Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Gad vide hvor rent-postevand har data fra? København står som hårdt, men bare en dråbe vand efterladt på køkkenbordet afsætter kalkskjolder hos mig = "ekstremt hårdt".
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Ved du præcis hvor du får vandet fra? Altså ikke bare hanen men vandværk? ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Han linker til et kort... Man skal vel regne med at både brygvand og sparge skal være "fikset"?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Jeg gør, for de sender regning direkte ;)MonkeyBrew skrev:Ved du præcis hvor du får vandet fra? Altså ikke bare hanen men vandværk? ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Tænker at det vel er lige meget om det står op eller ligger mht funktion?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Man kan få oplysningerne her.
http://www.geus.dk/DK/data-maps/jupiter ... et-dk.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Vælg alment vandforsyningsanlæg og find din kommune og tryk på "vis liste med vandforsyningsanlæg". Derefter kan du finde dit vandforsyningsanlæg.
http://www.geus.dk/DK/data-maps/jupiter ... et-dk.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Vælg alment vandforsyningsanlæg og find din kommune og tryk på "vis liste med vandforsyningsanlæg". Derefter kan du finde dit vandforsyningsanlæg.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Nogle af jer har nævnt 70% RO + 30% postevand (København som jeg mener har læst er blandingsvand fra forskellige værker).
Hvilken pH rammer i ca.? Har ingen pH strips og vil gerne brygge en belgisk dark strong (Abbey) i dag.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvilken pH rammer i ca.? Har ingen pH strips og vil gerne brygge en belgisk dark strong (Abbey) i dag.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Fandt dette link(selvom jeg ikke er den store kaffedrikker): http://coffeecollective.dk/2011/02/kaffevand-i-danmark/" onclick="window.open(this.href);return false;
De nævner nederst:
Vi har lavet nogle test af blanding af rent hanevand med omvendt osmose behandlet vand. De har vist at vi finder den bedste smag for almindelig brygning (filter, stempel, aeropress m.m.) ved en blanding med 5-10% hanevand (fra København som har totalhårdhed på ca. 300 ppm og karbonathårdhed på ca. 200ppm, TDS ca. 500 ppm) med 95-90% omvendt osmose behandlet vand (med TDS på 30-35 ppm). TDS i dette optimale vand var: 70-100 ppm og total hårdhed på 30-50 ppm og karbonat hårhed på: 25-40 . Til espressobryging vil vi dog anbefale at man laver en blanding som kommer op på en karbonat hårdhed på ca. 40-50 ppm. Hvilket med vores vandtyper svarer til 10-15% hanevand og 90-85 % omvendt osmose behandlet vand.
Så jeg prøver med en 85/15 fordeling.
Sent from my iPhone using Tapatalk
De nævner nederst:
Vi har lavet nogle test af blanding af rent hanevand med omvendt osmose behandlet vand. De har vist at vi finder den bedste smag for almindelig brygning (filter, stempel, aeropress m.m.) ved en blanding med 5-10% hanevand (fra København som har totalhårdhed på ca. 300 ppm og karbonathårdhed på ca. 200ppm, TDS ca. 500 ppm) med 95-90% omvendt osmose behandlet vand (med TDS på 30-35 ppm). TDS i dette optimale vand var: 70-100 ppm og total hårdhed på 30-50 ppm og karbonat hårhed på: 25-40 . Til espressobryging vil vi dog anbefale at man laver en blanding som kommer op på en karbonat hårdhed på ca. 40-50 ppm. Hvilket med vores vandtyper svarer til 10-15% hanevand og 90-85 % omvendt osmose behandlet vand.
Så jeg prøver med en 85/15 fordeling.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Det kommer godt nok an på hvor i KBH, Tåstrup og omegn har MEGET hårdt vand.haku823 skrev:Nogle af jer har nævnt 70% RO + 30% postevand (København som jeg mener har læst er blandingsvand fra forskellige værker).
Hvilken pH rammer i ca.? Har ingen pH strips og vil gerne brygge en belgisk dark strong (Abbey) i dag.
Hvis jeg skulle gætte på et blandings forhold - så 70% RO vand til lyse øl 60% til mørke og 50% til sorte.
Hvis du har ekstra hårdt vand - så 80-70-60 %
Mine tal er kommet ud fra det omtalte vandbehandlings program. Under alle omstændigheder - så er lidt fortyndet vand meget bedre end ufortyndet. pH rammer jeg typisk inden for +/- 0,05 men jeg regulere også den sidste milimeter med syre ;-) med typisk 1-1,5 ml til 30L vand.
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Indre by.Truntebryg skrev: Det kommer godt nok an på hvor i KBH, Tåstrup og omegn har MEGET hårdt vand.
Hvis jeg koger vand i en gryde, er der både ting der flyder i vandoverfladen og masser af udfald i bunden.
Og skyller jeg ikke gryden efter, er der så meget belægning på dagen efter, at den skal have en eddike-behandling for at få det af.
Så det er desværre også ret hårdt hos mig.
Jeg prøver med en 80/20 blanding (Blå Chimay klon)
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Trial and error ;-)Thage skrev:Vedr. Forhold 70/30 - hvordan er i kommet frem til det?
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Hightech :)Nimbus39 skrev:Trial and error ;-)Thage skrev:Vedr. Forhold 70/30 - hvordan er i kommet frem til det?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Så fik jeg bestilt et 100gpd fra ham i dk, håber jeg bliver glad, men udsigten til at gøre mine øl "blødere" er bare for svær at modstå :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Enige om at det fuldstændig ligemeget om det ligger eller "står" op når det bruges?
Måske et dumt spm...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Måske et dumt spm...
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Københavnsk vandbehandling - især HCO3
Nåå - det var det du mente ... Ja det er lige meget ;-)