Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Redaktør: Co-Admin

NielsB
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8. sep 2015, 17:45

Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af NielsB »

Hej glade håndbryggere!

Efter et par bryg, har jeg noget malt osv. i overskud, og har altid godt kunne tænke mig at lave en imperial stout.
Ser den her ud til, at den kan smage bare nogenlunde?

Recipe: Rest stout TYPE: All Grain
Style: Imperial Stout
---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------
SRM: 105,3 EBC SRM RANGE: 59,1-78,8 EBC
IBU: 84,5 IBUs Tinseth IBU RANGE: 50,0-90,0 IBUs
OG: 1,094 SG OG RANGE: 1,075-1,115 SG
FG: 1,020 SG FG RANGE: 1,018-1,030 SG
BU:GU: 0,900 Calories: 427,1 kcal/l Est ABV: 9,8 %
EE%: 60,00 % Batch: 6,50 l Boil: 8,65 l BT: 60 Mins

---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------


Total Grain Weight: 3,48 kg Total Hops: 50,00 g oz.
---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------
>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<
Amt Name Type # %/IBU
2,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 57,5 %
0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 11,5 %
0,40 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 3 11,5 %
0,35 kg Carared (39,4 EBC) Grain 4 10,1 %
0,10 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 5 2,9 %
0,08 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 6 2,3 %


Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 8,95 l of water at 75,5 C 68,9 C 45 min

---SPARGE PROCESS---
>>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C
>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH
Drain mash tun Batch sparge with 1 steps (3,04l) of 75,6 C water

---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 1,066 SG Est OG: 1,094 SG
Amt Name Type # %/IBU
30,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil Hop 7 50,7 IBUs
20,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 60,0 min Hop 8 33,8 IBUs


---FERM PROCESS-----------------------------
Primary Start: 07-09-2015 - 14,00 Days at 19,4 C
Secondary Start: 21-09-2015 - 10,00 Days at 18,3 C
Style Carb Range: 1,80-2,60 Vols
Bottling Date: 21-09-2015 with 2,3 Volumes CO2:
---NOTES------------------------------------
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af MonkeyBrew »

Du kunne godt skrue lidt mere op for karamel malten, men ellers lyder den fin. :) Hvad med gæren? Hvilken type vil du bruge? Du skal nok vælge en relativ tolerant gær der ikke æder al sødme.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af MonkeyBrew »

Og har du plads til det, så brug gerne 3 liter vand pr kg malt. Det er en gylden mellemvej for vand/ratio'en.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
NielsB
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8. sep 2015, 17:45

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af NielsB »

Tak for svaret!
Problemet er, at jeg ikke har så meget plads (11,2 liters mæskespand :S), og at det er en meget lille rest cara jeg ligger inde med.

Tænker at bruge en S-05 at gære med. Er OG på 1.020 for højt?
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 13:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af martin_pedersen »

Jeg syntes du der er temmelig meget roasted barley i, når jeg laver imperials bruger jeg max 5% ellers syntes jeg personligt den bliver meget roasted ;) just my 5 cents

Sendt fra min Transformer TF101 med Tapatalk
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 13:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af martin_pedersen »

Mener du fg på 1020 er ok. Ellers er mæske temp er høj nok, så mon ikke du rammer 1023 det er nu fint nok.

Sendt fra min Transformer TF101 med Tapatalk
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af søreno »

Jeg synes, det er en del crystal malt. Jeg tror, I overser, at der er en del carared i også, så der er faktisk over 12% crystal. Jeg ville skrue ned for det, hvis det var mig.
1020 lyder fint for så stærk en øl.
Vh Søren

Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af MonkeyBrew »

Jeg skal brygge en mørk belgisk ale på mandag, som er en Rough Snuff klon, og der skal bruges 9% mørk malt. Det har jeg det helt fint med. Smag og behag. Og hvad angår crystal og carared, så er det da på ingen måder overdrevet. Igen, smag og behag. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af søreno »

Jo jo enig. Det er smag og behag. Jeg går sjældent over 10 samlet crystal undtagen i helt særlige øltyper, men man kan jo sagtens brygge med meget mere.
Vh Søren

Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Brugeravatar
martin_pedersen
Indlæg: 413
Tilmeldt: 6. okt 2011, 13:49
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af martin_pedersen »

Jeg bruger nu også en del mørke malte dog ikke så meget roasted, det har en helt special snag kontra chokolade og Black.. 3% roasted og 3% black malt i mæsken 60 min oh så chokolade malt ved endt kogning det er godt ;) og Så en røvfuld kaffe tilsat gæringen;) nam nam


Sent from my iPhone using Tapatalk
All right, brain, I don't like you and you don't like me - so let's just do this and I'll get back to killing you with beer.

Martin

Ps. Det skal nok blive til øl!
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af MonkeyBrew »

Uhh kaffe er aldrig skidt. ;) Især espresso.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
NielsB
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8. sep 2015, 17:45

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af NielsB »

Jeg mener selvfølgelig FG på 1.020. Tænke mere over, om det ville være for meget restsødme, men det lyder det ikke til.

Har brygget med OK meget karamelmalt før, og synes egentlig resultaterne er blevet meget gode. Er nu mere bekymret for det meget mørkristede. Og så om der er for lidt basismalt.
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af MonkeyBrew »

Basismalten udgøre ofte mindst 50%. For den ristede det kan de i visse tilfælde være 20% eller mere! Det kan give en intens tørhed, men det skal man jo så prøve at balancere lidt med karamel maltene. Jeg tror ikke du helt galt i byen med din opskrift.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
NielsB
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8. sep 2015, 17:45

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af NielsB »

Fedt! Tak for hjælp alle!

Tror også jeg brygger second runnings af den. Så må vi se, hvordan sådan en bliver :)
NielsB
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8. sep 2015, 17:45

Re: Imperial Stout med rester - ønsker lidt kritik

Indlæg af NielsB »

Lige en hurtig update. Jeg åbnede en og smagte her nytårsaften. Den var rigtig god!

Min "second runnings" øl er blevet knap så god. Den er simpelthen for tør (endte med en FG på 1.000).
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"