Ventilation i nyt bryghus?

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.

Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 9. jan 2016, 14:23

Hej.
Jeg er i min proces med at lave mit værksted om til et hjemmebryggeri. Er kommet i tanke om jeg ikke har påtænkt ventilation.

Bryggeriet bliver på ca 5x3x2,2 m (lxbxh) med masser af bord og skabsplads, ny strøm, vand, varme, kloak, køl og frys osv.

Jeg vil brygge i elgryde (har foreløbig en Severin 29 l 1800 w, køber 2kw dypkoger til den). Jeg har jo en dør fra bryggeriet til garagen og en anden ny halvdør ud til haven. Men måske det ville være træls i vinterkulden / regnen at brygge for åben dør. Så behøver jeg ventilation? Jeg er ved at isolere loftet og montere krydsfiner (og male) derunder. Væggene bliver ligesådan, men inden jeg isolerer vægge og monterer krydsfiner, skal jeg jo lige vide om der skal monteres en emhætte eller lignende, med udtag gennem væggen. Hvad siger I? Hvad gør I der brygger på tilsvarende elgryde?

Håber I kan hjælpe :-)
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf dosser » 9. jan 2016, 14:53

Ingen tvivl om du skal have en udsugning, jeg har to almindelige emhætter de kan kun lige klare dampen under kogningen, men jeg vil i løbet af foråret sætte noget større op.
der fordamper en hel del under kogningen, og det bliver i rummet hvis ikke du har udsugning.
BAGER BRYG
Brygges i det gamle bageri og nydes i "BAGERIET" i Øster Højst.
Det er opbygget på fuldstændigt egoistiske tanker, kun med øje for personlig nydelse
Brugeravatar
dosser
 
Indlæg: 599
Tilmeldt: 10. nov 2010, 12:46
Geografisk sted: Løgumkloster

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Jon » 9. jan 2016, 17:39

Jeg har placeret en kanalventilator på mit loft over bryghuset. Med udblæsning ud af gavl. Tænk over at der nemt bliver kondens i dine rør så vandet skal helst ikke rende tilbage og ned i gryden.


Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Jon
 
Indlæg: 300
Tilmeldt: 28. maj 2008, 22:20
Geografisk sted: 8600 Silkeborg

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Borg » 9. jan 2016, 22:20

Du skal helt sikkert have udsugning. En god kanalventilator som Jon nævner er bedre end standard emhætter. Selve fanget fra en emhætte kan godt bruges, men den indbyggede ventilator er for svag. Så ud med den indbyggede ventilator og sæt en kanalventilator på rørføringen. Og vikl en masse isolering omkring rørene, så du undgår kondens.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 9. jan 2016, 22:29

Ja, regner også med jeg ikke kan undvære ventilation.

Men:
Bordpladen er 90 cm oppe.

Derpå skal der stå en alusokkel
http://www.hjemmebryggeren.dk/varegrupp ... i-alu.html

... og ovenpå min severin elgryde. Si og gryde måler sammen 44 cm i højden.

Jeg skal også have plads til at få min indsatssi op af gryden (sien måler 30 cm i højden), samt jeg havde egentlig planer om et hejs til sien. Derpå vil det måske være lidt svært at få plads til en emhætte?

Fuld højde - (bord+sokkel og gryde+si)=213-(90+44+30)=49 cm

Og i de 49 cm skal der være arbejdshøjde til at holde fat i sien og løfte den over gryden, samt emhætte. Ville I vælge emhætte eller udsugning? Jeg ville ikke kunne bruge de øverste 11,5 cm til væggennemføring af udluftning, da den bærende bjælke er der.

Er der en Væsentlig fordel i en emhætte fremfor udsugning, og ville jeg mon kunne klare mig med udsugning? Hvilken model, eller type, hvis det var?
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Jon » 9. jan 2016, 22:57

Jeg har ingen emfang blot et hul og ventil. Det fungerer - men kræver nok bedre kapacitet end et emfang. Men det er nemt og fylder intet.


Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Jon
 
Indlæg: 300
Tilmeldt: 28. maj 2008, 22:20
Geografisk sted: 8600 Silkeborg

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf jesperth » 9. jan 2016, 23:03

Jeg har samme "problem" - står i lidt rigeligt damp i mit anneks når jeg brygger i øjeblikket. Men hvor meget "sugekapacitet" skal der til?

Jeg har set på sådan en her : https://eshop.silvan.dk/webapp/wcs/stor ... idsstyring

93 kubikmeter i timen kan den efter sigende suge ud - det vil sige den kan skifte al luften i mit bryglokale 3 gange i timen ca. - men er det nok? Og kan den suge det til sig uden et emfang mon ?
jesperth
 
Indlæg: 167
Tilmeldt: 11. aug 2015, 23:31

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Borg » 10. jan 2016, 00:07

jesperth skrev:Jeg har samme "problem" - står i lidt rigeligt damp i mit anneks når jeg brygger i øjeblikket. Men hvor meget "sugekapacitet" skal der til?

Jeg har set på sådan en her : https://eshop.silvan.dk/webapp/wcs/stor ... idsstyring

93 kubikmeter i timen kan den efter sigende suge ud - det vil sige den kan skifte al luften i mit bryglokale 3 gange i timen ca. - men er det nok? Og kan den suge det til sig uden et emfang mon ?

Jeg ville vælge en kanalventilator i stedet. Gerne en der kan udskifte den dobbelte mængde, mindst.
Kik efter en kanalventilator der er beregnet til f.eks. varmegenindvindingssystemer.

Det er i øvrigt ikke emfanget der er afgørende for udluftningens effektivitet. Det er udsugningens evne til at danne et vakuum, og luftindtagenes placering i rummet der er afgørende. Husk på, at der ikke kan skabes en effektiv udsugning, hvis der ikke kan komme den tilsvarende mængde ny luft ind i rummet. Og indtaget skal ikke sidde ved siden af udsugningen.
Så med den rette indretning kan man sagtens undvære emfanget.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 10. jan 2016, 00:17

Ok den ser fin ud, jesperth

Jeg har omkring 21 m3 fri luft (skabe og køl fraregnet). Den ville så kunne tømme mit bryggeri mere end 4 gange i timen...

Er det passende? Overkill?

Findes der nogen ligeså gode og lydfri til billigere penge?
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Borg » 10. jan 2016, 00:33

Brorsbøl Bryghus skrev:Ok den ser fin ud, jesperth

Jeg har omkring 21 m3 fri luft (skabe og køl fraregnet). Den ville så kunne tømme mit bryggeri mere end 4 gange i timen...

Er det passende? Overkill?

Findes der nogen ligeså gode og lydfri til billigere penge?

Ja, en kanalventilator. Den kan du placere på loftet langt væk fra bryggeriet, og du er fri for larmen.
I mit køkken og på badeværelset har jeg placeret ventilatorerne på loftet, og der er derfor meget lidt støj i rummene. Men selvfølgelig skal man have plads til at placere ventilatorerne væk fra rummet.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 10. jan 2016, 01:27

Hmm...
De billige ventilatorer flytter samme mængde luft. Så denne er altså dyr pga den er lydsvag, ift. De andre...?

Kender I til andre ventilatorer der er ligeså gode og lydsvage, men billigere?

Har set denne, der dog ikke er automatisk
http://www.bauhaus.dk/ventilator-fresh- ... ght-column

Og denne, 26 db til 867,50
http://www.goerdetselv-el.dk/product/3603

Og så er der den der duka, den fås til 799 uden levering her
http://www.bygxtra.dk/produkt/duka-pro- ... hygrostat/
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 10. jan 2016, 01:28

En kanal ventilator kan det ikke blive til, desværre :-/
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Dalmoseosebryg » 10. jan 2016, 08:48

Din udsugning behøver ikke nødvendigvis sidde lige over gryden, bare den kan danne undertryk i lokalet og skifte luften, så er du godt på vej.

Derimod ville jeg hvis jeg var i dit sted, sænke den del af bordet hvor gryden skal stå, således at overkanten af gryden er 110 - 120 cm over gulvet.

Sådan en her må du da have plads til:
http://www.biltema.dk/da/Byggeri/VVS/Ve ... 000028256/
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 1168
Images: 0
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623


Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Truntebryg » 10. jan 2016, 14:06

Du skal også tænke lidt frem i tiden. Bliver du ramt, som vi andre - så vil du meget hurtigt gå over til gas.....

Når du bruger gas - så skal du have 10-12 cm ekstra til gasbluset

Jeg tænker selv lidt på denne model (også biltema)

Billede

Den er selvfølgelig lidt mere klumpet - men formoder at den derfor har en bedre "åbning" igennem ventilatoren. Kunne sagtens skrues op i loftet og så føre luften ud hvor det nu passer.

PS når du virkelig koger i et lille rum, så er der kondens overalt !!! Så jeg ville forsøge med noget tæt på dampstrømmen men ikke over.....
Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Næste

Tilbage til Udstyr

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 6 gæster