Bygge køleskab om til gæringsskab?
-
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
- Geografisk sted: 6600 Vejen
Re: Bygge køleskab om til gæringsskab?
grøntoft skrev:Jeg kunne godt tænke mig at man lavede et (semi)-videnskabeligt forsøg med temperaturstyring i et køleskab hvor du målte på rummet og hvor du målte i en dyklomme i øllet. Jeg tror personligt ikke på at der er den store forskel.
HVIS der skulle være en forskel, så tror jeg at det ville være at øllet blev mere varm nærmest varmekilden ved en probe i et dykrør, da øllet er langsomst til at ændre temperatur. En føler øverst i rummet vil være hurtigere til at reagere.
Jeg har tænkt mig at hænge styringens føler på spanden så den er ca. midt i skabet i højden, og samtidig lægge et Tilt hydrometer ned i urten, så kan jeg både måle hvad temperaturen er inde i skabet og inde i øllet. Er temperaturen et par grader højere inde i spanden kompenserer jeg ved at sænke styringen tilsvarende, så må det jo udligne sig over tid. måske sætter jeg føleren i et glas vand, omvendt hvis man ikke åbner skabet så er det måske ikke så vigtigt.
PS. har ikke prøvet opstillingen endnu, men det er kørt i stilling.
-
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
- Geografisk sted: 6600 Vejen
Re: Bygge køleskab om til gæringsskab?
Og den har holdt længe med det på!Freund skrev:Ja
Jamen det skal jeg da prøve, tak for indput Freund
Jan
Re: Bygge køleskab om til gæringsskab?
Jeg kan garantere dig at der er forskel i temperaturen.grøntoft skrev:Jeg kunne godt tænke mig at man lavede et (semi)-videnskabeligt forsøg med temperaturstyring i et køleskab hvor du målte på rummet og hvor du målte i en dyklomme i øllet. Jeg tror personligt ikke på at der er den store forskel.
HVIS der skulle være en forskel, så tror jeg at det ville være at øllet blev mere varm nærmest varmekilden ved en probe i et dykrør, da øllet er langsomst til at ændre temperatur. En føler øverst i rummet vil være hurtigere til at reagere.
Gæringen producerer varme, og når den er på sit højeste, er den 2-4 grader højere end omgivelsens temperatur.
Jeg har lavet det semi-videnskabelige forsøg da jeg gærede i 120 liters plastiktanke.
De stor i et almindeligt rum på 21 grader, og da gæringen var på sit højeste, var temperaturen 26 grader.
Og de 5 grader giver smagsforskel i det færdige øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bygge køleskab om til gæringsskab?
Min "midlertidige" løsning.
Jeg burde nok lave noget mere permanent, men hvad... det virker....
Ang. temp så har jeg lavet en styring selv der læser temp fra min Tilt, så tænker jeg ikke at målingen kan blive mere direkte....
-Jacob
Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
Jeg burde nok lave noget mere permanent, men hvad... det virker....
Ang. temp så har jeg lavet en styring selv der læser temp fra min Tilt, så tænker jeg ikke at målingen kan blive mere direkte....
-Jacob
Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
-
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
- Geografisk sted: 6600 Vejen
Re: Bygge køleskab om til gæringsskab?
Ja, det er ulempen ved at lave en prøveopstilling der virker, så er der jo ingen grund til at pille mere ved det ;o)Jacob-T skrev:Min "midlertidige" løsning.
Jeg burde nok lave noget mere permanent, men hvad... det virker....
Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
Hvor stor effekt har blæseren sådan ca. er det en halvering af varme tiden eller?
Re: Bygge køleskab om til gæringsskab?
Heh ja præcis.Jan Rasmussen skrev:Ja, det er ulempen ved at lave en prøveopstilling der virker, så er der jo ingen grund til at pille mere ved det ;o)Jacob-T skrev:Min "midlertidige" løsning.
Jeg burde nok lave noget mere permanent, men hvad... det virker....
Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
Hvor stor effekt har blæseren sådan ca. er det en halvering af varme tiden eller?
Angående effekten af blæser, så ved jeg det egentligt ikke. Det er en stor kummefryser, så den er der mest for at cirkulere varme og for at fatning/lampe/ledning ikke brænder af....
Men hvor hurtigt den varmer op.... Tjaaa et par timer for et ryk fra f.eks. 20 til 21 C med 25L I spanden. Rigeligt hurtigt men ikke så hurtigt at den skyder synderligt meget over målet
Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
Re: Bygge køleskab om til gæringsskab?
Det er lidt nemmere med sort spraymaling. Og det er rigtigt, at det fungerer. Jeg har tidligere brugt det i en hjemmelavet rugemaskine, som også blev lavet af et køleskab.Jan Rasmussen skrev:Seriøst? har du erfaring med det ;o)Freund skrev:Mal pæren sort med en sprittuschJan Rasmussen skrev: Nu skal jeg bare have fundet en løsning til at dæmpe lyset ;o)
Hilsen
Freund
Jan