Mangrove Jack's tørgær??
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale er opgivet til medium nedgæring - så det er ikke bedste valg hvis du vil langt ned i restsukker ;-)
Jeg har lavet nogle fantastiske øl på denne gær - og nedgæringen lå på ca. 72%
Jeg har lavet nogle fantastiske øl på denne gær - og nedgæringen lå på ca. 72%
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Havde jeg kunnet opnå 72% nedgæring var der ingen is på koen.
Jeg har ca. 59% det er sgu ikke til at regne med. Den var endda ret godt pitchet med to breve på 1067.
Jeg har ca. 59% det er sgu ikke til at regne med. Den var endda ret godt pitchet med to breve på 1067.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Hej Broder Jacob
Hvordan så din opskrift ud mhp karamelmalte ? Og hvad var din mæske temperatur og tid?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvordan så din opskrift ud mhp karamelmalte ? Og hvad var din mæske temperatur og tid?
Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Jeg har fuld styr på mæsketid, temperatur, maltprofil mv.
Det var et på alle måde perfekt bryg i alle henseender, indtil gæringen, der startede som lyn og torden og så døde helt hen.
Nå, anyways, der må skarpere våben til.
Det var et på alle måde perfekt bryg i alle henseender, indtil gæringen, der startede som lyn og torden og så døde helt hen.
Nå, anyways, der må skarpere våben til.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Årsagen til spørgsmålet var blot at blive lidt klogere på gæren. Jeg kan se ud fra mine egne resultater at forgæringsgraden svinger meget. Har dog kun forsøgt to gange.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
MO3 er selected to not over attenaute - derfor vil den typisk give for sød øl ved højere alkohol. (med mindre man ønsker det) Derfor anbefales det at mæske ved lavere temperatur hvis man ønsker højere alkohol med denne gær.
Så jo - det er nok ikke den rigtige gær du har fundet.
Så jo - det er nok ikke den rigtige gær du har fundet.
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Man er jo nødt til at tage gærens egenskaber med i formuleringen af en opskrift. Maltsammensætningen og mæskningen skal laves ud fra den forgæringsgrad og smag som gæren har og tilfører.
Ølgær er ikke bare en tilfældig masse man kommer i en urt, som man så kan forvente et ensarter resultat af uanset egenskaber.
Husk, at bryggeren laver urt, mens det er gæren der laver øl. Men gæren kan ikke ændre på urten.
Ølgær er ikke bare en tilfældig masse man kommer i en urt, som man så kan forvente et ensarter resultat af uanset egenskaber.
Husk, at bryggeren laver urt, mens det er gæren der laver øl. Men gæren kan ikke ændre på urten.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Som du dog kan formulere det ;-)Borg skrev: Husk, at bryggeren laver urt, mens det er gæren der laver øl.
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Tak for gode indlæg.
Stadig henstår jeg uafklaret.
Har mæsket ved 66-67 grader og brugt dobbelt gærmængde til en OG 1067.
Der burde være rigelig gær til rigelig forgærbar urt.
Stadig henstår jeg uafklaret.
Har mæsket ved 66-67 grader og brugt dobbelt gærmængde til en OG 1067.
Der burde være rigelig gær til rigelig forgærbar urt.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Hvad er OG pt.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Iøvrigt - hvis du vil pitche ny gær, så skal du lave en gærstarter. Når der er god gang i den, så tilsætter du 25% af den urt som giver dig problemer, når den så køre igen, på med yderligere 25% usw.
Så får du den nye gær til at vende sig til at arbejde i det lidt anstrengte miljø som en 4,5% grønøl nu engang er ;-)
Så får du den nye gær til at vende sig til at arbejde i det lidt anstrengte miljø som en 4,5% grønøl nu engang er ;-)
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Jeg har løst det ved at tilsætte et pund kogt rørsukker og en hydreret ekstra portion gær.
Gæren tilsatte jeg først og det gav ingenting, derpå sukkeret og bang! gærer yderligere ned til fg 1024, hvor den var stoppet på 1029.
Jeg er ikke helt med på din morale Erik. Det er klar at den urt man skaber vil være klimaet for den gær man bruger, hvor en gær som f.eks.denne har brug for en relativ slank urt, da den selv skaber sødme og krop. Jeg havde en OG som lå 1 højere en maks (BeerSmith) og en mæskeprofil til medium krop. Måske er det dér katten ligger begravet.
Måske jeg skulle give den et nyt forsøg på de 64 grader.
Gæren tilsatte jeg først og det gav ingenting, derpå sukkeret og bang! gærer yderligere ned til fg 1024, hvor den var stoppet på 1029.
Jeg er ikke helt med på din morale Erik. Det er klar at den urt man skaber vil være klimaet for den gær man bruger, hvor en gær som f.eks.denne har brug for en relativ slank urt, da den selv skaber sødme og krop. Jeg havde en OG som lå 1 højere en maks (BeerSmith) og en mæskeprofil til medium krop. Måske er det dér katten ligger begravet.
Måske jeg skulle give den et nyt forsøg på de 64 grader.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Efter 3 uger er den nu nede på 1018 og kommer næppe længere ned - heldigvis er det en Sweet Stout :-)peos skrev:Jeg har et bryg med M03 Newcastle Dark Ale i gang. På 10 dage har den kun bevæget sig fra 1054 til 1020. Jeg håber, at den kommer længere ned.
I øvrigt er den mæsket ved 64 C.
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Min "morale" går bare ud på, at man skal kende sin gær. Du har tydeligvis læst om den, for - som du skriver - skaber den sødme og krop netop på grund af den relativ lave attenuation. Og så fanger du nok netop din udfordring med nedgæringen. Nemlig at du også har mæsket til en medium krop.Broder Jacob skrev:Jeg er ikke helt med på din morale Erik. Det er klar at den urt man skaber vil være klimaet for den gær man bruger, hvor en gær som f.eks.denne har brug for en relativ slank urt, da den selv skaber sødme og krop. Jeg havde en OG som lå 1 højere en maks (BeerSmith) og en mæskeprofil til medium krop. Måske er det dér katten ligger begravet.
Dermed forstærker du kroppen og restsødmen.
Jeg ville have valgt en mæskeprofil der gav en tynd krop, og så lade gæren sørge for kroppen (eller omvendt, naturligvis).
Lidt det samme hvis man laver en opskrift med meget karamelmalte i. Det giver også i sig selv en sødme og krop. Hvis man gerne vil "ned på" en normal krop, skal man mæske til den tynde side (lav temperatur) da karamelmaltene så vil medvirke til en god krop.
Håber det giver lidt mere mening nu.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Hej Erik
Det er præcis hvad jeg selv konkluderer på det.
Er dog overrasket over konsekvensen på denne gær.
Det kunne nok have stået tydeligere, men erfaring er det jo.
Med eftertilføjelse af de ca. 11 OG point rent sukker, vil den nok præsentere mindre sød og lidt slankere, tillige givet, at den faldt yderligere i FG.
Gad vist hvad den ender med at smage af når den er coldcrashet færdig om et par dage.
Ses vi på BC?
Det er præcis hvad jeg selv konkluderer på det.
Er dog overrasket over konsekvensen på denne gær.
Det kunne nok have stået tydeligere, men erfaring er det jo.
Med eftertilføjelse af de ca. 11 OG point rent sukker, vil den nok præsentere mindre sød og lidt slankere, tillige givet, at den faldt yderligere i FG.
Gad vist hvad den ender med at smage af når den er coldcrashet færdig om et par dage.
Ses vi på BC?
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi