Bevaring af “haze”

Bevaring af “haze”

Indlægaf Knet » 3. maj 2021, 11:32

Jeg har til gode at lave øl, hvor haze er tilstræbt og ønsket. Eksempelvis neipa og hefe weizen.

Normalt er jeg ikke besat af klar øl. De fleste coldcrasher jeg dog og enkelte har jeg givet et skud gelatine og så dropper diverse uønskede elementer til bund og øllet er krystal klart.

Hvordan så med neipa og hefe? Min plan er at crashe dem, så uønskede elementer trods alt bundfælder. Naturligvis ingen gelatine. Derefter på fad. Men sådan et fad er jeg en rum tid om at tømme. Og så vil naturkræfterne jo helt af sig selv, at hazen bundfælder og øllet gradvist klarer op? Et fad på køl er jo en lang coldcrash.

Hvad gør I så, når haze ønskes (bevaret)?

Tapper fra top og blæser CO2 ind via out, så CO2 forstyrrer bundfald?

Vender fadet med mellemrum? I Tyskland forstår jeg, at hefe fade leveres på hovedet og først vendes når de tappes.

Lever med det?

Måske bare drikke hurtigt? :-)

Er den ikke flokkulerende gær og tilsætningerne som hvedemel på hefe og humle og havregryn på neipa nok til at det ikke sker?

Nu er haze jo en del af definitionen på hefe, men ikke nødvendigvis på Neipa, der vel knap nok har en definition. Og på udenlandske fora vil rygtet vide, at en mere klar neipa ikke er en fejl og at smagen er intakt ved droppet, om end mundfylden påvirkes. Men man spiser jo også med øjnene og jeg tror vi alle kan se den der multijuice-farvede neipa for os... og vil studse over den klare hefe.

Er det et issue? Og I givet fald, hvad gør I?

Vh. Kenneth
Knet
 
Indlæg: 443
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Bevaring af “haze”

Indlægaf admin » 5. maj 2021, 16:02

Masser af havregryn, 20 til 30% så bliver den aldrig klar, langsom nedkøling af urten hjælper også, men det har jeg kun brugt en gang.Billede

Sendt fra min IN2013 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

www.fribryg.dk
www.facebook.dk/fribryg
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4757
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Bevaring af “haze”

Indlægaf Knet » 6. maj 2021, 07:36

Den ser godt nok saftig ud Jens!!

Er det bare almindelig havregryn fra morgenmadspakken du bruger, eller er det flaked/roasted oats?

Vh. Kenneth
Knet
 
Indlæg: 443
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Bevaring af “haze”

Indlægaf admin » 6. maj 2021, 12:56

Alm havregryn fra Rema :)

Sendt fra min IN2013 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

www.fribryg.dk
www.facebook.dk/fribryg
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4757
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Bevaring af “haze”

Indlægaf Knet » 6. maj 2021, 17:31

Perfekt.

Går og venter på de sidste dele til min hop-dropper, som netop er “fanget” i tolden. Når de ankommer, og hullet er boret i min gærspands låg, så skal der laves neipa :-)
Knet
 
Indlæg: 443
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 12 gæster