Første karbonering
Første karbonering
Så har jeg med hjælp herfra fået første bryg på flaske.
Det er en Min Første Ale. Den endte med densitet på 1008. Der var 13L og til det tilsatte jeg 27g sukker i 250g vand. Det er noget jeg har sjusset mig frem til udfra opskriften som jeg dividerede med 2 hele vejen igennem.
Men.... hvordan ved jeg hvornår den er færdig med at karbonere? Kan jeg se på den om der er brus i? Og i så fald hvor meget?
Der er både 25cl, 50cl, 75cl og 1L. Er de forskellige flasker klar samtidig?
Den står pt. på 11. dag. Temperaturen har svinget en del, jeg har prøvet at ligge omkring 22 grader men svingende held?
Tak.
Mathias
Det er en Min Første Ale. Den endte med densitet på 1008. Der var 13L og til det tilsatte jeg 27g sukker i 250g vand. Det er noget jeg har sjusset mig frem til udfra opskriften som jeg dividerede med 2 hele vejen igennem.
Men.... hvordan ved jeg hvornår den er færdig med at karbonere? Kan jeg se på den om der er brus i? Og i så fald hvor meget?
Der er både 25cl, 50cl, 75cl og 1L. Er de forskellige flasker klar samtidig?
Den står pt. på 11. dag. Temperaturen har svinget en del, jeg har prøvet at ligge omkring 22 grader men svingende held?
Tak.
Mathias
Re: Første karbonering
Til 13 liter ville det have været mere passende med 70 gram sukker, hvilket vil give en CO2-volumen på 2,2. Ca. 6-7 gram sukker pr.liter er en god tommelfingerregel. Med 27 gram ender du på ca. 1,4 volumen, så du får en øl, hvor der ikke er så meget brus.
Men efter 11 dages karbonering er den færdig, og det er samme tid, uanset flaskestørrelse.
Stil nu øllet på køl i nogle uger (3-4), og de er klar til at drikke. Det betyder jo ikke, at du skal vente med at prøvesmage...
Men efter 11 dages karbonering er den færdig, og det er samme tid, uanset flaskestørrelse.
Stil nu øllet på køl i nogle uger (3-4), og de er klar til at drikke. Det betyder jo ikke, at du skal vente med at prøvesmage...
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Første karbonering
Normalt tager det 10-14 dage at karbonere i flasker så det burde snart være tid til en prøvesmagning.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Første karbonering
Okay, mange tak.
Jeg gik efter opskriften hvor den siger 50g til 25L.
Men mon ikke den lille mængde sukker er fordi det er en ale?
Og hvordan regner du på CO2 procent? Er det simpel matematik som i 13L/70g? Jeg ville gå udfra gæren ikke ville gære helt færdig under tryk.
Jeg gik efter opskriften hvor den siger 50g til 25L.
Men mon ikke den lille mængde sukker er fordi det er en ale?
Og hvordan regner du på CO2 procent? Er det simpel matematik som i 13L/70g? Jeg ville gå udfra gæren ikke ville gære helt færdig under tryk.
Re: Første karbonering
Du kan evt. bruge denne beregner : http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... ation.html
Hvis du eks. taster CO2 vol. ind til 2.2 som Borg foreslår, kan du se at du skal bruge knap 70 gram sukker til dine 13 liter for at opnå den korrekte karbonering
Mvh. jan
Hvis du eks. taster CO2 vol. ind til 2.2 som Borg foreslår, kan du se at du skal bruge knap 70 gram sukker til dine 13 liter for at opnå den korrekte karbonering
Mvh. jan
Øl er beviset på at gud elsker os
Re: Første karbonering
Jo, kald den for en Real English Pale Ale. De er lavere karboneret :-)MatKusk skrev:Jeg gik efter opskriften hvor den siger 50g til 25L.
Men mon ikke den lille mængde sukker er fordi det er en ale?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Første karbonering
Hvis det er patentpropper, kan man så ikke give flasken en ekstra sukkerknald ?
Re: Første karbonering
Ja, det havde jeg også overvejet. De har nemlig alle sammen patentpropper/skruelåg.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Første karbonering
Jeg har læst et eller andet sted, at der er folk der bruger denne metode. Kan dog ikke huske hvad en sådan sukkerknald vejer i snit. Regn dog med at skulle lukke låget MEGET hurtigt !
Re: Første karbonering
2,1gram :-)Truntebryg skrev:Jeg har læst et eller andet sted, at der er folk der bruger denne metode. Kan dog ikke huske hvad en sådan sukkerknald vejer i snit
Øl er beviset på at gud elsker os
Re: Første karbonering
Det lyder som om det er et forsøg værd med et par af flaskerne. Efter prøvesmagning vel at mærke.
Re: Første karbonering
2,3 gram
Re: Første karbonering
Så er den prøvesmagt. Og den er sgu go, men der er godt nok ikke meget brus at komme efter, så det blev til knap 5g per liter. Gik ud fra den tabte det meste af CO2'en ved åbningen, så nu må vi se hvad der sker.
En ting er sikkert. Det svinede.
En ting er sikkert. Det svinede.