Hej alle!
Jeg har prøvet at finde en formel for den endelige alkoholprocent i øllet. Wikipedia siger (OG-FG)/0,00738, mens en anden side siger (OG-FG)*0,130. De giver ikke helt det samme resultat, så hvad skal man egentlig regne med?
Desuden tænker jeg på om der findes en formel eller måske en tommelfingerregel på hvor meget alkohol der udvikles ved den sukker, man tilsætter lige inden flaskning? Selvom det er CO2'en man er interesseret i, udvikles der jo samtidig (næsten) lige så meget alkohol.
OG-FG formel?
Jeg ved godt at jeg ikke svare direkte på dit spørgsmål, men hvorfor bruger du ikke et af de mange udmærked programmer der findes til at lave øl med ?
Heri kan du tillægge den karbonerings sukker ~ og vupti :-)
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi
http://www.ProMash.com
http://www.beersmith.com/
http://www.brew-monkey.com/links/softwarelinks.php
Jens
Heri kan du tillægge den karbonerings sukker ~ og vupti :-)
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi
http://www.ProMash.com
http://www.beersmith.com/
http://www.brew-monkey.com/links/softwarelinks.php
Jens
Senest rettet af admin 27. jun 2006, 16:29, rettet i alt 1 gang.
- og her er et, jeg har lavet:
http://www.elgaard.talnet.dk/AlcCalc.xls
Det beregner både ABV og ABW og tager højde for ved hvilken temperatur, OG- og FG-målingerne er foretaget.
Regnearket kan desuden beregne sukkermængde ved karbonering, men det er jo en helt anden historie :-)
Kommentarer til regnearket modtages gerne.
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk
-
- Indlæg: 216
- Tilmeldt: 15. jun 2006, 00:00
- Geografisk sted: Brønshøj
Tak for jeres svar - jeg var nu mest interesseret i at vide hvilken formel der egentlig er den rigtige - i regneark nummer et er det 7,21, mens Wikipedia på http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_%28beer%29 som sagt anfører 7,38 (korrigeret for decimaler).
Det skulle også være muligt at regne ud hvor meget alkohol karboneringssukkeret giver. 100 gram sukker bliver vist nok til 51 gram alkohol, der svarer til ~64 ml og 49 gram CO2.
Hvis man f.eks. tilsætter 250 gram sukker for at få en kraftig karbonering, bliver det til ca. 125 gram alkohol, der svarer til indholdet af 10 pilsnere. Så det er altså ikke helt småting :-)
Jeg prøver at lave et regneark der tager højde for karboneringssukkeret og inkluderer det i ABV-udregningen. Må jeg fortsætte dit, Mr. P?
Det skulle også være muligt at regne ud hvor meget alkohol karboneringssukkeret giver. 100 gram sukker bliver vist nok til 51 gram alkohol, der svarer til ~64 ml og 49 gram CO2.
Hvis man f.eks. tilsætter 250 gram sukker for at få en kraftig karbonering, bliver det til ca. 125 gram alkohol, der svarer til indholdet af 10 pilsnere. Så det er altså ikke helt småting :-)
Jeg prøver at lave et regneark der tager højde for karboneringssukkeret og inkluderer det i ABV-udregningen. Må jeg fortsætte dit, Mr. P?
Ja, det må du gerne.Martin Molich skrev:Jeg prøver at lave et regneark der tager højde for karboneringssukkeret og inkluderer det i ABV-udregningen. Må jeg fortsætte dit, Mr. P?
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk