Pilsner - indsatsen værd?

Dette forum vil indeholde opskrift filer opdelt efter BJCP lavet i Beersmith 1 format : .bms og Beersmith 2 format .bmsx dog altid mindst .bms
Der må gerne spørges til opskriften i indlæggene.

Redaktør: Co-Admin

Pilsner - indsatsen værd?

Indlægaf Knet » 20. sep 2022, 16:32

Hej,

Jeg har efterhånden en del bryg bag mig. Flest ales. Enkelte lagerøl. Typisk dobbelt Bock, når det er lager. Eller vienna lager eller Märzen. Og hybrider som fx Steam beer, hvor lager gær bruges ved ale temperatur. Jeg har aldrig lavet en pilsner, men har gæringsskab til kontrol af temperatur. Synes der er så mange andre gode øl. Og er i tvivl om hvorvidt det er indsatsen værd. Nu har jeg så tilbudt min bror at lave et batch til ham efter eget valg. Og så siger han pilsner….

Misforstå mig ikke. Holder skam af plæneklipperøl. Meeen. Til jer der (også) brygger pilsnere: hvor oplever I gevinsten vs. den kommercielle og billige? Er det på smagsnuancer fordi I tvister maltprofilen lidt i forhold til ren pilsnermslt? Er det på sprødhed, fordi I gærer den helt ned?

I al respekt: Hvad lokker jer til det? Hvad overser eller negligerer jeg? Smag og behag er selvfølgelig forskellig, men det er dælme lang tid siden, at jeg har købt en pilsner. Når der er så meget andet. Bliver den hjemmelavede bedre end den relativt billige kommercielle ?

Skal jeg købe en kasse kommerciel øl og kapsle om og så bruger tiden på en westvleteren 12 klon? :-)

Vh Kenneth
Knet
 
Indlæg: 496
Images: 0
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Pilsner - indsatsen værd?

Indlægaf Per » 21. sep 2022, 05:48

Per
 
Indlæg: 339
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Pilsner - indsatsen værd?

Indlægaf lr-brew » 22. sep 2022, 11:33

Hej

Jeg synes absolut det er indsatsen værd. Jeg synes man får en friskhed som du ikke oplever ved ret mange kommercielle pilsnerøl (i hvert fald ikke de "almindelige" fra supermarkedet).

Nedenstående opskrift på en Tipo Pils kan godt anbefales - det er en tørhumlet italiensk pilsner:
https://byo.com/recipe/birrificio-itali ... 996-clone/

/Thomas
lr-brew
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 12. feb 2020, 16:35

Re: Pilsner - indsatsen værd?

Indlægaf Borg » 22. sep 2022, 12:21

Du kunne også kikke på en Tjekkisk Premium Lager.
Den er så afgjort indsatsen værd.

Husk blot på, at holde den lave gæringstemperatur (10-11 grader), masser af gær og ilt, og tilstrækkelig tid med en diacetyl pause (temperaturløft) til sidst.
Og - som allerede nævnt - så skal den lagre koldt, gerne ved 0 grader i 4-6 uger.

Samtidig får du afprøvet dine evner som brygger. Der er nemlig ikke meget ag skjule brygfejl bag, når man taler om en standard crispy lager.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner - indsatsen værd?

Indlægaf Knet » 22. sep 2022, 13:35

Tak til jer alle, for opskrifter og fif. Det lader til, st jeg snyder mig selv for en oplevelse, hvis ikke jeg prøver pilsner af. Så den ryger på backloggen.

Kan godt følge dig Borg på den med, at der ikke er noget at gemme sig bag :-)
Knet
 
Indlæg: 496
Images: 0
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup


Tilbage til BJCP Opskrifter

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst