Pilsner, gæringstid/temp
Pilsner, gæringstid/temp
Hej alle
Jeg er igang med mit første allgrain bryg, og har valgt følgende opskrift
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Mit spørgsmål er så, om ikke at gæringstiden er noget kort? Mange andre opskrift ligger på 2x11 dage osv.
Jeg har brugt en US05 gær og vil gære øllen helt efter opskriften, men på pakken står der at den kan gære ved 12-25 grdC, men anbefales mellem mellem 15-22 grdC. Er det så et problem at den skal gære ved 11 grdC?
På forhånd tak
Jeg er igang med mit første allgrain bryg, og har valgt følgende opskrift
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Mit spørgsmål er så, om ikke at gæringstiden er noget kort? Mange andre opskrift ligger på 2x11 dage osv.
Jeg har brugt en US05 gær og vil gære øllen helt efter opskriften, men på pakken står der at den kan gære ved 12-25 grdC, men anbefales mellem mellem 15-22 grdC. Er det så et problem at den skal gære ved 11 grdC?
På forhånd tak
Vh Jonas
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Du kan ikke lave en pilsner med den gær :-)
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Hvis du allerede har brygget din øl, og kommet en US-05 i, så skal du holde gæringstemperaturen på mindst 15 grader. Du får dog ikke en pilsner ud af anstrengelserne, da US-05 er en ale-gær. Du får sikkert en fin øl ud af det alligevel.
Hvis du ikke har brygget endnu, så få fat i W-34/70 eller S-23 (hvis det skal være fra Fermentis) som er lager-gær, og derfor beregnet til at en pilsner og den lave gæringstemperatur. Husk iøvrigt at du skal bruge i hvert fald to pakker, og de skal rehydreres efter forskrifterne.
Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.
Hvis du ikke har brygget endnu, så få fat i W-34/70 eller S-23 (hvis det skal være fra Fermentis) som er lager-gær, og derfor beregnet til at en pilsner og den lave gæringstemperatur. Husk iøvrigt at du skal bruge i hvert fald to pakker, og de skal rehydreres efter forskrifterne.
Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Det var en ældre gær så det blev lige et forsøg, jeg syntes at kunne at have læst et sted at man havde brugt en US-05 uden problemer, jeg lavede en starter efter hvad beersmith 2 havde beregnet der skulle til.
Havde kun lige denne gær til denne " forsøgs" øl :) Der er blevet købt 2 andre RIGTIGE gær til de næste bryg ;)
Borg:
Så holder jeg den på 15,5grdC og bruger Dit forslåede tidsskema for gæring.
Tak for hjælpen :) Den står og hygger sig i kegeratoren nu ! spændende
Havde kun lige denne gær til denne " forsøgs" øl :) Der er blevet købt 2 andre RIGTIGE gær til de næste bryg ;)
Borg:
Så holder jeg den på 15,5grdC og bruger Dit forslåede tidsskema for gæring.
Tak for hjælpen :) Den står og hygger sig i kegeratoren nu ! spændende
Vh Jonas
Re: Pilsner, gæringstid/temp
http://www.homebrewjunkie.com/2008/12/us-05-review.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Lidt fra det store udland om us05
Lidt fra det store udland om us05
.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
Re: Pilsner, gæringstid/temp
En 33 giver også en meget "pilsner" agtig øl ved at gærer ved 15 ℃
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Borg skrev:Hvis du allerede har brygget din øl, og kommet en US-05 i, så skal du holde gæringstemperaturen på mindst 15 grader. Du får dog ikke en pilsner ud af anstrengelserne, da US-05 er en ale-gær. Du får sikkert en fin øl ud af det alligevel.
Hvis du ikke har brygget endnu, så få fat i W-34/70 eller S-23 (hvis det skal være fra Fermentis) som er lager-gær, og derfor beregnet til at en pilsner og den lave gæringstemperatur. Husk iøvrigt at du skal bruge i hvert fald to pakker, og de skal rehydreres efter forskrifterne.
Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.
De 2 - 3 uger ved frysepunktet, kunne det være i fustage ? Eller er gærtanken at foretrække ?
Vh Jonas
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Det kan fint være i fustage.
Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Hvis du gør det i gæringstanken, vil bundfaldet være dér. Hælder du i fadet først, vil du få bundfaldet deri. Det er forskellen.
Bundfaldet i fadet kommer ud med den første øl du tapper.
Bundfaldet i fadet kommer ud med den første øl du tapper.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Kom lige til at tænke på om ikke den skal tvangskarboneres med det samme ?
Vh Jonas
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Den skal tvangskarboneres så snart den kommer på fustage.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Jeg vil gerne lave en kolsch øl i morgen, og wlp029 kan gære fra 18,3 grdC til 20,6 grdC.Borg skrev:Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.
Hvordan vil us-05 give smag til øllet hvis jeg hæver temp fra de 15 grdC til 18,3 grdC de sidste fire dag inden den hæves som planlagt til de 20 grdC. Den har fået præcis 14 dage i morgen. :)
Vh Jonas
Re: Pilsner, gæringstid/temp
Der sker der ikke noget ved, den er så langt henne i forløbet, så de 3°smager du ikke noget til :-)Djjomes skrev:
Hvordan vil us-05 give smag til øllet hvis jeg hæver temp fra de 15 grdC til 18,3 grdC de sidste fire dag inden den hæves som planlagt til de 20 grdC. Den har fået præcis 14 dage i morgen. :)