Omrører til min Elgryde
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Omrører til min Elgryde
Jeg har lavet en simpel omrører til min Elgryde:
Da jeg syntes at det med PC styringen af mæskeprogrammet er en rigtig spændende ting, så vil jeg meget gerne optimere Set-up til det absolut bedste.
Her er jeg sikker på at omrøring er vigtig, for et ensartet resultat.
En gammel – ubrugelig skruemaskine fra Netto – blev fundet frem. (har kun skruet 5 skruer, så ville batteriet ikke mere…) men en fast 1 A strømforsyning er loddet direkte til regulatoren inde i maskinen. Det ser ud til at køre fint med vand….
Et hulbånd – blev på bedste tekno stil, skruet sammen til en holder. Virker faktisk stabilt.
Her er så det snurrende vand, ”propellen” er dog ikke lavet af rustfri stål endnu …. Afventer lige en 8 mm rustfri gevindstang, da jeg tror det vil være er god ting med 2 sæt vinger.
MVH Søren Larsen
Da jeg syntes at det med PC styringen af mæskeprogrammet er en rigtig spændende ting, så vil jeg meget gerne optimere Set-up til det absolut bedste.
Her er jeg sikker på at omrøring er vigtig, for et ensartet resultat.
En gammel – ubrugelig skruemaskine fra Netto – blev fundet frem. (har kun skruet 5 skruer, så ville batteriet ikke mere…) men en fast 1 A strømforsyning er loddet direkte til regulatoren inde i maskinen. Det ser ud til at køre fint med vand….
Et hulbånd – blev på bedste tekno stil, skruet sammen til en holder. Virker faktisk stabilt.
Her er så det snurrende vand, ”propellen” er dog ikke lavet af rustfri stål endnu …. Afventer lige en 8 mm rustfri gevindstang, da jeg tror det vil være er god ting med 2 sæt vinger.
MVH Søren Larsen
Re: Omrører til min Elgryde
du skal tage højde for at mæsken er en del tungere at røre i end vand, så ikke nok med at motoren skal kunne klare det, men det skal dit røreblad også.
ellers bukker skidtet med risiko for at ridse gryden/rive din indsatssi i stykker.
jeg tror ikke det er nødvendigt at sætte en rører på der fylder gryden helt ud, i stedet kan du sætte en på der trækker mæsken op til overfladen, så vil du automatisk få rotation i mæsken.
ellers bukker skidtet med risiko for at ridse gryden/rive din indsatssi i stykker.
jeg tror ikke det er nødvendigt at sætte en rører på der fylder gryden helt ud, i stedet kan du sætte en på der trækker mæsken op til overfladen, så vil du automatisk få rotation i mæsken.
Brygger lejlighedsvist.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Omrører til min Elgryde
Ja, der skal nok fifles lidt her, derfor bliver prototypen også med en gevindstang – således at vingerne kan ændres og evt. flyttes lidt op og ned. Den som er monteret nu, er ca 2/3 af grydens diameter.
Jeg kan godt lide at den kører over hele varmelegemet, så vandet helt sikkert bliver flyttet. Men du har ret, den store diameter kræver at vingen ikke er specielt kraftigt vinklet.
MVH Søren Larsen
Jeg kan godt lide at den kører over hele varmelegemet, så vandet helt sikkert bliver flyttet. Men du har ret, den store diameter kræver at vingen ikke er specielt kraftigt vinklet.
MVH Søren Larsen
-
- Indlæg: 93
- Tilmeldt: 2. jan 2009, 22:04
- Geografisk sted: Horsens
Re: Omrører til min Elgryde
Er din løsning en anden måde at cirkulere urten, altså i stedet for en pumpe?
Jeg forstår ikke helt hvorfor der skal røres rundt. Er det ikke "bedre" at malten bliver brugt som "si" ??
Og at der så bliver cirkuleret urt vha. en pumpe ?
Jeg forstår ikke helt hvorfor der skal røres rundt. Er det ikke "bedre" at malten bliver brugt som "si" ??
Og at der så bliver cirkuleret urt vha. en pumpe ?
Re: Omrører til min Elgryde
det er stadig en god ide at røre i uren selvom man recirkulerer for at der ikke skal dannes kanaler igennem mæsken.
Brygger lejlighedsvist.
-
- Indlæg: 93
- Tilmeldt: 2. jan 2009, 22:04
- Geografisk sted: Horsens
Re: Omrører til min Elgryde
Ah... Det kan jeg godt se.
Hvorlang tid før, skal man så stoppe, for at det bliver filtreret godt nok til at man får en næsten klar øl?
Søren
Hvorlang tid før, skal man så stoppe, for at det bliver filtreret godt nok til at man får en næsten klar øl?
Søren
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Omrører til min Elgryde
Ja – det kan man godt sige …. Efter mæskningen så hælder jeg hele bryggrøden over i et spand-i-spand filter, og først her filtrere jeg urten fra. (Jeg tapper de første 5-6 L tilbage igen, med et 2 L plastmål – indtil urten er forholdsvis klar, og så startes spargevandet)Er din løsning en anden måde at cirkulere urten, altså i stedet for en pumpe?
Omrøringen er for at fjerne, det meget varme vand lige over bunden. Jeg har en meget kraftig formodning om at dette lille lag, ødelægger enzymerne og giver derved en dårlig effektivitet.
MVH Søren Larsen
Re: Omrører til min Elgryde
Er du kommet længere med eksperimentet?
Jeg har gået med tanker om omrøring et stykke tid, og fået kontakt til en som kan hjælpe med at lave den i rustfri.
Jeg regner med at få den lavet nogen linde som nedenstående.
Er der nogen der har erfaring med den mest effektive form på omrøreren?
Jeg har gået med tanker om omrøring et stykke tid, og fået kontakt til en som kan hjælpe med at lave den i rustfri.
Jeg regner med at få den lavet nogen linde som nedenstående.
Er der nogen der har erfaring med den mest effektive form på omrøreren?
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Omrører til min Elgryde
Hej Morten !
Ikke egen erfaring men jeg kunne forestille mig at noget i den her stil ville være idelt.
http://www.esska-teknik.se/cgi-bin/essk ... 2729318984
For at det ikke skal være løgn har de en i rustfri ( jeg har valgt at se bort fra prisen) c",)
Men som inspiration må det kunne bruges eller søg på mørtelblander.
Hilsen Bo
Ikke egen erfaring men jeg kunne forestille mig at noget i den her stil ville være idelt.
http://www.esska-teknik.se/cgi-bin/essk ... 2729318984
For at det ikke skal være løgn har de en i rustfri ( jeg har valgt at se bort fra prisen) c",)
Men som inspiration må det kunne bruges eller søg på mørtelblander.
Hilsen Bo
.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
Re: Omrører til min Elgryde
Jeg har prøvet en lignende, men syntes ikke det gav megen bevægelse i mæsken.Boje skrev:Hej Morten !
Ikke egen erfaring men jeg kunne forestille mig at noget i den her stil ville være idelt.
http://www.esska-teknik.se/cgi-bin/essk ... 2729318984
For at det ikke skal være løgn har de en i rustfri ( jeg har valgt at se bort fra prisen) c",)
Men som inspiration må det kunne bruges eller søg på mørtelblander.
Hilsen Bo
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Omrører til min Elgryde
Jeg sidder og undre mig. Hvorfor er det at I vil røre i mæsken? Jeg er udmærket godt klar over at de større/store bryggerier gør det, eftersom jeg selv har bakset rundt på et Kasper Schultz 10hL i et stykke tid, men der er en af grundene jo at hvis de ikke gør det vil malten falde sammen og blive for kompakt til at der kan sparges. Selv om der findes håndbryggere derude der har nogle store bryganlæg så tvivler jeg på at den gennemsnitlige 25/50L håndbrygger-setup er oppe i en størrelse hvor det er nødvendigt at røre i mæsken for at holde den flydende.
Meld endelig tilbage hvordan det går og om det har nogen effekt på det færdige øl!
Meld endelig tilbage hvordan det går og om det har nogen effekt på det færdige øl!
Du kunne også bare Batch Sparge, så er du ude over det pjat med channeling og tannin-udtrækning... :Djakobø skrev:det er stadig en god ide at røre i uren selvom man recirkulerer for at der ikke skal dannes kanaler igennem mæsken.
Senest rettet af Thure 28. jul 2011, 13:02, rettet i alt 1 gang.
Be a pragmatic brewer - Batch Sparge and Brew Strong!
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Omrører til min Elgryde
Tjaa, efter at jeg fik fat i en rustfri gevindstang, og en rustfri plade – ja så har jeg ændret setup.Thure skrev:Jeg sidder og undre mig. Hvorfor er det at I vil røre i mæsken?
Omrøringen var nødvendig, for at fordele temperaturen. Min idé var jo et setup, hvor du startede computeren og gryden, og så gik du ellers ind igen.
De næste par timer kunne du jo følge opvarmningen – online, via netværket.
Rigtig rigtig smart – men, det går for langsom med opvarmningen. (jeg kunne dog snyde med initial stike) og jeg følte at jeg ikke rigtig havde styr på enzymerne. (for hvor meget laver de under opvarmningen)
Jeg er også blevet skeptisk over for, omhældningen til mit sparge filter. (iltning) Så her er setupet heller ikke så smart.
Men – jeg har stadig liv i anlæget, for måske (når jeg får 3 faser ind i bryggeriet) en dag, så kan det stå og passe sig selv når jeg så brygger en anden øl på mit gas anlæg.
Re: Omrører til min Elgryde
Aahh! Ja, hvis det er et problem med at få en ensartet temperatur i mæsken kan jeg godt se ideen bag.
Nu er det her jo nok en lidt dum kommentar, men har du set på hvordan Lonnie "AleNuts" Mac løser problemet med sit "Brutus 10/20" system eller hvordan MoreBeer løser det på deres "B3 Brew Sculpture"?
Begge systemer er så vidt jeg husker halvautomatiseret hvis ikke så godt som hel.
Nu er det her jo nok en lidt dum kommentar, men har du set på hvordan Lonnie "AleNuts" Mac løser problemet med sit "Brutus 10/20" system eller hvordan MoreBeer løser det på deres "B3 Brew Sculpture"?
Begge systemer er så vidt jeg husker halvautomatiseret hvis ikke så godt som hel.
Be a pragmatic brewer - Batch Sparge and Brew Strong!