Bevaring af “haze”

Besvar
Knet
Indlæg: 497
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Bevaring af “haze”

Indlæg af Knet »

Jeg har til gode at lave øl, hvor haze er tilstræbt og ønsket. Eksempelvis neipa og hefe weizen.

Normalt er jeg ikke besat af klar øl. De fleste coldcrasher jeg dog og enkelte har jeg givet et skud gelatine og så dropper diverse uønskede elementer til bund og øllet er krystal klart.

Hvordan så med neipa og hefe? Min plan er at crashe dem, så uønskede elementer trods alt bundfælder. Naturligvis ingen gelatine. Derefter på fad. Men sådan et fad er jeg en rum tid om at tømme. Og så vil naturkræfterne jo helt af sig selv, at hazen bundfælder og øllet gradvist klarer op? Et fad på køl er jo en lang coldcrash.

Hvad gør I så, når haze ønskes (bevaret)?

Tapper fra top og blæser CO2 ind via out, så CO2 forstyrrer bundfald?

Vender fadet med mellemrum? I Tyskland forstår jeg, at hefe fade leveres på hovedet og først vendes når de tappes.

Lever med det?

Måske bare drikke hurtigt? :-)

Er den ikke flokkulerende gær og tilsætningerne som hvedemel på hefe og humle og havregryn på neipa nok til at det ikke sker?

Nu er haze jo en del af definitionen på hefe, men ikke nødvendigvis på Neipa, der vel knap nok har en definition. Og på udenlandske fora vil rygtet vide, at en mere klar neipa ikke er en fejl og at smagen er intakt ved droppet, om end mundfylden påvirkes. Men man spiser jo også med øjnene og jeg tror vi alle kan se den der multijuice-farvede neipa for os... og vil studse over den klare hefe.

Er det et issue? Og I givet fald, hvad gør I?

Vh. Kenneth
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Bevaring af “haze”

Indlæg af admin »

Masser af havregryn, 20 til 30% så bliver den aldrig klar, langsom nedkøling af urten hjælper også, men det har jeg kun brugt en gang.Billede

Sendt fra min IN2013 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Knet
Indlæg: 497
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Bevaring af “haze”

Indlæg af Knet »

Den ser godt nok saftig ud Jens!!

Er det bare almindelig havregryn fra morgenmadspakken du bruger, eller er det flaked/roasted oats?

Vh. Kenneth
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Bevaring af “haze”

Indlæg af admin »

Alm havregryn fra Rema :)

Sendt fra min IN2013 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Knet
Indlæg: 497
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Bevaring af “haze”

Indlæg af Knet »

Perfekt.

Går og venter på de sidste dele til min hop-dropper, som netop er “fanget” i tolden. Når de ankommer, og hullet er boret i min gærspands låg, så skal der laves neipa :-)
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Bevaring af “haze”

Indlæg af admin »

Vores er færdig ;)Billede

Sendt fra min IN2013 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Knet
Indlæg: 497
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Bevaring af “haze”

Indlæg af Knet »

Nice! Det ser ud som om der kan være en del i beholderen! Men det er jo også et stort setup du har.

Min(e) ankom også i dag.
BB262F25-0C1F-4B76-81E1-8C88C6AC7380.jpeg
44515A6D-70D7-4B83-B1E6-51E4C32DAF56.jpeg
Og måske jeg har overgjort det lidt. Har to stålbrygspande af 7 gallon og købte en til hver, just in case. Jeg kan så konstatere, at sightglass måske ikke havde været nødvendigt. Fra ventilens lukke mekanisme og op til bunden af sightglass er der 7 cm. Jeg købte det som to tommers, så spørgsmålet er om jeg på det aktuelle setup nogensinde får set, at humlen forlader røret. Det bliver hvertfald en tripple IPA hvis røret fyldes :-)

Nu skal der så bare laves hul i lågene.

Vh Kenneth
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"