Jeg har netop købt mig en ferminator, og da jeg nu får bedre kontrol over min gærings temp. har jeg lige et spørgsmål, som jeg håber nogle herinde kan svare på.
Er der nogen idé i at starte gæringen ved fx. 18 grader, og så til sidst øge temp. til fx. 24 grader, eller er der en helt anden måde at gribe det an på, nu da man pludselig har denne nye mulighed for at styre gærings temp.?
Forskellige Gærings Temp. (samme bryg)
Re: Forskellige Gærings Temp. (samme bryg)
Det er altid en god idé at køle urten ned til en grad under den temperatur man gerne vil have gæringen til at foregå ved.
Dermed kontrolleres gærens smagsaftryk på øllet bedre, og det er lettere at reproducere samme smag når (hvis) samme øl skal brygges igen.
Så tilsættes gæren, og den varme der genereres løfter den så op på den ønskede temperatur.
Her holdes den så til den er færdiggæret. Man kan til tider opnå en lille gevinst ved at hæve temperaturen et par grader eller tre efter 3/4 af gæringstiden er forløbet. Størst fordel ved lagers.
Dermed kontrolleres gærens smagsaftryk på øllet bedre, og det er lettere at reproducere samme smag når (hvis) samme øl skal brygges igen.
Så tilsættes gæren, og den varme der genereres løfter den så op på den ønskede temperatur.
Her holdes den så til den er færdiggæret. Man kan til tider opnå en lille gevinst ved at hæve temperaturen et par grader eller tre efter 3/4 af gæringstiden er forløbet. Størst fordel ved lagers.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 99
- Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00
Re: Forskellige Gærings Temp. (samme bryg)
Ok, tak for svar,
Jeg syntes at have læst et sted at gæren var bedre til at ´rydde op´efter sig, hvis man hævede temperaturen til sidst, men det er måske netop ved undergæret øl at det gør sig gældende.
Jeg syntes at have læst et sted at gæren var bedre til at ´rydde op´efter sig, hvis man hævede temperaturen til sidst, men det er måske netop ved undergæret øl at det gør sig gældende.
Re: Forskellige Gærings Temp. (samme bryg)
Det er netop lagers det har den største fordel. Det kaldes også “diacetyl rest”, og sikrer, at gæren omsætter dette produkt (der kan smage lidt smøragtigt).Family Brewing skrev:Ok, tak for svar,
Jeg syntes at have læst et sted at gæren var bedre til at ´rydde op´efter sig, hvis man hævede temperaturen til sidst, men det er måske netop ved undergæret øl at det gør sig gældende.
Hæv temperaturen når du er 2-5 gravity-point fra målet.
I ales går det mere på at få det sidste sukker omsat.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 99
- Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00
Re: Forskellige Gærings Temp. (samme bryg)
Ok, jeg har endnu ikke prøvet kræfter med undergæret øl, da jeg først nu har fået mulighed for at styre gæringstemperaturen.
Så forvent et indlæg fra mig i nærmeste fremtid, omhandlende do's and don'ts når man brygger undergæret øl.
Så forvent et indlæg fra mig i nærmeste fremtid, omhandlende do's and don'ts når man brygger undergæret øl.
Re: Forskellige Gærings Temp. (samme bryg)
Fint at du vil bidrage :-)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;