Hvor meget vand?

Besvar
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Hvor meget vand?

Indlæg af Michael K »

Vi skal for første gang brygge en stor mængde øl i morgen. 50 liter.
Der skal bruges ca. 18kg malt til en OG på 1087.

Jeg har beregnet mig frem til at ca. 50 liter vand skulle være ok til at mæske i, men nu er jeg kommet lidt i tvivl om det kan være i gasgruekedlen uden at det løber over.


Hvor meget starter i andre gæve bryggere op med til den mængde malt?
Mvh.

Michael K
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

liter

Indlæg af admin »

40~45 liter

Jens
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlæg af Michael K »

Så blev der brygget "Sørens røde tud", men det blev kun til 44 liter. :)
Jeg ved ikke hvad der gik galt, men vi havde jo regnet med 50 liter. :cry:

Vi startede op med 40 liter vand, tilsatte de 18 kg malt, fyldte 6 liter vand oveni og så var gryden fyldt.
Så, en anden gang tror jeg vi topper vi ved 15 kg malt.

Men nu kender vi da vores brygkapacitet, og det er da heldigvis heller ikke hver bryg der skal ende på 1088.

Nu venter vi bare på en stormgæring i løbet af natten :D
Mvh.

Michael K
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

efektivitet

Indlæg af admin »

Jeg har en enkelt gang brygget lidt over 60 liter i en gasgruekedel fordi vi fik en mæske efktivitet på 96% (med OG 1,083), så måske i bare skal lære at kende jeres udstyr ~ jeg ligger typisk på 80 %

Jens
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Re: efektivitet

Indlæg af Michael K »

admin skrev:måske i bare skal lære at kende jeres udstyr ~ jeg ligger typisk på 80 %

Jens
Det har du garanteret ret i, men det var 4. gang vi bryggede og vi har sparget med nyt sisystem hver gang.

Denne gang ved hjælp af en stor indsatssi i gruekedlen (65%), sidste gang med en indsatssi i en 32 liters gærspand hvor vi hældte indholdet af gruekedlen i og derefter spargede (79%).

Vi tror vi blev snydt af mængden af masken. Så næste gang bliver det en mindre mængde og med "ekstern spargening" igen.
Mvh.

Michael K
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Jeg bruger også mellem 40 & 45 liter vand under mæskningen.
Jeg glæder mig til at høre om resultatet af brygget, jeg har jo også kun selv brygget min juleøl en gang. :roll:
Lad mig endeligt høre om resultatet er blevet ligeså godt som til vores julefrokost sidste år.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlæg af Michael K »

Hej Søren.

Den er en tro kopi af din, men bliver jo flasket og bliver karboneret med brun farin.

Den står og gærer ved 18 -20 grader ved min makker Stiven H der var mester på den, og hans tilbagemeldinger er at der ikke har været stormgæring, men at den har startet stille og roligt op i løbet af formiddagen.

Jeg er spændt på at måle den på lørdag. :lol:
Mvh.

Michael K
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"