Gæring af undergæret øl
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 1. mar 2018, 08:58
Gæring af undergæret øl
Hej.
Jeg har nu for 4 gange forsøgt at lave en undergæret pilsner øl.
Men har haft en del udfordringer i forhold til gæringen. De første bryg er det egentlig gået fint nok, udover en enkelt gang hvor det ikke gærede længe nok.
Nu er jeg så igang igen med 4 undergæret bryg, med ny hjemmelavet opskrift.
Men syntes gæringen går utrolig langsomt. Har lavet en urt på 20 liter, delt den op i 2 forskellige spande, og tilsat hver deres tørgær. For at eksperimenter lidt med gæren.
I den ene spand er der: Fermentis - Saflager W-34/70
I den anden spand er der: Fermentis - Saflager S-189
OG på urten var 1057 - d. 19/7
Spand: Salager W-34/70
———————————————
20/7 - 1034
23/7 - 1031
27/7 - 1029
31/7 - 1028
31/7 - Tilsatte nyt gær, for at få det sidste med
2/8 - 1028
Spand: Salager S-189
—————————————
20/7 - 1054
23/7 - 1054
27/7 - 1049
31/7 - 1044
2/8 - 1041
Hvad siger i til dette?
Altså øllet udvikler sig jo, det går bare meget langsomt. Skal jeg bare give det tid, eller skal jeg omstikke det og tilsætte nyt gær? (Har jeg jo gjort med den ene spand, som nu er gået i stå) Og hvor længe kan det stå inden der kommer træls gærsmag?
Det var måske lidt mange spørgsmål på engang, men det ville hjælpe mig meget :)
Jeg har nu for 4 gange forsøgt at lave en undergæret pilsner øl.
Men har haft en del udfordringer i forhold til gæringen. De første bryg er det egentlig gået fint nok, udover en enkelt gang hvor det ikke gærede længe nok.
Nu er jeg så igang igen med 4 undergæret bryg, med ny hjemmelavet opskrift.
Men syntes gæringen går utrolig langsomt. Har lavet en urt på 20 liter, delt den op i 2 forskellige spande, og tilsat hver deres tørgær. For at eksperimenter lidt med gæren.
I den ene spand er der: Fermentis - Saflager W-34/70
I den anden spand er der: Fermentis - Saflager S-189
OG på urten var 1057 - d. 19/7
Spand: Salager W-34/70
———————————————
20/7 - 1034
23/7 - 1031
27/7 - 1029
31/7 - 1028
31/7 - Tilsatte nyt gær, for at få det sidste med
2/8 - 1028
Spand: Salager S-189
—————————————
20/7 - 1054
23/7 - 1054
27/7 - 1049
31/7 - 1044
2/8 - 1041
Hvad siger i til dette?
Altså øllet udvikler sig jo, det går bare meget langsomt. Skal jeg bare give det tid, eller skal jeg omstikke det og tilsætte nyt gær? (Har jeg jo gjort med den ene spand, som nu er gået i stå) Og hvor længe kan det stå inden der kommer træls gærsmag?
Det var måske lidt mange spørgsmål på engang, men det ville hjælpe mig meget :)
Re: Gæring af undergæret øl
Hej Kasper.KasperEmig skrev:Hej.
Jeg har nu for 4 gange forsøgt at lave en undergæret pilsner øl.
Men har haft en del udfordringer i forhold til gæringen. De første bryg er det egentlig gået fint nok, udover en enkelt gang hvor det ikke gærede længe nok.
Nu er jeg så igang igen med 4 undergæret bryg, med ny hjemmelavet opskrift.
Men syntes gæringen går utrolig langsomt. Har lavet en urt på 20 liter, delt den op i 2 forskellige spande, og tilsat hver deres tørgær. For at eksperimenter lidt med gæren.
I den ene spand er der: Fermentis - Saflager W-34/70
I den anden spand er der: Fermentis - Saflager S-189
OG på urten var 1057 - d. 19/7
Spand: Salager W-34/70
———————————————
20/7 - 1034
23/7 - 1031
27/7 - 1029
31/7 - 1028
31/7 - Tilsatte nyt gær, for at få det sidste med
2/8 - 1028
Spand: Salager S-189
—————————————
20/7 - 1054
23/7 - 1054
27/7 - 1049
31/7 - 1044
2/8 - 1041
Hvad siger i til dette?
Altså øllet udvikler sig jo, det går bare meget langsomt. Skal jeg bare give det tid, eller skal jeg omstikke det og tilsætte nyt gær? (Har jeg jo gjort med den ene spand, som nu er gået i stå) Og hvor længe kan det stå inden der kommer træls gærsmag?
Det var måske lidt mange spørgsmål på engang, men det ville hjælpe mig meget :)
Hvordan måler du? Husk at korrigere for alkohol hvis du måler med refraktometer.
Mvh. Per.
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 1. mar 2018, 08:58
Re: Gæring af undergæret øl
Hej Per.Per skrev:Hej Kasper.
Hvordan måler du? Husk at korrigere for alkohol hvis du måler med refraktometer.
Mvh. Per.
Jeg bruger refraktometer.
Men har ikke tænkt på at korrigere for alkohol.
Hvordan er det jeg gør det? :)
Mvh Kasper
Re: Gæring af undergæret øl
Hej
Jeg bruger denne beregner.
https://brygbaren.dk/beregninger/refraktometer/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvor meget gær har du brugt?
Du skal regne med dobbelt op på gær ved lagerøl.
Vh. Peder
Jeg bruger denne beregner.
https://brygbaren.dk/beregninger/refraktometer/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvor meget gær har du brugt?
Du skal regne med dobbelt op på gær ved lagerøl.
Vh. Peder
Peder Tollund
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 1. mar 2018, 08:58
Re: Gæring af undergæret øl
Tak for linket.Tollund skrev:Hej
Jeg bruger denne beregner.
https://brygbaren.dk/beregninger/refraktometer/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvor meget gær har du brugt?
Du skal regne med dobbelt op på gær ved lagerøl.
Vh. Peder
Jeg har også tilsat ekstra gær.
Har givet de ca 10 liter spande en pose gær (11g) hver.
I følge beregneren er min ene spand nede på en SG: 1010.
Som sagtens kunne være FG. Men har lige tilsat ekstra gær i den spand :S
Tror du det gør noget?
Re: Gæring af undergæret øl
Har du rehydreret din gær, eller bare drysset den direkte i urten.
Det optimale er at rehydrere den, da det giver gæren de bedste betingelser.
Gæringstemperaturen og gæringsforløbet er også vigtig.
Hvis du vil gære ved 10 grader (er min foretrukne temperatur), så køl urten ned til 8-9 grader, og tilsæt den rehydrerede gær (som skal have ca samme temperatur). Lad så gærens arbejde varme urten op til 10 grader (kan sagtens tage 2-3 dage uden synlig aktivitet), og hold så den temperatur i 14-18 dage. Forøg nu temperaturen til 18 grader i et par dage eller fire, og køl derefter det hele ned til 0-3 grader. Lad den stå i to-tre dage, og flyt øllet til tvangskarbonering eller til en tappespand, såfremt du sukkerkarbonerer på flaske.
Det optimale er at rehydrere den, da det giver gæren de bedste betingelser.
Gæringstemperaturen og gæringsforløbet er også vigtig.
Hvis du vil gære ved 10 grader (er min foretrukne temperatur), så køl urten ned til 8-9 grader, og tilsæt den rehydrerede gær (som skal have ca samme temperatur). Lad så gærens arbejde varme urten op til 10 grader (kan sagtens tage 2-3 dage uden synlig aktivitet), og hold så den temperatur i 14-18 dage. Forøg nu temperaturen til 18 grader i et par dage eller fire, og køl derefter det hele ned til 0-3 grader. Lad den stå i to-tre dage, og flyt øllet til tvangskarbonering eller til en tappespand, såfremt du sukkerkarbonerer på flaske.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Gæring af undergæret øl
Tænker ikke det giver nogle problemer, lad den dog gerne stå en uge mere inden du tapper. Gæren skal lige rydde op efter sig. Hæv gerne temperaturen til 18-20 grader, når den nu er ved at være gæret ned.
Tålmodighed er det vigtiste ved lagerøl.
Peder
Tålmodighed er det vigtiste ved lagerøl.
Peder
Peder Tollund
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 1. mar 2018, 08:58
Re: Gæring af undergæret øl
Mange tak for den gode info. Det er guld værd og skal helt sikkert prøves i mine næste bryg. ;)Borg skrev:Har du rehydreret din gær, eller bare drysset den direkte i urten.
Det optimale er at rehydrere den, da det giver gæren de bedste betingelser.
Gæringstemperaturen og gæringsforløbet er også vigtig.
Hvis du vil gære ved 10 grader (er min foretrukne temperatur), så køl urten ned til 8-9 grader, og tilsæt den rehydrerede gær (som skal have ca samme temperatur). Lad så gærens arbejde varme urten op til 10 grader (kan sagtens tage 2-3 dage uden synlig aktivitet), og hold så den temperatur i 14-18 dage. Forøg nu temperaturen til 18 grader i et par dage eller fire, og køl derefter det hele ned til 0-3 grader. Lad den stå i to-tre dage, og flyt øllet til tvangskarbonering eller til en tappespand, såfremt du sukkerkarbonerer på flaske.
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 1. mar 2018, 08:58
Re: Gæring af undergæret øl
Det vil jeg prøve, tusinde tak for hjælpen :)Tollund skrev:Tænker ikke det giver nogle problemer, lad den dog gerne stå en uge mere inden du tapper. Gæren skal lige rydde op efter sig. Hæv gerne temperaturen til 18-20 grader, når den nu er ved at være gæret ned.
Tålmodighed er det vigtiste ved lagerøl.
Peder
Re: Gæring af undergæret øl
Kan anbefale ovenstående - Har fulgt samme forløb som Borg beskriver med både rehydreret gær og “sprinkle in wort”og det har indtil videre virket hver gang. Vil dog anbefale Rehydrering. Har også brugt både w34/70 og s189, valgte at gære ved 12 grader (fordi fermentis anbefalede det på pakken) men vil næste gang prøve 10 grader.Borg skrev:Har du rehydreret din gær, eller bare drysset den direkte i urten.
Det optimale er at rehydrere den, da det giver gæren de bedste betingelser.
Gæringstemperaturen og gæringsforløbet er også vigtig.
Hvis du vil gære ved 10 grader (er min foretrukne temperatur), så køl urten ned til 8-9 grader, og tilsæt den rehydrerede gær (som skal have ca samme temperatur). Lad så gærens arbejde varme urten op til 10 grader (kan sagtens tage 2-3 dage uden synlig aktivitet), og hold så den temperatur i 14-18 dage. Forøg nu temperaturen til 18 grader i et par dage eller fire, og køl derefter det hele ned til 0-3 grader. Lad den stå i to-tre dage, og flyt øllet til tvangskarbonering eller til en tappespand, såfremt du sukkerkarbonerer på flaske.