U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Redaktør: Co-Admin
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Er der nogen, som har prøvet at brygge denne herlige øl - som er lidt uden for kategori.
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Den lyder spændende. Den har næsten fået fuld smæk på ratebeer. Det må undersøges nærmere. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Iflg beersmith er indeholder disse dark lager følgende:
"Pilsner and dark caramel malts with the addition of debittered roasted malts are most common, but additions of Vienna or Munich malt are also appropriate. Low mineral content water, Saazer-type hops, Czech lager yeast. Any fruity esters are typically from malt, not yeast."
Jeg fik selv en dark lager for nylig der minder meget om Flek 13 (i hvert tilfælde beskrivelsen af Flek). Lækker malt fyldig, svage noter af lakrids og karamel.
"Pilsner and dark caramel malts with the addition of debittered roasted malts are most common, but additions of Vienna or Munich malt are also appropriate. Low mineral content water, Saazer-type hops, Czech lager yeast. Any fruity esters are typically from malt, not yeast."
Jeg fik selv en dark lager for nylig der minder meget om Flek 13 (i hvert tilfælde beskrivelsen af Flek). Lækker malt fyldig, svage noter af lakrids og karamel.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Må jeg i al beskedenhed reklamere for min DM-vinder i kategorien. Jeg ved ikke, hvor tæt den er på U fleku, som jeg ikke har smagt, men det er i hvert fald en god øl ;-)
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Det minder mig om, at jeg har glemt at lægge mine DM-bedømmelser og opskrifter op. Det må jeg se at få gjort.
VH
Søren
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Det minder mig om, at jeg har glemt at lægge mine DM-bedømmelser og opskrifter op. Det må jeg se at få gjort.
VH
Søren
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Den er godt nok meget tæt på - præcis samme malte bare ca 50-30-15-5 %
Meeen er 9% choko ikke ret så bittert ...? (U Fleku er jo silkeblød, med kun en snært af bitterhed.)
Jeg er lidt inde på at selv den originale ca. 5% Choko er i overkanten - jeg er også lidt bange for at den oprindelige forfatter havde fået lidt for mange glas inden han skrev tallene ned ... han mener bl.a. at Carafa II er på hele 45.5 °L
Meeen er 9% choko ikke ret så bittert ...? (U Fleku er jo silkeblød, med kun en snært af bitterhed.)
Jeg er lidt inde på at selv den originale ca. 5% Choko er i overkanten - jeg er også lidt bange for at den oprindelige forfatter havde fået lidt for mange glas inden han skrev tallene ned ... han mener bl.a. at Carafa II er på hele 45.5 °L
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Ah - jeg kan se det er kold udtræk - så bliver den ikke så bitter (og dehusked) men alligevel næsten 10% sort malt ;-)
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Jeg sad selv og legede med en opskrift, inden jeg så sørens opskrifte. Jeg har valgt stort set samme malte, bortset fra special B.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Jeg valgte disse malte:
Pilsner - 71.4%
Special B - 8.2%
Caramunich - 8.2%
Caraaroma - 10.2%
Black (patent) malt - 2%
Pilsner - 71.4%
Special B - 8.2%
Caramunich - 8.2%
Caraaroma - 10.2%
Black (patent) malt - 2%
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Special B malt, er nok ikke noget dårligt valg. Men hvis man skal være tro mod U Fleku så er der helt sikkert ikke belgisk malt i den ;-)
Opskriften er i øvrigt 172 år gammel - og jeg mener at der kun er 4 malte i den... (kan ikke rigtig huske det efter alle de glas vi fik ... ;-)
Den er upasteuriseret og ikke filtreret, hvilket gør at de laver en speciel sommerudgave - da turisterne ikke bryder sig om urenheder i sommerøllen (det ses jo lettere ude i solskinnet ...)
Opskriften er i øvrigt 172 år gammel - og jeg mener at der kun er 4 malte i den... (kan ikke rigtig huske det efter alle de glas vi fik ... ;-)
Den er upasteuriseret og ikke filtreret, hvilket gør at de laver en speciel sommerudgave - da turisterne ikke bryder sig om urenheder i sommerøllen (det ses jo lettere ude i solskinnet ...)
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Jeg synes ikke, den blev for ristet. Det var det, jeg fik kritik for ved sidste års dm (opskriften på den ligger på forum), så dette års øl var et forsøg på at gøre det mindre. Ud over koldudtrækken, som jeg tror betyder rigtigt meget, tror jeg også gærvalget har betydning. Jeg synes, budwar-gæren fremhæver bitterheden og det tror jeg kan gøre, at den virker mere ristet, fordi den ristede smag også er bitter. Den tyske gær, som jeg brugte i år, giver en mere rund maltet smag, som er med til at gøre den mere blød.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Det har du garanteret fuldstændig ret i. ;) Hvis noget kunne det være en fætter der minder om. Med de smagsindtryk der beskrives omkring øllet, så kunne det tyde på at de fleste aromaer hovedsageligt kommer fra malten, og ikke så meget gæren. Og med 172 år på bagen, er opskriften sikkert mere tro mod stilarten (hvis man er lidt slave af den) end nutidige beskrivelser. Den lyder altså vildt spændende.Truntebryg skrev:Special B malt, er nok ikke noget dårligt valg. Men hvis man skal være tro mod U Fleku så er der helt sikkert ikke belgisk malt i den ;-)
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Følger lige med her.
Har før brygget en münich dunkel. Men nok mere den stil her jeg ville frem til.
Når i laver kold udtræk. Hvor længe og hvor meget vand bruger i i forhold til malt?
Tænker på og bruge M84 Bohemian Lager gær fra Mangrove Jack,da jeg har et par breve liggende.
Har før brygget en münich dunkel. Men nok mere den stil her jeg ville frem til.
Når i laver kold udtræk. Hvor længe og hvor meget vand bruger i i forhold til malt?
Tænker på og bruge M84 Bohemian Lager gær fra Mangrove Jack,da jeg har et par breve liggende.
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Du kan læse denne interessante artikel omkring mørk malt.Thomse skrev:Følger lige med her.
Har før brygget en münich dunkel. Men nok mere den stil her jeg ville frem til.
Når i laver kold udtræk. Hvor længe og hvor meget vand bruger i i forhold til malt?
Tænker på og bruge M84 Bohemian Lager gær fra Mangrove Jack,da jeg har et par breve liggende.
http://beersmith.com/blog/2011/11/17/br ... s-mashing/" onclick="window.open(this.href);return false;
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Jeg har kun prøvet et par gange, så mine erfaringer er begrænsede. Jeg udtrak et par timer. Jeg ville egentlig have gjort det længere, men jeg tror ikke, det er nødvendigt. Jeg fik i hvert fald den smag, jeg ville have. Nogle af de mørke smage uden den lidt harske bitterhed vi kender fra stout.
Jeg tror ikke mængden af vand er afgørende. Der skal være så meget at det dækker også når malten suger væske, og så lidt at temperaturen i hovedmæsken ikke falder for meget, når man tilsætter det.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Jeg tror ikke mængden af vand er afgørende. Der skal være så meget at det dækker også når malten suger væske, og så lidt at temperaturen i hovedmæsken ikke falder for meget, når man tilsætter det.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Re: U fleku (Flekovský tmavý 13° ležák)
Kan se i indlægget fra beersmith at der er flere måder. Vil prøve et koldt udtræk og smage mig frem indtil jeg mener den er der. Også tilsætte direkte i gærtanken. Et lille opkog af teen inden for at være sikker på at den er steril.