Ventilation i nyt bryghus?

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 10. jan 2016, 22:40

Hej Borg.

De ser fine og billige ud.

Jeg ser de ikke er med timer eller fugtstyrede. Måske man en dag selv kan koble den på en sådan styring senere?

Jeg har ikke mulighed for at den kanalventilator kan sidde i et andet rum eller på et loft. Den skal sidde i væggen eller i lokalet. Kan man forestille sig at den hænger i loftet / på væggen og puster ud af en kanal i væggen ud til haven?

Redigeret:

Jeg ser på den store kanalventilator du linkede. Tænker: mon den kan monteres i et overskab (bruger mit gamle køkkeninventar til bryggeriet) på ca. 30d x 40b x 60h ydre mål? Så larmer den ikke, er af vejen og jeg ofrer et lile skab der alligevl skal hænge på det sted. Jeg tænker måske lodret i skabet, indsug øverst gennem skabslågen, udpust gennem bund og ud gennem væg? Hvis man altså kan montere flexible rør som ved emhætter. Dog står der i manualen noget om en meters kanal ved vandret udkast? Hvorfor det? Og er det helt hen i vejret, med min ide?
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf jessoe » 11. jan 2016, 20:08

Normalt når vi projektere ventilation i storkøkkener ender vi med luftskifte på 10 gange eller mere. Min erfaring fra projektering af et enkelt bryggeri er at det er tilsvarende luftmængde der skal påregnes. Det vil måske ikke være nødvendigt i privaten men jeg er af den holdning at jeg hellere vil have mulighed for at skrue ned end at det viser sig at der ikke er nok kapacitet. Du nævner køleskab, frys og din gryde. Det hele afgiver varme i drift så du skal ikke kun tænke på fugt men også varme.
Som en har skrevet tidligere suger ventilator kun det luft som den kan ved et givent tryk. Således vil du redde meget ved almindelig friskluftventil i dagligdagen. Dette gerne på modstående facader så sørger tryk og undertryk udenfor for tilstrækkelig ventilation. Af hensyn til bygningen ville jeg vælge at føre afkast fra emhætte/emfang over tag. Så leder du ikke fugten op i din tagkonstruktion hvis du har lidt udhæng.
Brug egnet grej til det du gerne vil bygge så er du fri for uønsket vækst af diverse utøj i installationen. Som en anden også rigtigt nok siger bør man af hensyn til kondens sørge for rigelig isolering af kanal til afkast. Det er noget skidt hvis man først har fået mug eller lignende på indersiden af afkast at det drypper ned i øllet. Jeg har ikke prøvet det men kunne forestille mig at det kan give nogle uheldige smage som måske ikke ligefrem er ønskværdige.
Med hensyn til den ene eller anden type ventilator så vær opmærksom på at hver gang du har en meter kanal har du et tryktab som ventilatoren skal overvinde og dermed har du reduceret den sugede luftmængde. Ved afkast i facade går jeg gerne en dimension op fra eksempelvis ø125 til ø160 da det frie areal med lidt held kun halveres i en facaderist, hvor det bibeholdes i en taghætte. Dette er endnu en årsag til at jeg gerne vil over tag.


Sent from my iPhone using Tapatalk
jessoe
 
Indlæg: 75
Tilmeldt: 10. apr 2012, 08:28
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Borg » 11. jan 2016, 22:23

Fantastisk brugbart svar fra jessoe. Tak for det.
Det var mæske også værd at nævne, at de kendte hvide plastik-fleksrør med metalspiral ikke er optimale. De har for stor modstand. Metalrør er at foretrække.
Fugt- og tidsstyring er ikke nødvendig. En on/off knap er tilstrækkelig.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf jesperth » 12. jan 2016, 12:24

Jeg kørte forbi Biltema i går og købte den store kanalventilator: http://www.biltema.dk/da/Byggeri/VVS/Ve ... rtId=46345

Har monteret den i loft lige over min Grainfather, et kort rør ud gennem et interimistisk forseglet vindue i det lille anneks jeg brygger i.

Nu tester jeg den i aften når jeg skal brygge. Den skulle kunne tømme mit brygområde 8-9 x i timen. Jeg melder tilbage med resultatet og lidt billeder som enten vil være klare eller tågede afhængig af effekten :)
jesperth
 
Indlæg: 167
Tilmeldt: 11. aug 2015, 23:31

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 12. jan 2016, 13:43

Ok, tak for info. :-)

Hvad siger I til min idé med at bygge ventilatoren ind i et skab, for at dæmpe lyden? Hvis rørene passer (bruger istedet duka galv. rør) er det vel ok? Altså indsug gennem låge og udkast gennem side og gennem væg ud i haven?

Hvad mener I om det der står i manualen til kanalventilatoren:
http://www.byghjemme.dk/images/DUKATT100-manual.pdf
"Ved horisontal installation af ventilatoren bør der monteres en ventilationskanal på min. 1 m ved udsugningsenden."
Kan I fortælle hvad de mener og hvor henne? Hvor skal den extra meter være? Inde eller ude? Og hvorfor?

Jeg kan se at kapaciteten i den
http://www.byghjemme.dk/shop/duka-kanal ... pTyYK_qGrV
er meget passende: jeg har 21 m3 fri luft og den suger fra 220 til 280 m3/time, så er der lidt at gi' af ift. 10 x æuftskifte i timen og mhp. fugt og varme, og lidt til ristens reduktion i enden :-)

Der bliver vel ikke problem med dryp da indsug er vandret og ikke over en gryde?
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 12. jan 2016, 13:54

Vedr. friskluftventil i modsatte ende...

Er det mon nok at jeg har fået en ny dør installeret med de der karmventiler i?
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Lillelund » 12. jan 2016, 15:33

Prøv se at se forskellen med døren lukket og døren på klem når du brygger, så kan du se hvad der er nødvendigt.

Sendt fra min D6603 med Tapatalk
Lillelund
 
Indlæg: 62
Tilmeldt: 6. nov 2014, 20:13

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf jesperth » 12. jan 2016, 23:18

Fik testet ventilatoren - lidt interimistisk rigget til (Gaffatape og plastic kan meget) og det virkede fint til mit brug. Før var hele rummet dugget til nu kunne jeg nøjes med lidt dug på vinduet og en smule kondensdryp fra selve ventilatoren. Så jeg tror jeg beholder den her løsning og laver en mere permanent montering.

Kogning:
jesperth
 
Indlæg: 167
Tilmeldt: 11. aug 2015, 23:31

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Nimbus39 » 12. jan 2016, 23:22

Hvis du brygger med en GF kan du bare koge med låg på og så sætte en slange hen over/ned i hullet i låget til at suge dampen ud. Alternativt kan du lave et tragtformet låg med et par huller i (så luft kan komme ind) og så fastmontere slangen i det.
Det vigtigste er jo at dampen kommer væk så DMS'en forsvinder, det "behøver" ikke komme ud i rummet før du suger det væk ;-)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.


Brugeravatar
Nimbus39
 
Indlæg: 3393
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf jesperth » 12. jan 2016, 23:30

jesperth
 
Indlæg: 167
Tilmeldt: 11. aug 2015, 23:31

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Nimbus39 » 12. jan 2016, 23:41

Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.


Brugeravatar
Nimbus39
 
Indlæg: 3393
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Truntebryg » 13. jan 2016, 10:28

Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Truntebryg » 13. jan 2016, 10:37

Truntebryg
 
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf jesperth » 13. jan 2016, 10:48

jesperth
 
Indlæg: 167
Tilmeldt: 11. aug 2015, 23:31

Re: Ventilation i nyt bryghus?

Indlægaf Brorsbøl Bryghus » 13. jan 2016, 13:44

Ok :-) mange gode svar.

Vil måske ikke bygge ind i skab, må lave en prøvekørsel inden installation.

Vil lige igen spørge hvorfor de anbefaler dette og hvad de mener? Er det ude eller inde og hvordan og hvorfor:
"Ved horisontal installation af ventilatoren bør der monteres en ventilationskanal på min. 1 m ved udsugningsenden."
Kan jeg så ikke bare have den tæt på væggen og et kort rør igennem væg, med en "rist" som afslutning?
Øl er grund til meget, og derfor er øl et grundstof. (Rune T. Kidde)
-------------------

Mvh. Erling
Brorsbøl Bryghus
 
Indlæg: 69
Tilmeldt: 16. jul 2014, 20:40
Geografisk sted: Haderslev

ForegåendeNæste

Tilbage til Udstyr

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 6 gæster