Hvilket bryganlæg?
-
- Indlæg: 41
- Tilmeldt: 8. aug 2021, 20:59
Hvilket bryganlæg?
Hej
Jeg vil gerne købe et bryganlæg og har kigget på savdoktorens Pro master. Det skal siges at jeg er meget grøn, har ikke prøvet at brygge noget som helst. Så ville høre om nogle ting inden jeg placerer en ordre. Er der en bestemt størrelse som I vil anbefale? Er en 30L stor nok til de fleste all grain kits? Er der andre anlæg i samme prisleje som jeg bør overveje. Andre ting jeg skal være opmærksom på?
På forhånd tak
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jeg vil gerne købe et bryganlæg og har kigget på savdoktorens Pro master. Det skal siges at jeg er meget grøn, har ikke prøvet at brygge noget som helst. Så ville høre om nogle ting inden jeg placerer en ordre. Er der en bestemt størrelse som I vil anbefale? Er en 30L stor nok til de fleste all grain kits? Er der andre anlæg i samme prisleje som jeg bør overveje. Andre ting jeg skal være opmærksom på?
På forhånd tak
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 119
- Tilmeldt: 1. apr 2020, 22:04
- Geografisk sted: Sydjylland
Re: Hvilket bryganlæg?
Hej Peter.
Der er ikke frygteligt mange forskellige bryganlæg i denne prisklasse, de der er, er i bund og grund ens med kun små detaljer til forskel, men sikkert produceret samme sted.
Jeg har selv en 30L Maltmaster Pro, og er meget tilfreds med det, sammenlignet med min kammerats fra en konkurrent syntes jeg faktisk min er lidt mere gennemtænkt.
Jeg har brygget en del forskelligt efterhånden, også Stouts med stor maltmængde, uden nogen problemer. Max er for mit vedkommende 25-27 liter efter kogning, rigeligt til langt de fleste All grain kits.
Om jeg fortryder at have købt en 30L frem for f.eks. 45 eller 60L, nope!!!! Jeg vil hellere lave flere mindre bryg end ét stor, det føler jeg er mere lærerigt og så kan der jo eksperimenteres meget mere.
God fornøjelse.
Der er ikke frygteligt mange forskellige bryganlæg i denne prisklasse, de der er, er i bund og grund ens med kun små detaljer til forskel, men sikkert produceret samme sted.
Jeg har selv en 30L Maltmaster Pro, og er meget tilfreds med det, sammenlignet med min kammerats fra en konkurrent syntes jeg faktisk min er lidt mere gennemtænkt.
Jeg har brygget en del forskelligt efterhånden, også Stouts med stor maltmængde, uden nogen problemer. Max er for mit vedkommende 25-27 liter efter kogning, rigeligt til langt de fleste All grain kits.
Om jeg fortryder at have købt en 30L frem for f.eks. 45 eller 60L, nope!!!! Jeg vil hellere lave flere mindre bryg end ét stor, det føler jeg er mere lærerigt og så kan der jo eksperimenteres meget mere.
God fornøjelse.
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
Re: Hvilket bryganlæg?
Som Peter skriver, de er more or less de samme og fra samme producent, udstyret er dog forskelligt og jeg har ikke set dem billigere end Savdoktoren sælger dem. Mht til 30/45/60 liter skal du tænke på, at det bliver tungere at løfte maltpipe mv op jo større batch'es du brygger. Har selv haft (og har) EasyBrew 30 (som savdoktorens),Grainfather G30 og har nu Brewtools B40. Jeg skal ikke have dem større.
Vil advare om at denne hobby kan gribe om sig (som min rejse med brygkedler viser) :-)
Vil advare om at denne hobby kan gribe om sig (som min rejse med brygkedler viser) :-)
-
- Indlæg: 119
- Tilmeldt: 1. apr 2020, 22:04
- Geografisk sted: Sydjylland
Re: Hvilket bryganlæg?
Uha ja, jeg startede med en elgryde, en suppegryde, en gærspand og diverse flasker, det kunne man lave glimrende øl på.
Så blev der købt store gasblus og gryder, det virkede også fint, men der skal jo prøves nyt, så der er en 30 L Maltmaster, en god håndfuld Cornelius kegs, co2, taphaner og andet godt kommet til i mellemtiden, det stopper nok først når man ikke gider brygge mere, og det er vist laaaangt ude i fremtiden for mit vedkommende...
Jeg håber du kommer godt igang og undgår for mange ærgelige fejl. Har du evt en du kan kigge lidt over skulderen? Det kan være lærerigt at være "føl" på et par bryg.
Så blev der købt store gasblus og gryder, det virkede også fint, men der skal jo prøves nyt, så der er en 30 L Maltmaster, en god håndfuld Cornelius kegs, co2, taphaner og andet godt kommet til i mellemtiden, det stopper nok først når man ikke gider brygge mere, og det er vist laaaangt ude i fremtiden for mit vedkommende...
Jeg håber du kommer godt igang og undgår for mange ærgelige fejl. Har du evt en du kan kigge lidt over skulderen? Det kan være lærerigt at være "føl" på et par bryg.
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
-
- Indlæg: 41
- Tilmeldt: 8. aug 2021, 20:59
Re: Hvilket bryganlæg?
Tak for jeres indspark :) så bliver det nok en 30 liters. Har også kigget lidt på de cornelius fustage, smider man så bare bryggen der i, efter gæringen og så skal man ikke modne? Skal også lige høre, de der gærtanke, er det bare en gærspand der er lidt fin på den?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 41
- Tilmeldt: 8. aug 2021, 20:59
Re: Hvilket bryganlæg?
Desværre, kender ingen der brygger. Men kan nok lokke en ølhungrende ven til at kigge på :) mens jeg dummer mig.Peterdanske skrev: Har du evt en du kan kigge lidt over skulderen? Det kan være lærerigt at være "føl" på et par bryg.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 119
- Tilmeldt: 1. apr 2020, 22:04
- Geografisk sted: Sydjylland
Re: Hvilket bryganlæg?
Hvor er du fra?
Måske er der en venlig sjæl i lokalområdet der vil lære lidt fra sig?
En fustage er bare en beholder hvor man kan karbonere med CO2 fra en flaske, i stedet for at lade gæren danne denne i en flaske. Modning er en hel anden ting, det er en ren prøve på ens tålmodighed, for de fleste bryg bliver bedre med tiden, det er bare ikke alle der når det :-D
Måske er der en venlig sjæl i lokalområdet der vil lære lidt fra sig?
En fustage er bare en beholder hvor man kan karbonere med CO2 fra en flaske, i stedet for at lade gæren danne denne i en flaske. Modning er en hel anden ting, det er en ren prøve på ens tålmodighed, for de fleste bryg bliver bedre med tiden, det er bare ikke alle der når det :-D
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
-
- Indlæg: 41
- Tilmeldt: 8. aug 2021, 20:59
Hvilket bryganlæg?
Jeg er fra Amager. Ja okay det var også karbonering jeg mente, skal lige have styr på fagtermerne :P
Kan forestille mig det er svært at holde nallerne væk. Så må man vel bare sætte et bryg mere over :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kan forestille mig det er svært at holde nallerne væk. Så må man vel bare sætte et bryg mere over :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 119
- Tilmeldt: 1. apr 2020, 22:04
- Geografisk sted: Sydjylland
Re: Hvilket bryganlæg?
Okay, Trekantområdet kan ikke lige umiddelbart gå under betegnelsen lokalområde når du er fra Amager :-)
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
Re: Hvilket bryganlæg?
Problemet er, at alle de bryg også skal drikkes. :-)
-
- Indlæg: 119
- Tilmeldt: 1. apr 2020, 22:04
- Geografisk sted: Sydjylland
Re: Hvilket bryganlæg?
Jo jo, men der har man heldigvis venner, kolleger og bekendte der gerne vil teste, som regel uden antydningen af tvang :-Dmhn skrev:Problemet er, at alle de bryg også skal drikkes. :-)
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
-
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
- Geografisk sted: 6600 Vejen
Re: Hvilket bryganlæg?
Det er der hvor folk plejer at være mest interesseret i ølbrygning ;o)mhn skrev:Problemet er, at alle de bryg også skal drikkes. :-)
-
- Indlæg: 41
- Tilmeldt: 8. aug 2021, 20:59
Re: Hvilket bryganlæg?
Så er der bestilt :P og det blev en malt master 30L.
Er en pilsner for udfordrende, som aller første bryg? :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Er en pilsner for udfordrende, som aller første bryg? :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Hvilket bryganlæg?
Det kommer an på dine muligheder for at styre temperaturen (køligt) under gæringen. Hvis du ikke har mulighed for det vil jeg anbefale en overgæret øl i stedet.peterlieberkind skrev:Så er der bestilt :P og det blev en malt master 30L.
Er en pilsner for udfordrende, som aller første bryg? :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 119
- Tilmeldt: 1. apr 2020, 22:04
- Geografisk sted: Sydjylland
Re: Hvilket bryganlæg?
Hvis det skal være en lys øl ville jeg nok starte med noget lettere, måske kan du lave en Pseudo Pilsner?
Det er Pils, men gæret relativt køligt med en Lutra Kveik, det giver en meget ren gæring, og så er det pokkers meget hurtigere end en lager :-)
Se evt her:
https://youtu.be/EN69jIy4FfI
Det er Pils, men gæret relativt køligt med en Lutra Kveik, det giver en meget ren gæring, og så er det pokkers meget hurtigere end en lager :-)
Se evt her:
https://youtu.be/EN69jIy4FfI
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)