Stuck mash..

Besvar
HLP
Indlæg: 54
Tilmeldt: 8. dec 2019, 14:13
Geografisk sted: Ormslev

Stuck mash..

Indlæg af HLP »

Så skete det også for os. Dejlig bryg dag fik et hak i glæden da vi fik stück mash.

Cara Ruby 4.000g
Cara Wheat 1.500g
Cara Gold 1.000g
Flaked Wheat 300g

Prøvede for 1.gang en 4 step mash.

22 liter vand til 40grader i 10 min
60 grader i 10min.
67 grader i 40 min.
70 grader i 30 min

Under mash var væsker næsten krystal klar og den løb fint igennem malten.

Det var nok malet lidt til den fine side.
Jeg plejer at pumpe al væsken om over malten li før mash er færdig for at fange de sidste urenheder.
Men denne gang var det som om der gik grød i den...

Hva sker der for det???
Nu med 13 bryg på cv`et. Og 1 stuck mash.
Bryganlæg: Brewster Beacon 40

Mit Hjærte har holdt, hvad det loved engang:
at briste i Solskin og gylden Sang,
at fylde sig helt som et Bæger af Duft
med sitrende Lys og ukrænkelig Luft.
Vestv
Indlæg: 98
Tilmeldt: 28. sep 2019, 10:08
Geografisk sted: Ølstykke

Re: Stuck mash..

Indlæg af Vestv »

Tilsæt risskaller næste gang de påvirker ikke dit bryg andet end lavere risiko for stuck. Der skal lige eksperimenteres med mængden så du ikke får for højt flow.
Freund
Indlæg: 377
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Stuck mash..

Indlæg af Freund »

Hej HLP

Jeg har to spørgsmål:
Var der hele skaller i malten, eller var de kværnet i stykker?
Hvorfor har du valgt ikke at bruge basis-malt?

Hilsen
Freund
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Stuck mash..

Indlæg af Borg »

Jeg kan ikke helt læse, hvornår stucked mash skete.
Det lyder som om din trinmæskning fungerede, og det skete ved sining/sparge.
Og jeg formoder du har recirkuleret under hele forløbet.
Hvis det er korrekt, så har der ikke været noget problem med din valsning.

Så skal du i stedet kikke på hastigheden hvormed du trækker urten ud. Når man anvender pumpe er der altid risiko for, at der pumpes for hårdt. Og dermed kollapser masken. Det kan ikke afhjælpes med ris-/havreskaller.
Sæt flowet ned. 0,5-1 liter i minuttet.
Det kan også ske ved at sparring sker på en sådan måde, at masken fritlægges, hvilket også kan få den til at kollapse.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
HLP
Indlæg: 54
Tilmeldt: 8. dec 2019, 14:13
Geografisk sted: Ormslev

Re: Stuck mash..

Indlæg af HLP »

Freund skrev:Hej HLP

Jeg har to spørgsmål:
Var der hele skaller i malten, eller var de kværnet i stykker?
Hvorfor har du valgt ikke at bruge basis-malt?

Hilsen
Freund
Der var næsten ingen hele skaller i min malt.
Hva mener du med basis-malt.
Nu med 13 bryg på cv`et. Og 1 stuck mash.
Bryganlæg: Brewster Beacon 40

Mit Hjærte har holdt, hvad det loved engang:
at briste i Solskin og gylden Sang,
at fylde sig helt som et Bæger af Duft
med sitrende Lys og ukrænkelig Luft.
HLP
Indlæg: 54
Tilmeldt: 8. dec 2019, 14:13
Geografisk sted: Ormslev

Re: Stuck mash..

Indlæg af HLP »

Borg skrev:Jeg kan ikke helt læse, hvornår stucked mash skete.
Det lyder som om din trinmæskning fungerede, og det skete ved sining/sparge.
Og jeg formoder du har recirkuleret under hele forløbet.
Hvis det er korrekt, så har der ikke været noget problem med din valsning.

Så skal du i stedet kikke på hastigheden hvormed du trækker urten ud. Når man anvender pumpe er der altid risiko for, at der pumpes for hårdt. Og dermed kollapser masken. Det kan ikke afhjælpes med ris-/havreskaller.
Sæt flowet ned. 0,5-1 liter i minuttet.
Det kan også ske ved at sparring sker på en sådan måde, at masken fritlægges, hvilket også kan få den til at kollapse.
Tak for din tid.
Har nok pumpet for hårdt. Vil gøre som du skriver næste gang.
Nu med 13 bryg på cv`et. Og 1 stuck mash.
Bryganlæg: Brewster Beacon 40

Mit Hjærte har holdt, hvad det loved engang:
at briste i Solskin og gylden Sang,
at fylde sig helt som et Bæger af Duft
med sitrende Lys og ukrænkelig Luft.
Freund
Indlæg: 377
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Stuck mash..

Indlæg af Freund »

HLP skrev: Hva mener du med basis-malt.
Pilsner og pale ale malte
morfmir
Indlæg: 676
Tilmeldt: 16. dec 2008, 22:55
Geografisk sted: Mørkøv

Re: Stuck mash..

Indlæg af morfmir »

HLP skrev: Cara Ruby 4.000g
Cara Wheat 1.500g
Cara Gold 1.000g
Flaked Wheat 300g
Hvor er resten af opskriften?

/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Brugeravatar
Thor
Indlæg: 271
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Stuck mash..

Indlæg af Thor »

Basismalte er f.eks pilsner og pale ale. Disse malte har forgærbar sukker i sig,d.v.s sukker som gæren kan omsætte.Den sukker der er i cara malte kan gæren ikke omsætte så de bidrager kun til fylde og aroma i øllet. Ikke til alkohol.
HLP
Indlæg: 54
Tilmeldt: 8. dec 2019, 14:13
Geografisk sted: Ormslev

Re: Stuck mash..

Indlæg af HLP »

Tak for hjælpen!
Meget dejligt at få så fin hjælp.
Nu med 13 bryg på cv`et. Og 1 stuck mash.
Bryganlæg: Brewster Beacon 40

Mit Hjærte har holdt, hvad det loved engang:
at briste i Solskin og gylden Sang,
at fylde sig helt som et Bæger af Duft
med sitrende Lys og ukrænkelig Luft.
HLP
Indlæg: 54
Tilmeldt: 8. dec 2019, 14:13
Geografisk sted: Ormslev

Re: Stuck mash..

Indlæg af HLP »

morfmir skrev:
HLP skrev: Cara Ruby 4.000g
Cara Wheat 1.500g
Cara Gold 1.000g
Flaked Wheat 300g
Hvor er resten af opskriften?

/Thomas
Det var den..
Nu med 13 bryg på cv`et. Og 1 stuck mash.
Bryganlæg: Brewster Beacon 40

Mit Hjærte har holdt, hvad det loved engang:
at briste i Solskin og gylden Sang,
at fylde sig helt som et Bæger af Duft
med sitrende Lys og ukrænkelig Luft.
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"