Jan
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Sukkerkarbonering foregår ved stuetemperatur. Også for lagergær.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Jeg mener at have set i en anden tråd, at selve flaskningen udmærket kan foregå ved den temperatur, du har cold crashet på, men at selve sukkerkarboneringen skal være ved stuetemperatur (ca. 20°).
Det er i hvert fald den metode jeg bruger. Det virker fint, har ikke haft "flade" øl.
Mvh. Per.
Det er i hvert fald den metode jeg bruger. Det virker fint, har ikke haft "flade" øl.
Mvh. Per.
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Godmorgen
Super godt tak. Jeg skal tappe på lørdag og skulle lige være sikker.
Tak for hjælpen.
Super godt tak. Jeg skal tappe på lørdag og skulle lige være sikker.
Tak for hjælpen.