Mangrove Jack's tørgær??
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Det bliver spændende, Broder.
BC hænger desværre nok i en tynd snor. Det er netop den dag min ældste datter bliver 30. Så det hele afhænger af, hvad hun finder på.
BC hænger desværre nok i en tynd snor. Det er netop den dag min ældste datter bliver 30. Så det hele afhænger af, hvad hun finder på.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Hmm - gad vide om der er en tendens til ekstra lav nedgæring på de sidste produktioner af M03, for de tal giver jo ikke engang 70%peos skrev:Efter 3 uger er den nu nede på 1018 og kommer næppe længere ned - heldigvis er det en Sweet Stout :-)peos skrev:Jeg har et bryg med M03 Newcastle Dark Ale i gang. På 10 dage har den kun bevæget sig fra 1054 til 1020. Jeg håber, at den kommer længere ned.
I øvrigt er den mæsket ved 64 C.
Måske den er på vej ud ?? den er ikke på listen i deres info pdf.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/ ... 1803791344" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Nu ved jeg godt at denne tråd er drejet i en lidt anden retning, men når jeg nu selv startede den, vil jeg da lige melde ind med, at jeg er i øjeblikket har en øl til gæring med M36 Liberty Bell. Jeg er spændt på hvad det udvikler sig til. Udgangspunktet er en IPA med en ret let maltprofil og ret store mængder humle, som jeg gerne vil have til at træde tydeligt frem. Efter produktbeskrivelsen skulle det være en af kvaliteterne ved lige præcis M36... Jeg kommer lige med nogle betragtninger, når øllen er færdig og smagt...
/Skott
PS: Er der andre der har betragtninger og oplevelser med de forskellige Mangrove Jack's gærstammer kunne det da være spændende at høre mere om det... Lad os da få denne tråd til at udvikle sig til et brugervenligt værktøj til udvælgelsen af gærstamme, når der brygges... :-)
/Skott
PS: Er der andre der har betragtninger og oplevelser med de forskellige Mangrove Jack's gærstammer kunne det da være spændende at høre mere om det... Lad os da få denne tråd til at udvikle sig til et brugervenligt værktøj til udvælgelsen af gærstamme, når der brygges... :-)
-
- Indlæg: 101
- Tilmeldt: 3. okt 2015, 13:03
- Geografisk sted: Vejen/Kolding
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Jeg kan supplere med min erfaring med undergæren M84 Bohemeian Lager. Jeg tilsatte 2 pakker rehydreret tørgær til 21 liter. Urten havden en OG på 1055 og FG på 1018. Jeg var lidt overrasket over at den ikke kom længere ned, når nu M84 er opgivet som som "High: Attenuation" - jeg mæskede ved 64-65grader. Øllen smager dog ganske fint og står pt på flasker til eftergæring :-)
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 15. dec 2015, 22:52
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Jeg har anvendt M44 US West coast 2-3 gange til nogle forskellige IPA'er, og det har jeg været godt tilfreds med.
Fra en OG på 1050-1060 og ned til en FG på 1010-1012. Mæsket ved 65 grader i 60 min.
Til et 22-23 liters bryg anvender jeg 1 pose, som jeg hælder direkte i gærspanden, uden rehydrering.
Jeg synes som sagt det har givet gode resultater, og givet en anonym smag så der var plads til humlenoterne.
Mangrove Jack's anbefales herfra!
Fra en OG på 1050-1060 og ned til en FG på 1010-1012. Mæsket ved 65 grader i 60 min.
Til et 22-23 liters bryg anvender jeg 1 pose, som jeg hælder direkte i gærspanden, uden rehydrering.
Jeg synes som sagt det har givet gode resultater, og givet en anonym smag så der var plads til humlenoterne.
Mangrove Jack's anbefales herfra!
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
M84 Bohemeian Lager - er blevet standard her i bryghuset. Men det skal lige nævnes, den laver tjekkisk pilsner !!!
(1 pose gær til 22L -- fy fy.. men tør ikke lave det om)
(1 pose gær til 22L -- fy fy.. men tør ikke lave det om)
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Tjekkiet og det sydlige Tyskland indgik netop i det gamle Bøhmen (Bohemia på engelsk), så den tjekkiske pilsner er jo faktisk gærens hjemmebane.Truntebryg skrev:M84 Bohemeian Lager - er blevet standard her i bryghuset. Men det skal lige nævnes, den laver tjekkisk pilsner !!!
(1 pose gær til 22L -- fy fy.. men tør ikke lave det om)
Og, ja, fy skamme dig ;-)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Borg - du ved godt os gamle stok konservative bryggere, vi tør jo ikke lave noget om når det nu 2 gange er gået godt ;-<
Der er jo selvfølgelig en chance for at øllen kan blive bedre...
Der er jo selvfølgelig en chance for at øllen kan blive bedre...
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Hej,
jeg har brugt Mangrove´s Baviavian wheat gær 3 gange nu med ganske fornuftige resultater! Har givet en hvedeøl som ikke var "tart" (citron-sur i det) som WB06 gav for mig. Men man kan sige den så måske lige mangler lidt surhed/friskhed! Jeg har holdt dem ved en 21-22 grader!
Kabonere pt:
Stream beer m. "Californian lager m54" (gæret ved en 17-18 grader).
APA m. "US 44 West Coast" (gæret ved en 17-18 grader).
Hvede m. Havtorn og MJ Baviavian wheat (gæret ved en 18-20 grader).
Hvede m. Koiander/sød apelsin skal og MJ Baviavian wheat (gæret ved en 18-20 grader).
Gære pt:
Appelsin Hvede på "Californian lager m54" (gæret ved en 18-20 grader).
Så man kan sige jeg har kastede mig over MJ gær med fylde. Umiddelbart synes jeg både "Californian lager m54" og "US 44 West Coast" tegner lovende ud fra de smagsprøver undervejs........ "Californian lager m54" er flokkuleret ganske fint og dermed let at arbejde med!
Planlægger en Leffe blon clon på MJ Abby Ale gær.....og blvier nok sat igang inden skitur lørdag (skal så gøres ved en 22-33 grader oven på fyret)!
jeg har brugt Mangrove´s Baviavian wheat gær 3 gange nu med ganske fornuftige resultater! Har givet en hvedeøl som ikke var "tart" (citron-sur i det) som WB06 gav for mig. Men man kan sige den så måske lige mangler lidt surhed/friskhed! Jeg har holdt dem ved en 21-22 grader!
Kabonere pt:
Stream beer m. "Californian lager m54" (gæret ved en 17-18 grader).
APA m. "US 44 West Coast" (gæret ved en 17-18 grader).
Hvede m. Havtorn og MJ Baviavian wheat (gæret ved en 18-20 grader).
Hvede m. Koiander/sød apelsin skal og MJ Baviavian wheat (gæret ved en 18-20 grader).
Gære pt:
Appelsin Hvede på "Californian lager m54" (gæret ved en 18-20 grader).
Så man kan sige jeg har kastede mig over MJ gær med fylde. Umiddelbart synes jeg både "Californian lager m54" og "US 44 West Coast" tegner lovende ud fra de smagsprøver undervejs........ "Californian lager m54" er flokkuleret ganske fint og dermed let at arbejde med!
Planlægger en Leffe blon clon på MJ Abby Ale gær.....og blvier nok sat igang inden skitur lørdag (skal så gøres ved en 22-33 grader oven på fyret)!
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Det ville ikke undre mig, hvis den er på vej ud, for den er godt nok uforudsigelig,Truntebryg skrev:Hmm - gad vide om der er en tendens til ekstra lav nedgæring på de sidste produktioner af M03, for de tal giver jo ikke engang 70%peos skrev:Efter 3 uger er den nu nede på 1018 og kommer næppe længere ned - heldigvis er det en Sweet Stout :-)peos skrev:Jeg har et bryg med M03 Newcastle Dark Ale i gang. På 10 dage har den kun bevæget sig fra 1054 til 1020. Jeg håber, at den kommer længere ned.
I øvrigt er den mæsket ved 64 C.
Måske den er på vej ud ?? den er ikke på listen i deres info pdf.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/ ... 1803791344" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg satte endnu en Sweet Stout over for 4 uger siden. OG 1056. Belært af sidst tænkte jeg, at den hellere måtte få lidt mere varme denne gang, så den blev sat ved 20-22 grader.
Efter stormgæring de første par dage var FG 1019, da jeg målte efter en uge. Der var ingen aktivitet, og efter 2 uger stadig FG 1019. Herefter stak jeg om, hvorefter den gik i gang igen. Efter 4 uger i alt kom den på fad i dag, FG 1007 !!
Alle 4 uger har den stået ved 20-22 grader - det giver da ikke rigtig mening !!
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Tjaa - omstikningen har nok givet lidt ilt til gæren ... måske det er en af de der meget ilt-krævende gærstammer.
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Det er nok ikke et helt usandsynligt bud.Truntebryg skrev:Tjaa - omstikningen har nok givet lidt ilt til gæren ... måske det er en af de der meget ilt-krævende gærstammer.
Vi håndbryggere er nok generelt for dårlige til at ilte vores urt.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Det er formentlig rigtigt, men det kan ikke være hele forklaringen på dette.Borg skrev:Det er nok ikke et helt usandsynligt bud.Truntebryg skrev:Tjaa - omstikningen har nok givet lidt ilt til gæren ... måske det er en af de der meget ilt-krævende gærstammer.
Vi håndbryggere er nok generelt for dårlige til at ilte vores urt.
M03 er opgivet til at give medium nedgæring, og Beercalc regner standard med en forgæringsgrad på 75 for M03. Det ville på mit bryg have givet en FG på 1014.
Jeg fik en FG på 1007 svarende til en forgæringsgrad på 87. Og det kan vel næppe kaldes "medium".
Og er det i øvrigt ikke sådan, at det er gærcellernes formering, der kræver ilt - og ikke selve gæringen, hvor sukker omdannes til alkohol? Hvis det er sådan, så burde den jo ikke gå i stå i mere end en uge for derefter at starte igen efter omstikningen. Så burde gæringen jo blot have foregået langsommere på grund af den manglende formering af gærcellerne.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Jo, det er normalt det vi siger... men Wyeast skriver:
Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.
Når gærceller bliver gamle og stive - så arbejder de ikke særlig godt. Membranen kan ikke arbejde ordentlig og cellen går til grunde.
Jeg formoder dog, at lidt ekstra ilt vil hjælpe de celler der er på vej ned (ilt giver elasticitet til membranen) og nogle måske endda mulighed for at lave en dattercelle.
87% lyder dog ikke sandsynligt for M03 - Måske du har fået hjælp af lidt Brett gær.... eller en anden gær....?
Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.
Når gærceller bliver gamle og stive - så arbejder de ikke særlig godt. Membranen kan ikke arbejde ordentlig og cellen går til grunde.
Jeg formoder dog, at lidt ekstra ilt vil hjælpe de celler der er på vej ned (ilt giver elasticitet til membranen) og nogle måske endda mulighed for at lave en dattercelle.
87% lyder dog ikke sandsynligt for M03 - Måske du har fået hjælp af lidt Brett gær.... eller en anden gær....?
Re: Mangrove Jack's tørgær??
Der blev ikke tilsat gær ved omstikningen. Jeg tror heller ikke, at der er kommet noget uønsket/brett med ved omstikningen. Dette fordi
- jeg er meget omhyggelig med at desinficere alt med kogende vand før omstikning
- der var godt gang i gærlåsen få timer efter omstikningen. En infektion ville have brug for mere tid til at udvikle/formere sig, før der er synlig aktivitet
- der er ingen bismag i den færdige øl - det smager godt, selv om den ikke er lige så sød som forventet
- jeg er meget omhyggelig med at desinficere alt med kogende vand før omstikning
- der var godt gang i gærlåsen få timer efter omstikningen. En infektion ville have brug for mere tid til at udvikle/formere sig, før der er synlig aktivitet
- der er ingen bismag i den færdige øl - det smager godt, selv om den ikke er lige så sød som forventet