Hej alle
Jeg kogte en spand øl lørdag aften - næste mirgen var der fuld gang i gæringen. Den startede med sa på1.057 og nu mandag eftermiddag er den 1.033 men virker til at været gået helt i stå- lyder det ikke underligt.
Andet underligt faktum er også at gærspanden står i mit skur hvor der ca er 10grader. Og glrspanden har holdt en temperatur over 20 grader uden jeg har tilført varme siden kogningen. Spanden er isoleret - men ret vildt at gæringen kan holde så høj en temperatur.
Hurtig gæring....
Re: Hurtig gæring....
Hej,
Der er mange faktorer der kan spille ind.
Hvilken stilart bryggede du og hvordan var malt sammensætningen?
Hvilken gær brugte du?
Fik du iltet urten godt inden gær tilsætning?
Ved hvilken temperatur mæskede du ved (jo højere temperatur, jo mindre kan gæren spise).
Det er normalt at gæringen producerer en del varme i sig selv specielt under stormgæring.
Hvis der bare er en lille utæthed i spanden kan man godt tro at gæringen er gået i stå efter stormgæring.
Lad endelig spanden stå i 2-3 uger, til den tid skal gæren nok have spist sig igennem mere af sukkeret.
Hold også spanden inden for temperaturområdet for gæren resten af tiden.
Hvis den bliver for kold kan gæringen gå i dvale.
Mvh, Jan
Der er mange faktorer der kan spille ind.
Hvilken stilart bryggede du og hvordan var malt sammensætningen?
Hvilken gær brugte du?
Fik du iltet urten godt inden gær tilsætning?
Ved hvilken temperatur mæskede du ved (jo højere temperatur, jo mindre kan gæren spise).
Det er normalt at gæringen producerer en del varme i sig selv specielt under stormgæring.
Hvis der bare er en lille utæthed i spanden kan man godt tro at gæringen er gået i stå efter stormgæring.
Lad endelig spanden stå i 2-3 uger, til den tid skal gæren nok have spist sig igennem mere af sukkeret.
Hold også spanden inden for temperaturområdet for gæren resten af tiden.
Hvis den bliver for kold kan gæringen gå i dvale.
Mvh, Jan
-
- Indlæg: 36
- Tilmeldt: 24. apr 2017, 20:14
Re: Hurtig gæring....
Tak for et par gode tanker
Jeg har måske ikke iltet urten så meget - jeg havde fået den opfattelse at man skulle passe på hvor meget man iltet urten efter kogning? Kan det generelt være derfor at mine gæringer er stoppet ved 1.025 - 1020 og er gået helt stå?
Her er opskriften jeg har forsøgt at brygge
The Dark beer - 5.1%
Czech Dark Lager
Type: All Grain
IBU : 30 (Tinseth)
Farve : 65 EBC
Karbonering : 2.4 CO2-vol
Vægtfylde før kogning : 1.048
Original Gravity : 1.056
Final Gravity : 1.017
Brewster Beacon 30L
Batchmængde : 21 L
Kogemængde : 25.68 L
Vol. efter kogning: 22.08 L
Mæskevand : 21.09 L
Spargevand : 7.74 L
Kogetid : 60 min
Total vand : 28.83 L
Bryghus effektivitet: 75%
Mæskeeffektivitet: 75.7%
Forgærbare ingredienser (5.22 kg)
2 kg - MUNIC 25 EBC (38.3%)
2 kg - Pilsner 4 EBC (38.3%)
1 kg - CARAMUNIC 3 195 EBC (19.2%)
220 g - CHOCOLAT 900 EBC (4.2%)
Humle (90 g)
70 min - 30 g - Saaz - 3.7% (14 IBU)
60 min - 30 g - Saaz - 3.7% (14 IBU)
5 min - 30 g - Saaz - 3.7% (3 IBU)
Gær
1 pk - Mangrove Jack's Bohemian Lager Yeast M84
Mæskeprofil
Mash steps template
50 °C - 20 min - Protease
60 °C - 60 min - B-amylase
68 °C - 15 min - A-amylase
76 °C - 5 min - Mash out
Jeg har måske ikke iltet urten så meget - jeg havde fået den opfattelse at man skulle passe på hvor meget man iltet urten efter kogning? Kan det generelt være derfor at mine gæringer er stoppet ved 1.025 - 1020 og er gået helt stå?
Her er opskriften jeg har forsøgt at brygge
The Dark beer - 5.1%
Czech Dark Lager
Type: All Grain
IBU : 30 (Tinseth)
Farve : 65 EBC
Karbonering : 2.4 CO2-vol
Vægtfylde før kogning : 1.048
Original Gravity : 1.056
Final Gravity : 1.017
Brewster Beacon 30L
Batchmængde : 21 L
Kogemængde : 25.68 L
Vol. efter kogning: 22.08 L
Mæskevand : 21.09 L
Spargevand : 7.74 L
Kogetid : 60 min
Total vand : 28.83 L
Bryghus effektivitet: 75%
Mæskeeffektivitet: 75.7%
Forgærbare ingredienser (5.22 kg)
2 kg - MUNIC 25 EBC (38.3%)
2 kg - Pilsner 4 EBC (38.3%)
1 kg - CARAMUNIC 3 195 EBC (19.2%)
220 g - CHOCOLAT 900 EBC (4.2%)
Humle (90 g)
70 min - 30 g - Saaz - 3.7% (14 IBU)
60 min - 30 g - Saaz - 3.7% (14 IBU)
5 min - 30 g - Saaz - 3.7% (3 IBU)
Gær
1 pk - Mangrove Jack's Bohemian Lager Yeast M84
Mæskeprofil
Mash steps template
50 °C - 20 min - Protease
60 °C - 60 min - B-amylase
68 °C - 15 min - A-amylase
76 °C - 5 min - Mash out
Re: Hurtig gæring....
Lige inden gæren bliver tilsat er ilt i urten godt. Gær bruger ilt, når det formerer sig. Alle andre tidspunkter er ilt skidt.
Re: Hurtig gæring....
Den gær du har brugt skal arbejde ved 10-15 grader. Så 20 grader er nok til den gode side... Det skal nok blive til øl, det gør det altid :) forvent at den slutter på en høj fg. Syntes ikke den gær gærer særligt langt ned
Re: Hurtig gæring....
Har du tilfældigvis målt med refraktometer, uden at kompensere for alkoholindhold?
Ifølge https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/" onclick="window.open(this.href);return false; vil du da ligge omkring 1019.
Ifølge https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/" onclick="window.open(this.href);return false; vil du da ligge omkring 1019.
-
- Indlæg: 36
- Tilmeldt: 24. apr 2017, 20:14
Re: Hurtig gæring....
Whatttt - så forstår jeg bedre at alle mine gæringer er stoppet ved et meget højt fg. jeg må tilbage og rediger mine tidligere batche - så var de nok stærkere end jeg har påstået....
Mange tak for info mega fedt at blive klogere
Men er det ikke hurtigt at den er færdiggæret på 2 dage....
Mange tak for info mega fedt at blive klogere
Men er det ikke hurtigt at den er færdiggæret på 2 dage....
Re: Hurtig gæring....
Nej, det lyder såmænd meget normalt at det meste er overstået på to dage, især nu når den har gæret ved 20 grader.