Første karbonering

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
MatKusk
Indlæg: 11
Tilmeldt: 7. mar 2011, 19:15
Geografisk sted: Århus/Guldbæk

Første karbonering

Indlæg af MatKusk »

Så har jeg med hjælp herfra fået første bryg på flaske.
Det er en Min Første Ale. Den endte med densitet på 1008. Der var 13L og til det tilsatte jeg 27g sukker i 250g vand. Det er noget jeg har sjusset mig frem til udfra opskriften som jeg dividerede med 2 hele vejen igennem.

Men.... hvordan ved jeg hvornår den er færdig med at karbonere? Kan jeg se på den om der er brus i? Og i så fald hvor meget?

Der er både 25cl, 50cl, 75cl og 1L. Er de forskellige flasker klar samtidig?

Den står pt. på 11. dag. Temperaturen har svinget en del, jeg har prøvet at ligge omkring 22 grader men svingende held?

Tak.
Mathias
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Første karbonering

Indlæg af Borg »

Til 13 liter ville det have været mere passende med 70 gram sukker, hvilket vil give en CO2-volumen på 2,2. Ca. 6-7 gram sukker pr.liter er en god tommelfingerregel. Med 27 gram ender du på ca. 1,4 volumen, så du får en øl, hvor der ikke er så meget brus.
Men efter 11 dages karbonering er den færdig, og det er samme tid, uanset flaskestørrelse.
Stil nu øllet på køl i nogle uger (3-4), og de er klar til at drikke. Det betyder jo ikke, at du skal vente med at prøvesmage...
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Første karbonering

Indlæg af Morten L »

Normalt tager det 10-14 dage at karbonere i flasker så det burde snart være tid til en prøvesmagning.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
MatKusk
Indlæg: 11
Tilmeldt: 7. mar 2011, 19:15
Geografisk sted: Århus/Guldbæk

Re: Første karbonering

Indlæg af MatKusk »

Okay, mange tak.

Jeg gik efter opskriften hvor den siger 50g til 25L.

Men mon ikke den lille mængde sukker er fordi det er en ale?

Og hvordan regner du på CO2 procent? Er det simpel matematik som i 13L/70g? Jeg ville gå udfra gæren ikke ville gære helt færdig under tryk.
Brugeravatar
Erfurt
Indlæg: 181
Tilmeldt: 21. mar 2007, 23:39
Geografisk sted: Juelsminde

Re: Første karbonering

Indlæg af Erfurt »

Du kan evt. bruge denne beregner : http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipa ... ation.html
Hvis du eks. taster CO2 vol. ind til 2.2 som Borg foreslår, kan du se at du skal bruge knap 70 gram sukker til dine 13 liter for at opnå den korrekte karbonering

Mvh. jan
Øl er beviset på at gud elsker os
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Første karbonering

Indlæg af Borg »

MatKusk skrev:Jeg gik efter opskriften hvor den siger 50g til 25L.

Men mon ikke den lille mængde sukker er fordi det er en ale?
Jo, kald den for en Real English Pale Ale. De er lavere karboneret :-)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Første karbonering

Indlæg af Truntebryg »

Hvis det er patentpropper, kan man så ikke give flasken en ekstra sukkerknald ?
MatKusk
Indlæg: 11
Tilmeldt: 7. mar 2011, 19:15
Geografisk sted: Århus/Guldbæk

Re: Første karbonering

Indlæg af MatKusk »

Ja, det havde jeg også overvejet. De har nemlig alle sammen patentpropper/skruelåg.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Første karbonering

Indlæg af Truntebryg »

Jeg har læst et eller andet sted, at der er folk der bruger denne metode. Kan dog ikke huske hvad en sådan sukkerknald vejer i snit. Regn dog med at skulle lukke låget MEGET hurtigt !
Brugeravatar
Erfurt
Indlæg: 181
Tilmeldt: 21. mar 2007, 23:39
Geografisk sted: Juelsminde

Re: Første karbonering

Indlæg af Erfurt »

Truntebryg skrev:Jeg har læst et eller andet sted, at der er folk der bruger denne metode. Kan dog ikke huske hvad en sådan sukkerknald vejer i snit
2,1gram :-)
Øl er beviset på at gud elsker os
MatKusk
Indlæg: 11
Tilmeldt: 7. mar 2011, 19:15
Geografisk sted: Århus/Guldbæk

Re: Første karbonering

Indlæg af MatKusk »

Det lyder som om det er et forsøg værd med et par af flaskerne. Efter prøvesmagning vel at mærke.
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Første karbonering

Indlæg af admin »

2,3 gram
Brugeravatar
Erfurt
Indlæg: 181
Tilmeldt: 21. mar 2007, 23:39
Geografisk sted: Juelsminde

Re: Første karbonering

Indlæg af Erfurt »

admin skrev:2,3 gram
He-he
Øl er beviset på at gud elsker os
MatKusk
Indlæg: 11
Tilmeldt: 7. mar 2011, 19:15
Geografisk sted: Århus/Guldbæk

Re: Første karbonering

Indlæg af MatKusk »

Så er den prøvesmagt. Og den er sgu go, men der er godt nok ikke meget brus at komme efter, så det blev til knap 5g per liter. Gik ud fra den tabte det meste af CO2'en ved åbningen, så nu må vi se hvad der sker.
En ting er sikkert. Det svinede.
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."