Side 1 af 1

For stor spand?

: 2. jun 2018, 02:16
af JeppeDahlNielsen
Så blev jeg færdig med mit 5. Bryg. En imperial Stout.
Jeg valgte at dele urten i 2 før kog, for at kunne lege lidt med forskellige smage. Den ene fik således kakaonibs, den anden sødskærm.
Jeg fik åbenbart delt lidt skævt og endte med hhv 7 og 11 liter.
Nå. Spørgsmålet er om et er for lidt til mine 30l gærspande? Jeg tænker at det er meget luft der skal fortrænges, særligt for den på 7l.
Bør jeg hellere blande dem sammen?


Sendt fra min VTR-L29 med Tapatalk

Re: For stor spand?

: 2. jun 2018, 08:15
af mhn
Måske købe nogle mindre spande? https://brygforretningen.dk/produkter/1 ... 6rr%C3%B8r" onclick="window.open(this.href);return false;

Men det lyder til at være vel sent nu. :-)

Re: For stor spand?

: 2. jun 2018, 09:02
af Knet
Jeg undrede mig en gang over hvor meget CO2 der egentlig blev produceret under gæring. Det var så i en 26,5 liters spand, med en “blow off barb” monteret og 20 liter øl i. Jeg monterede derfor en 19 liter frysepose på “blow off’en”. I løbet af en time var den ved at springe, da gæring først tog fat. Det er altså anselige mængder CO2 der produceres og givet CO2 er tungere end ilt, bør der vel relativt hurtigt komme en CO2 dyne, hen over øllet, selvom det nok ikke skubbes ud en til en?

Jeg ville bare fortsætte, men ville nok ikke åbne spanden undervejs.

Googlede lige “fermenter too big” og massen derude vender tommelen op :-).

Men meld ind, når dit “forsøg” er færdigt. Der kommer garanteret andre, der står i samme situation :-)

Re: For stor spand?

: 2. jun 2018, 10:36
af fjorgensen
Du kan sagtens gære i en for stor spand, men der går nok lang tid før du kan se nogen aktivitet i gærlåsen.

Re: For stor spand?

: 2. jun 2018, 16:12
af JeppeDahlNielsen
Ok. Tak for de beroligende ord:) jeg lader den stå, og ser hvad der sker.

Har leget med sødskærm og kakaonibs- er spændt på resultatet:)

Sendt fra min VTR-L29 med Tapatalk

Re: For stor spand?

: 2. jun 2018, 16:26
af fjorgensen
JeppeDahlNielsen skrev:Ok. Tak for de beroligende ord:) jeg lader den stå, og ser hvad der sker.

Har leget med sødskærm og kakaonibs- er spændt på resultatet:)

Sendt fra min VTR-L29 med Tapatalk
Hvad er sødskærm ?

Re: For stor spand?

: 2. jun 2018, 16:30
af JAFU
Sødskærm er vist et andet navn for spansk kørvel - har en fin anis smag. Rigtig fin til snaps!
Hvor meget sødskærm har du brugt til dit bryg??

Re: For stor spand?

: 2. jun 2018, 21:43
af JeppeDahlNielsen
Ja spansk kørvel hedder den også.

Jeg fandt på det lidt sent i processen, og det er første gang jeg forsøger mig med smagsgiver end malt og humle.

Men jeg høstede en frisk buket med stængler, blade og frø. Der var vel 250g til de 11l. Det kogte med de sidste 5 min og stod indtil jeg fik den på gærspanden.
Det var i øvrigt ikke så nemt... Prøvede at bruge filter på taphanen istedet for humlesok. Filteret faldt af, og jeg måtte lave hævert istedet. Med humle og sødskærm var det pænt umuligt. Fandt til sidst et trick herinde med en stålsvamp. Men jeg er bange for om jeg fik kontamineret urten under vejs... Time will tell.

Sendt fra min VTR-L29 med Tapatalk

Re: For stor spand?

: 3. jun 2018, 06:37
af JAFU
Tak for info- og beskrivelse af udfordringerne :-)
Håber dit bryg klarer sig fri af infektion.
Jeg kan sagtens forestille mig, at sødskærm kan bruges i en tung mørk øl. Idéen er noteret, og det skal prøves en dag.

Mvh Jakob

Re: For stor spand?

: 3. jun 2018, 10:08
af JeppeDahlNielsen
Nu er der ihvertfald fuld gang i gæringen!

Sendt fra min VTR-L29 med Tapatalk

Re: For stor spand?

: 9. jul 2018, 22:34
af JeppeDahlNielsen
Så fik jeg flasket de to spande. Jeg blev lidt bekymret - Låget på den ene buede op, det andet ned, og det virkede måske som om der var undertryk i den...
Men de smagte umiddelbart fint. Nu venter jeg spændt på det endelige resultat.

Sendt fra min VTR-L29 med Tapatalk