Hej alle sammen.
Jeg har tænkt mig at brygge en Røget pils som kommer til at indeholde følgende :
Polsk Pilsnermalt:700 g
Tysk Røgmalt: 300 g
25 g First gold humle(combi humle både bitter og aromahumle)
Brygningen (BIAB) kommer til at se ud som følger:
Den vil blive mæsket i 3l vand ved 67grader i 60 min. og der vil blive skyllet med 5 l vand
selve urten bliver kogt i 60 min. ved starten tilsættes der 20 g , og 15 min før tid tilsættes de sidste 5 g.
Det er mit andet forsøg på min egen opskrift, så det lidt et forsøg , men håber at nogle af jer mere erfarne bryggere vil komme med et råd eller to omkring opskriften.
Med Venlig Hilsen
Pambryggeren(JackogGorm)
Røget pils.(testbryg 5.L)
Redaktør: Co-Admin
-
- Indlæg: 1
- Tilmeldt: 30. nov 2017, 15:20
Røget pils.(testbryg 5.L)
Senest rettet af pambryggeren 21. dec 2017, 10:36, rettet i alt 3 gange.
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Ny Røget pils.(testbryg 5.L)
Det skal nok blive godt, jeg ville nok mæske i lidt mindre vand - 2,5-2,7 liter for at forbedre mæske effektiviteten.
keep it simple !
Re: Ny Røget pils.(testbryg 5.L)
Hvorfor det? Jeg troede at mere vand jo bedre effektivitet (altså inden for rimelighedens grænse)? Da jeg startede med BIAB 5L bryg, dvs. ca. 1,3 kg malt i 7 liter vand (efter kogning og malt-tilbageholdelse-grad = 4,-5 L i gærspand), fik jeg den bedste effektivitet og jo større mængder jeg efterfølgende har brygget er ratio mellem vand og malt jo blevet mindre.....ligeledes effektiviteten, så jeg er lidt nysgerrig nu?fjorgensen skrev:Det skal nok blive godt, jeg ville nok mæske i lidt mindre vand - 2,5-2,7 liter for at forbedre mæske effektiviteten.
For meget vand er sikkert ikke godt og kan måske skylle flere bitterstoffer ud, så jeg siger ikke man ikke skal være varsom, men jeg troede bestemt at 1:5 var klart bedre end 1:2,5 f.eks.!??!?
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Re: Røget pils.(testbryg 5.L)
Populært sagt, gør en højt vandindhold i mæskningen, at der bliver for langt mellem enzymerne og stivelsen. 1:2,5 er det “normalt” laveste forhold. Lavere, og der bliver for “trangt”. Et almindeligt godt forhold er 1:3.
I et bryghus er der flere forskellige effektiviteter på tale. Den vi taler om hér er mæskeeffektiviteten. Den bygger på to parametre: sukkerkoncentrationen og volumen før kogning.
Nogle håndbryggere kikker fejlagtigt kun på OG, når de regner effektiviteten ud.
Mæskeeffektiviteten viser, om du får det planlagte sukkerudtræk af mæskningen (OG), og den planlagte volumen (før kogning). Har du planlagt en OG på 1.050 og 30 liter, så rammer du for lavt, hvis du ender med en OG på 1.050 og 28 liter.
I et bryghus er der flere forskellige effektiviteter på tale. Den vi taler om hér er mæskeeffektiviteten. Den bygger på to parametre: sukkerkoncentrationen og volumen før kogning.
Nogle håndbryggere kikker fejlagtigt kun på OG, når de regner effektiviteten ud.
Mæskeeffektiviteten viser, om du får det planlagte sukkerudtræk af mæskningen (OG), og den planlagte volumen (før kogning). Har du planlagt en OG på 1.050 og 30 liter, så rammer du for lavt, hvis du ender med en OG på 1.050 og 28 liter.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Røget pils.(testbryg 5.L)
Det er super vigtigt - i min optik - og kikke på efficiency af mæsken. Som jeg foretrækker at kalde BG (Boil Gravity)
OG er mindre vigtig - da den kun fortæller hvor meget urt du smider væk. Den fortæller intet omkring hvor godt mæsken har kørt.
Tyk grød - giver ikke meget chance for mobilitet af enzymer...
ALT for tynd grød - giver store afstande mellem enzymer og stivelse...
Så der er helt sikkert et optimum.
En meget tyk grød, har enormt svært ved at fordele varmen - så det kræver bestemt stor opmærksomhed omkring omrøring.
En mere eller mindre direkte pH ændring kan også påvirke mæske enzymerne - så hvis du bruger meget vand, så har du mange flere mineraller at kæmpe med. De primært mørke malte kan kun balancere et vist antal mineraller - putter du 25% mere vand i gryden så har du ikke nok "buffer" virkning og pH skrider. Dette kan du selvfølgelig kompensere for i din vandbehandling ☺
OG er mindre vigtig - da den kun fortæller hvor meget urt du smider væk. Den fortæller intet omkring hvor godt mæsken har kørt.
Tyk grød - giver ikke meget chance for mobilitet af enzymer...
ALT for tynd grød - giver store afstande mellem enzymer og stivelse...
Så der er helt sikkert et optimum.
En meget tyk grød, har enormt svært ved at fordele varmen - så det kræver bestemt stor opmærksomhed omkring omrøring.
En mere eller mindre direkte pH ændring kan også påvirke mæske enzymerne - så hvis du bruger meget vand, så har du mange flere mineraller at kæmpe med. De primært mørke malte kan kun balancere et vist antal mineraller - putter du 25% mere vand i gryden så har du ikke nok "buffer" virkning og pH skrider. Dette kan du selvfølgelig kompensere for i din vandbehandling ☺
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Røget pils.(testbryg 5.L)
Ang. opskriften - så er det du gør, det eneste rigtige.
Keep It Simple !!
Derved lærer du bedre de enkelte malte at kende, og rigtig mange gange er en simpel 2-3 malts opskrift = den bedste ØL.
Keep It Simple !!
Derved lærer du bedre de enkelte malte at kende, og rigtig mange gange er en simpel 2-3 malts opskrift = den bedste ØL.