Ændring i tryk ved temperaturfald

Ændring i tryk ved temperaturfald

Indlægaf clucking » 4. jan 2022, 15:46

Hej,

Jeg karbonerer naturligt under fermentering i små unitanke.
Lige nu er det en Irish Red Ale der har stået et par uger ved 19 gr. med 1,6 bar. Det skulle give passende ca. 2,3 Vol.
Jeg har sat den til cold crash og den er ned på ca. 8 gr. Tryk er imidlertid kun faldet til ca. 1,4 bar hvilket giver ca. 2,9 Vol. Temperaturændring er sket over relativ kort tid med en glykolkøler.
Som jeg har forstået det, burde karboneringen ikke ændre sig blot fordi temperaturen ændrer sig, hvis ellers alle andre parametre er uændrede (f.eks. udgæring)?
Vil det stabilisere sig lavere over tid eller skal jeg tage trykket lidt af den, som man siger?

Mvh...Claus.
clucking
 
Indlæg: 155
Tilmeldt: 29. mar 2008, 19:50

Re: Ændring i tryk ved temperaturfald

Indlægaf skidemajet-inc » 6. jan 2022, 20:04

Ting fylder mindre, når det bliver nedkølet så derfor falder trykket også :)
Mikkel Mohr Madsen

www.lokaløl.dk
skidemajet-inc
 
Indlæg: 644
Tilmeldt: 1. okt 2006, 18:22
Geografisk sted: KBH Nordvest

Re: Ændring i tryk ved temperaturfald

Indlægaf clucking » 6. jan 2022, 20:28

skidemajet-inc skrev:Ting fylder mindre, når det bliver nedkølet så derfor falder trykket også :)


Det er jeg klar over. Mit spørgsmål går på at jeg synes trykket falder for lidt ved nedkøling ;-)
clucking
 
Indlæg: 155
Tilmeldt: 29. mar 2008, 19:50

Re: Ændring i tryk ved temperaturfald

Indlægaf Borg » 6. jan 2022, 22:20

Hvordan/hvor måler du øllets temperatur? Er det via en føler inde i øllet?
Hvilket materiale er tankene lavet af? Kan de give sig i forhold til trykket?
Er du sikker på kalibrering af hhv. temperatursystemet og trykmåleren?
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4734
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Ændring i tryk ved temperaturfald

Indlægaf clucking » 7. jan 2022, 08:22

Borg skrev:Hvordan/hvor måler du øllets temperatur? Er det via en føler inde i øllet?
Hvilket materiale er tankene lavet af? Kan de give sig i forhold til trykket?
Er du sikker på kalibrering af hhv. temperatursystemet og trykmåleren?


Tak, Erik.
Tanken er en 50 liters unitank med jacket og ca. 30 liter øl i.
Temperatur måles med en Inkbird 308 wifi via thermowell midt i væsken.
Der kan naturligvis være lidt med kalibrering og måleunøjagtighed.
Principielt er det ikke et problem i den forstand for jeg kan blot tage lidt tryk af manuelt og gære under mindre tryk næste gang.
Det er mere et ønske om at forstå problematikken.
clucking
 
Indlæg: 155
Tilmeldt: 29. mar 2008, 19:50

Re: Ændring i tryk ved temperaturfald

Indlægaf lr-brew » 7. jan 2022, 12:19

Hej

Når væsken/øllet bliver koldere kan det optage mere CO2 hvorved trykket falder.

Men hvis det nedkøles hurtigt (som i dit tilfælde), kan det godt tage lidt tid før alt CO2 er optaget i væsken og en ny ligevægt er nået.
CO2 volumen bør forblive konstant i et lukket system som dit.

Derfor vil jeg vente lidt med at justere trykket, for at se om det ikke ender på det forventede.

Mvh
Thomas
lr-brew
 
Indlæg: 6
Tilmeldt: 12. feb 2020, 16:35

Re: Ændring i tryk ved temperaturfald

Indlægaf clucking » 7. jan 2022, 12:38

lr-brew skrev:Hej

Når væsken/øllet bliver koldere kan det optage mere CO2 hvorved trykket falder.

Men hvis det nedkøles hurtigt (som i dit tilfælde), kan det godt tage lidt tid før alt CO2 er optaget i væsken og en ny ligevægt er nået.
CO2 volumen bør forblive konstant i et lukket system som dit.

Derfor vil jeg vente lidt med at justere trykket, for at se om det ikke ender på det forventede.

Mvh
Thomas


Tak, Thomas. Det er logisk og helt sikkert den primære årsag om der skulle være flere.
clucking
 
Indlæg: 155
Tilmeldt: 29. mar 2008, 19:50


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 5 gæster

cron