Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Hej medhåndbryggere.

Langt om længe er jeg begyndt på at lave nogle rum i mine udhuse til mit kommende hjemmebryggeri. Og så tænkte jeg, at jeg ville indvie jer i arbejdet helt fra begyndelsen. Dermed kunne jeg sikkert få noget feedback, forslag til indretning/ændringer o.l., og vi kunne sammen få lavet nogle løsninger der kunne bruges hos os alle, ikke kun hos mig.

Grundlæggende formål med og krav til indretningen:
- Det skal kunne anvendes til håndbrygning af øl, lidt pølsemageri, røgeri, måske partering af en halv gris o.l.
- Det skal principielt kunne fødevaregodkendes.
- Vådt rum og tørt rum hver for sig.
- Vand, kloak, 240 og 400 V.
- Udsug.
- Isoleret, så det kan holdes frostfrit året rundt.

Bryggeriet skal laves i det der tidligere var en grisestald. I dag er alt inventar fjernet, og den står som et samlet rum på 138 m2 med alt inventar fjernet. Hallen er opført af stålspær, hvorfor indretningen i rum bliver lavet så væggene opmures under spærene, helt til loft. Murene isoleres, og nyt loft med isolering opsættes også.
Jeg har ikke nogen fast plan for, hvornår det hele skal være færdig. Det vil være afhængig af såvel økonomi som tid. Men da bygningen, hvor mit bryggeri står i dag, skal rives ned i næste måned, så skal der trods alt ske noget.

Dette billede viser halvdelen af hallen, hvor jeg vil lave bryggeriet:
DSC02798.JPG
DSC02798.JPG (94.02 KiB) Vist 35321 gange
Overordnet tænkes indretningen lavet således:
Indretning af hal.JPG
Indretning af hal.JPG (42.2 KiB) Vist 35321 gange
Der opmures en mur til højre i billedet så der dannes en gang, hvor døre til rummene, yderdør og døre til øvrige bygninger findes. Gangen gør det også muligt at isolere rummene optimalt, og sikrer at rummene ikke bliver anvendt som gangarealer (renlighed). Rummenes størrelse bestemmes af stålspærenes placeringer.
Det er ikke sikkert at den langsgående væg skal fortsætte efter de to rum, men den vil gøre det muligt at indrette endnu et selvstændigt rum i hallen.

Selve bryggeriet tænkes indrettet således:
Indretning af bryggeri.JPG
Indretning af bryggeri.JPG (38.82 KiB) Vist 35321 gange
Det er bare en tegning på et stykke A4, og inventaret klippet ud af en post'it-blok, så det kan flyttes rundt. Noget af inventaret har jeg i forvejen, resten skal jeg have skaffet. Jeg mangler de to stålborde og udslagsvasken. Bryganlægget er dét jeg har i forvejen, selv om det sikkert også skal modificeres ved samme lejlighed.
Rummet skal have fliser på gulv og op til 2 meters højde på væggene, to afløb i gulvet, og vandføring langs væggene.

Lageret (råvarer og færdigvarer) tænkes indrettet således:
Indretning af lager.JPG
Indretning af lager.JPG (44.79 KiB) Vist 35321 gange
Også herinde skal der fliser på gulv og vægge, og afløb i gulv. En enkelt vask skal der også være. Men det er meningen, at det skal være et tørt rum.
Køleskabe og frysere er alle nogle jer har i forvejen, så det bliver ved med at være sådan i første omgang. De anvendes til fyldte fustager, humle og gær. Til højre er reoler til malt, kolber, tomme fustager, redskaber m.m. Og endelig skal øllet også gære herinde. Der er ingen faste borde, men i stedet anvendes rulleborde. Det sparer på gulvpladsen, ligesom bordet kan flyttes derhen, hvor behovet er.

Men ellers er tanken, at alle frit kan kommentere, komme med gode idéer og forslag, og jeg lægger løbende nye billeder/tegninger op og kommer med beskrivelser og mine kommentarer.

I dag skal jeg have skåret ud i gulvene og gravet til 90 cm dybde, så jeg i weekenden kan støbe sokkel til væggene. Derefter skal resten af gulvene brækkes op, vand og kloak forberedes, isolering lægges ned, og nyt gulv støbes.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af MonkeyBrew »

+10! Nøøøøj det bliver godt! Jeg må indrømme at jeg er en kende misundelig. ;) Laver du det meste selv? Du burde jo næsten få lavet et videoblog med arbejdet... Det vil jeg følge med største nysgerrighed. Ville ønske jeg havde tid til at give en hånd med!
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 21:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Morten L »

Super spændende projekt, Erik.

Hvorfor vil du gære i det tørre rum?
Jeg tænker på al den logistik med at flytte gærtanke frem og tilbage.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Humlejægeren »

Det bliver super fedt.. Vil også gerne følge en blog om tilblivelsen af bryggeriet...
Brew Strong
Nikolaj
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Morten L skrev:Hvorfor vil du gære i det tørre rum?
Jeg tænker på al den logistik med at flytte gærtanke frem og tilbage.
Jeg har gjort mig følgende tanker:

1) Det våde rum skal kunne fødevaregodkendes (ikke at jeg vil være professionel, men bare for visheden om, at alt er som det skal være), og skal kunne vaskes ned med en højtryksrenser. Soklen til mine gæringstanke og "skabet" de gærer i er af træ, og det vil ikke opfylde de nævnte krav.
IMG_0648.JPG
IMG_0648.JPG (215.91 KiB) Vist 35192 gange
2) "Skabet" til gæringstanken er bare lavet af nogle gamle indendørs døre, men er tilstrækkelig til at jeg kan lave temperaturstyring ved at lægge en olieradiator ind i soklen under gæringstanken, og lade den styre af et UT200. Det gælder naturligvis kun, hvis temperaturen skal hæves. Jeg går også med tankerne om at anskaffe en rustfrit immersion chiller med en diameter mindre end låget til mine gæringstanke. De skal så være nede i urten, og via slanger forbindes til en beholder med vand i en af mine lagerfrysere. UT200 udskiftes med en termostat der kan styre såvel køling som opvarmning, og skal så kunne starte en pumpe der pumper det kolde vand gennem chilleren, når urtens temperatur bliver for høj. Derfor skal gæringen foregå i nærheden af lagerfryserne.

3) Soklerne til gæringstankene er monteret med hjul, så de kan nemt skubbes rundt. "Logistikken" er derfor ikke så voldsom.

4) Corneliusfadene bliver opbevaret i det tørre rum, så de er lige ved siden af, når øllet skal tappes på fade.

5) Det våde rum skal også kunne bruges til andre formål end ølbrygning (se første indlæg).

Men tak for at du udfordre rmig på mine planer. Det gør, at jeg tænker over dem endnu en gang. Og det kan være, at dit spørgsmål sætter tanker i gang der ændrer på planerne.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Nogle af jer spørger til en blog om projektet.
Jeg tror at jeg vil bruge Håndbrygforum til min blog. Og senere gøre noget på min hjemmeside.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

I dag skulle der skæres ud i betongulvet dér hvor soklerne til skillevæggene skal laves.
Jeg skærer hul i gulvet og graver 90 cm ned i underlaget. Forhåbentlig kan det gøres så siderne ikke skrider sammen, for så kan jeg støbe direkte deri uden at skulle lave forskallinger. Bagefter skal gulvet brækkes op, og nyt isoleret gulv støbes mellem soklerne.
Det støver og larmer som en i h......
DSC02800.JPG
DSC02800.JPG (144.76 KiB) Vist 35185 gange
så beskyttelsesudstyr er et must:
DSC02804.JPG
DSC02804.JPG (289.48 KiB) Vist 35185 gange
Min gode gamle DeWalt vinkelsliber gav op og brændte sammen efter 15 minutter. En ny maskine måtte indkøbes (en Mikita), men også den døde før arbejdet var færdigt. Det bliver til en reklamationssag i morgen.

Jeg prøvede lidt med en nedbrydningshammer mellem savsporene, og det gik let. Der er kun 5 cm beton, og ingen armering, og lidt lecanødder nedenunder. De er stive, sikkert af at betonen kom ovenpå, så de løber ikke ned i udgravningen. Men det gør så gravearbejdet lidt mere besværligt.

Men det skal være færdigt til weekend'en. Fredag kommer der 9 m2 støbemix og cement, og så skal der støbes sokkel. Og jeg skal have lejet en 300 liters tvangsblander til arbejdet.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Nimbus39 »

Hvorfor ikke lave et kølerum i stedet for at have alle de frysere?
Det må da være billigere i det lange løb, og skal man have noget der er koldere end kølerummet kan man jo sætte en fryser i kølerummet...
(f.eks. http://www.dba.dk/tilbehoer-andet-maerk ... 001921421/" onclick="window.open(this.href);return false; )
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

Nimbus39 skrev:Hvorfor ikke lave et kølerum i stedet for at have alle de frysere?
Det må da være billigere i det lange løb, og skal man have noget der er koldere end kølerummet kan man jo sætte en fryser i kølerummet...
(f.eks. http://www.dba.dk/tilbehoer-andet-maerk ... 001921421/" onclick="window.open(this.href);return false; )
Det har jeg også overvejet, og holder det stadig åben som en mulighed.
Jeg mangler dog "beviset" på, at det kan betale sig i det lange løb.
5.000 til den kompressor du linker til (som tilsyneladende ikke inkluderer fordamperen til rummet), nogle tusinde til en montør til at flyde den op med kølemiddel (her regner jeg med at man selv kan lave rørføring o.l.), samt prisen på kølerummet selv. Endelig koster den jo også strøm, og skal vedligeholdes.
To af fryserne er til kød, og er gode, solide lavenergifrysere, så de skal ikke tælles med. Men de øvrige tre har stået mig samlet i 1.500. Dem monterer man selv, ingen vedligeholdelse (men måske udskiftning i ny og næ), og en fryser der kun skal holde en temperatur på +2 grader bruger ikke meget strøm.

Men, som sagt, så har jeg ikke stillet et endeligt regnestykke op.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotojensen
Indlæg: 630
Tilmeldt: 6. mar 2012, 23:45
Geografisk sted: Odense sø

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Fotojensen »

Hallo! Totalt forkert t-shirt der.... Så du starter lige forfra der. :) kom nu med den video blog. Vi glæder os til at høre din kåde stemme om et nice bryghus.
Venligst
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 21:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Morten L »

Godt at se det skrider frem.
Men som du har opdaget, så har en vinkelsliber slet ikke power nok til sådan en opgave. Der skal du have fat i en betonskærer, din lokale byggehandel udlejer dem sikkert.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af MonkeyBrew »

Mht at transportere tunge ting rundt i lokalerne, har du så overvejet et hejseværk med skinner? Hejseværket kunne være en simpel træktalje som denne:

http://www.harald-nyborg.dk/p2059/elekt ... traektalje" onclick="window.open(this.href);return false;
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af MonkeyBrew »

Der er en gut her der har lavet noget ligende:

http://www.sawmillcreek.org/showthread. ... oist/page2" onclick="window.open(this.href);return false;
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Borg »

MonkeyBrew skrev:Mht at transportere tunge ting rundt i lokalerne, har du så overvejet et hejseværk med skinner? Hejseværket kunne være en simpel træktalje som denne:

http://www.harald-nyborg.dk/p2059/elekt ... traektalje" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja, jeg har tænkt på det. Man bliver jo ikke ved med at have en ung og spændstig krop ;-)
I dag er vi to mand til at løfte mæskegryden med den brugte mask ned fra brygriggen, når den skal tømmes. Netop dér ville et hejseværk gøre nytte.
Indtil nu er det dog stadig kun i tankerne.

Jeg har nogle I-bjælker i jern liggende, som sagtens kan spænde på tværs af rummet fra væg til væg. Optimalt skal de nok lægges op når jeg murer væggene op, så de støtter direkte på væggen (der laves af lecablokke), og ikke på et beslag monteret på væggen bagefter.
Disse to I-bjælker kunne så bære en tredje I-bjælke på langs af rummet, og som via hjul kan køre på de to første. Hejseværket skal så med hjul monteres på den tredje bjælke.
Når hejseværket skal på tværs af lokalet, flyttes den tredje I-bjælke på de to første, og når hejseværket skal på langs af rummet, flyttes det på den tredje I-bjælke. Dermed kan næsten hele lokalet dækkes af hejseværket.

Kom gerne med mere input om dette. Så som: kan en væg af lecablokke holde til sådan et hejseværk?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Benjamin
Indlæg: 826
Tilmeldt: 7. nov 2011, 11:14

Re: Tilblivelsen af et hjemmebryggeri

Indlæg af Benjamin »

Flot projekt, og FED ide at fremlægge så alle vi andre, kan sidde og savle, måske en hejse-vogn, jeg tænker en firbenet, fistiløjerkok, med hjul på, og en hejse i toppen? med de gode og kantfri gulve du ender op med,?
Besvar

Tilbage til "Udstyr"