Side 1 af 1

Iltning af urt

: 15. nov 2016, 19:35
af K.Jacobsen
Hej efter og have brygget 3 forskellige øl typer er jeg endt med end med en fg på 1025 istedet for 1014 som opskrift siger. Så mellem 10 og 11 over opskriften hver gang. Og på nogle var over dog var en lidt under. Så undrer det mig hvorfor fg er så meget ved siden af. Kan det skyldtes urten ik er blevet iltet nok i gærspand ? Plasker i også bare med urten eller bruger i iltsten med steril filter?
Kan det skyldes jeg ik har lavet gærstarter da det var tørgær?

Re: Iltning af urt

: 15. nov 2016, 19:45
af Truntebryg
Først skal du lige være sikker på at du måler ens hver gang - altså få rystet CO2 ud af prøven, og at prøven er 20°C.

gætter på at du bruger flydevægt....

Re: Iltning af urt

: 15. nov 2016, 19:51
af Runenaldo
Husker du at korrigere for alkohollen?

Re: Iltning af urt

: 15. nov 2016, 22:42
af K.Jacobsen
Truntebryg jeg bruger refrakometer der kalibrere selv efter temperatur

Ronaldo hva mener du med om jeg husker og korrigere for alkohollen?

Re: Iltning af urt

: 15. nov 2016, 23:02
af Runenaldo
K.Jacobsen skrev:Truntebryg jeg bruger refrakometer der kalibrere selv efter temperatur

Ronaldo hva mener du med om jeg husker og korrigere for alkohollen?
Ved brug af refraktometer skal du bruge OG og FG og så korrigere i en omregner f.eks. i Beersmith, for at få den rigtige FG. Fordi alkohollen i øllen forvrænger aflæsningen.
http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

Re: Iltning af urt

: 16. nov 2016, 09:32
af Truntebryg
Jeg bruger denne refraktometer FG beregner: https://brygbaren.dk/beregninger/refraktometer/" onclick="window.open(this.href);return false;

Grunden er at FG (Final Gravity) jo er en vægtfylde måling og refraktometeret jo måler sukker...

Så hvis du måler 1,000 i FG med en flydevægt så betyder det ikke at der er 0% sukker - kun at vægtfylden er = vand.

Re: Iltning af urt

: 16. nov 2016, 16:47
af K.Jacobsen
Jeg i ny i faget så kan i forklare hvor mine og og fg tal skal indtastes i disse 2 refrakometer beregner

Re: Iltning af urt

: 16. nov 2016, 19:08
af Truntebryg
På Mortens beregner (mit link) der skriver du f.eks 1055 i kassen:

OG i Oeschle
Det er din originale sukkermåling før gæring

Boksen ved siden af
Måling i Oeschle
Her skriver du aflæsningen fra dit refraktometer, kunne være 1025

3'die box viser nu 1007 - altså er din grønøl gæret ned til 1007

1,007 er den std. FG vi alle bruger - og det er en apparent FG og ikke en Real FG - forstået på den måde at det er en ren vægtfylden måling og ikke en rest sukker måling (real FG) - selvom det er en indikation af hvor meget sukker der er tilbage ;-)

Re: Iltning af urt

: 16. nov 2016, 20:35
af K.Jacobsen
Det vil sige i dit eksempel så har den er ca alkohol % på 6.4

Re: Iltning af urt

: 20. nov 2016, 15:34
af K.Jacobsen
Truntebryg

Så ser det da ud til den er gæret længere ned end opskriften.

Så er det dette tal man skal bruge når man regner alkohold % ud?

(Og -fg) / 7.5

Re: Iltning af urt

: 20. nov 2016, 19:53
af Truntebryg
Ja - det er en udmærket tilnærmet værdi. Den kan dog afvige op til 0,1%

Jeg bruger dog BeerCalc til mine opskrifter, og der får jeg leveret tallet direkte når jeg skriver FG ind. (og ja, der er det korrigerede tal du skal bruge)