Hej medbryggere...
Jeg har bestemt mig for at lave en American Style Hvede Kôlsch...
Succeskriterier:
- Ikke for sød
- Hellere smage hen af en lager end for meget af ale.
Hvad siger i til opskriften? Jeg er specielt interesseret i at kontrollere sødmen. Vil en lav mæsketemperatur holde sødmen nede?
Kölsch - American Style
Redaktør: Co-Admin
Re: Kölsch - American Style
Fornemmelsen af restsødme kontrollerer du med bitterhed.
Du skal ramme en BU:GU på ca 0,5. Lavere giver en maltfokuseret (sød/fyldig) fornemmelse, mens en højere giver en bitter fornemmelse.
En IBU på 28-30 vil være bedre.
Din mæsketemperatur ser ud til at understøtte dit ønske.
Boil Gravety er vægtfylden før kogning, og OG er vægtfylden efter kogning.
Forstår ikke at BeerCalc kan beregne den første ril at være højere end den sidste, når der nu koges vand væk.
Du skal ramme en BU:GU på ca 0,5. Lavere giver en maltfokuseret (sød/fyldig) fornemmelse, mens en højere giver en bitter fornemmelse.
En IBU på 28-30 vil være bedre.
Din mæsketemperatur ser ud til at understøtte dit ønske.
Boil Gravety er vægtfylden før kogning, og OG er vægtfylden efter kogning.
Forstår ikke at BeerCalc kan beregne den første ril at være højere end den sidste, når der nu koges vand væk.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Kölsch - American Style
Undskyld for at jeg bryder ind i tråden, men lige en kommentar til Borgs iagttagelse af henholdsvis BG og OG.
I den BeerCalc jeg bruger er BG lavere end OG. Jeg sætter "volumen" til den mængde jeg vil brygge, f.eks. 20 ltr. Jeg kender mit tab til afkog, trub og krymp. Det er ca. 6 ltr. Hvis jeg sætter "boil volumen til 6 ltr. mere end "volumen" så bliver BG lavere end OG. I mit tilfælde passer det bare ikke. Jeg skal have et sted omkring 7 - 8 Öscle point i forskel mellem BG og OG for at min BG bliver korrekt. Dvs. at jeg sætter "boil volumen" til 3 ltr. mere end mit "volumen".
Måske er det mig der bruger det forkert, så må i rette mig, men for mig virker det.
Mvh. Per.
I den BeerCalc jeg bruger er BG lavere end OG. Jeg sætter "volumen" til den mængde jeg vil brygge, f.eks. 20 ltr. Jeg kender mit tab til afkog, trub og krymp. Det er ca. 6 ltr. Hvis jeg sætter "boil volumen til 6 ltr. mere end "volumen" så bliver BG lavere end OG. I mit tilfælde passer det bare ikke. Jeg skal have et sted omkring 7 - 8 Öscle point i forskel mellem BG og OG for at min BG bliver korrekt. Dvs. at jeg sætter "boil volumen" til 3 ltr. mere end mit "volumen".
Måske er det mig der bruger det forkert, så må i rette mig, men for mig virker det.
Mvh. Per.
Re: Kölsch - American Style
Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften:
IBUen er hævet til 29
Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være)
BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål:
Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere?
(18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
Jeg har tilrettet opskriften:
IBUen er hævet til 29
Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være)
BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål:
Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere?
(18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
- Vedhæftede filer
-
- Mbrew_Kolsch1_tilrettet.pdf
- Ny opskrift efter fif fra Forum
- (42.92 KiB) Downloadet 382 gange
Mbrew
Re: Kölsch - American Style
Prøv evt. denne http://www.homebrewing.com/calculators/ ... ion=strike men der findes også andre på nettet. Prøv at søge på "Strike Temperatur"Mbrew skrev:Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften:
IBUen er hævet til 29
Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være)
BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål:
Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere?
(18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
Jeg synes ikke jeg har haft held med det, så det er ikke noget jeg bruger.
Mvh. Per.
Re: Kölsch - American Style
Nu ved jeg ikke hvad udstyr du brygger på, men prøv evt. at sætte "boil volumen" til 26 ltr. Det giver måske omkring 7 Ôescle point, så din BG lander på 1050, og med indkogning får du en mere koncentreret urt på f.eks. 1057. Sådan virker det for mig. Jeg ligger på 70 - 75% effektivitet, og rammer som regel både OG og mængde rimeligt nøjagtigt.Per skrev:Prøv evt. denne http://www.homebrewing.com/calculators/ ... ion=strike men der findes også andre på nettet. Prøv at søge på "Strike Temperatur"Mbrew skrev:Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften:
IBUen er hævet til 29
Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være)
BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål:
Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere?
(18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
Jeg synes ikke jeg har haft held med det, så det er ikke noget jeg bruger.
Mvh. Per.
Så for mig ville en BG, - efter spargning og før kogning på 1050, - lande på 1057 efter urtkogningen. Jeg styrer min spargning dels efter BG men i høj grad også mængde. Jeg skal så bare have 6 ltr. til afkog, trub og krympning som nævnt tidligere.
Mvh. Per.
Re: Kölsch - American Style
Det bliver meget tæt på. Måske 56 grader vil være optimalt. Men det afhænger også af dit udstyr, materiale og masse, for der ligger også varmeenergi deri.Mbrew skrev:Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften:
IBUen er hævet til 29
Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være)
BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål:
Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere?
(18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Kölsch - American Style
Tak for linket @Per og info @Borg. Jeg forsøger mig med en "striketemperatur" på 56-57 grader.Per skrev: Prøv evt. denne http://www.homebrewing.com/calculators/ ... ion=strike men der findes også andre på nettet. Prøv at søge på "Strike Temperatur"
Jeg synes ikke jeg har haft held med det, så det er ikke noget jeg bruger.
Mvh. Per.
Mbrew