af Per » 18. jun 2018, 07:00
Borg skrev:Du nævner en Scottish ale og en stout med to forskellige effektiviteter. Det er også to helt forskellige øltyper. Også sådanne forhold spiller ind (mørke malte giver lavere pH). Hvad med vand:malt-forhold. Det er også en væsentlig parameter.
Stouten består af: Pilsner, Cara Gold, Special B, Carafa, Spelt = 7200 gr. samt 400 gr. Muscovadosukker. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 5,97 (fra BrunWater skema). OG = 1070 FG = 1016. Eff. 84%. Forventet 25 ltr. opnået 26 ltr. Scottish Ale består af: Vienna, Gara Gold, Roasted Barley og Smoked malt = 8000 gr. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 6,19 (fra BrunWater skema). OG = 1069 FG = 1012. Eff. 59%. Forventet 25 ltr. opnået 22 ltr. (forlængede kogetiden ca. 20 min. for at hæve OG) Da begge er All-grain kits kender jeg ikke den præcise sammensætning af malten, men har gættet mig lidt frem og sat det ind i BeerCalc. Begge brygget på Brew Monk anlæg, dog er Scottish Ale kogt i gryde på gasblus. Mvh. Per.
-
Per
-
- Indlæg: 336
- Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
- Geografisk sted: Rønnede
af jandk » 18. jun 2018, 07:07
Bryggede en helt simpel pilsner i weekenden. På en varm sommerdag er det rart med en let drikkelig tørst-slukker.
-
jandk
-
- Indlæg: 155
- Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
- Geografisk sted: 7100 Vejle
af Efel » 18. jun 2018, 08:11
Bryggede en pale rider på brewster beacon. Det er andet forsøg med denne øl. Første gang var vores første forsøg på at håndbrygge. Resultatet var svingende dels fordi vi havde dårligt styr på mæsketemperaturen (for høj) dels fordi vi var for utålmodige. Det viste sig dog at de sidste flasker efter 5 måneder var glimrende. Ved gårsdagens bryg havde vi styr på alle parametre. Nåede en OG på 60 og en mæskeeffektivitet på 80%. Startede med 23l i beacon’en. Tilsatte malten langsomt under grundig omrøring. Cirkulerede ret kraftigt og spargede langsomt. 23 l i gærspanden der bobler lystigt.
-
Efel
-
- Indlæg: 31
- Tilmeldt: 4. mar 2018, 09:40
- Geografisk sted: Ringsted
af Borg » 18. jun 2018, 10:29
Per skrev:Borg skrev:Du nævner en Scottish ale og en stout med to forskellige effektiviteter. Det er også to helt forskellige øltyper. Også sådanne forhold spiller ind (mørke malte giver lavere pH). Hvad med vand:malt-forhold. Det er også en væsentlig parameter.
Stouten består af: Pilsner, Cara Gold, Special B, Carafa, Spelt = 7200 gr. samt 400 gr. Muscovadosukker. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 5,97 (fra BrunWater skema). OG = 1070 FG = 1016. Eff. 84%. Forventet 25 ltr. opnået 26 ltr. Scottish Ale består af: Vienna, Gara Gold, Roasted Barley og Smoked malt = 8000 gr. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 6,19 (fra BrunWater skema). OG = 1069 FG = 1012. Eff. 59%. Forventet 25 ltr. opnået 22 ltr. (forlængede kogetiden ca. 20 min. for at hæve OG) Da begge er All-grain kits kender jeg ikke den præcise sammensætning af malten, men har gættet mig lidt frem og sat det ind i BeerCalc. Begge brygget på Brew Monk anlæg, dog er Scottish Ale kogt i gryde på gasblus. Mvh. Per.
Min opfordring til dig var selv at sætte dine observationer i system. Det er din eneste måde at få overblik over, hvilke faktorer der er kendetegnende for bryg med lav effektivitet og hvilke der er kendetegnende for bryg med høj effektivitet. Det vil give dig indsigt, og dermed grundlag for beslutning. Jeg gav dig eksempler på sådanne faktorer, men jeg kan ikke gøre det for dig. Af ovennævnte springer pH’en i øjnene som for høj, og alt for høj ved den skotske. Og pH har stor indflydelse på enzymernes arbejdsevne. 5,3-5,4 er et godt niveau.
-

Borg
-
- Indlæg: 4734
- Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
- Geografisk sted: Herning
-
af Per » 18. jun 2018, 12:12
Borg skrev:Per skrev:Borg skrev:Du nævner en Scottish ale og en stout med to forskellige effektiviteter. Det er også to helt forskellige øltyper. Også sådanne forhold spiller ind (mørke malte giver lavere pH). Hvad med vand:malt-forhold. Det er også en væsentlig parameter.
Stouten består af: Pilsner, Cara Gold, Special B, Carafa, Spelt = 7200 gr. samt 400 gr. Muscovadosukker. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 5,97 (fra BrunWater skema). OG = 1070 FG = 1016. Eff. 84%. Forventet 25 ltr. opnået 26 ltr. Scottish Ale består af: Vienna, Gara Gold, Roasted Barley og Smoked malt = 8000 gr. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 6,19 (fra BrunWater skema). OG = 1069 FG = 1012. Eff. 59%. Forventet 25 ltr. opnået 22 ltr. (forlængede kogetiden ca. 20 min. for at hæve OG) Da begge er All-grain kits kender jeg ikke den præcise sammensætning af malten, men har gættet mig lidt frem og sat det ind i BeerCalc. Begge brygget på Brew Monk anlæg, dog er Scottish Ale kogt i gryde på gasblus. Mvh. Per.
Min opfordring til dig var selv at sætte dine observationer i system. Det er din eneste måde at få overblik over, hvilke faktorer der er kendetegnende for bryg med lav effektivitet og hvilke der er kendetegnende for bryg med høj effektivitet. Det vil give dig indsigt, og dermed grundlag for beslutning. Jeg gav dig eksempler på sådanne faktorer, men jeg kan ikke gøre det for dig. Af ovennævnte springer pH’en i øjnene som for høj, og alt for høj ved den skotske. Og pH har stor indflydelse på enzymernes arbejdsevne. 5,3-5,4 er et godt niveau.
Ok. Tak for in-put.
-
Per
-
- Indlæg: 336
- Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
- Geografisk sted: Rønnede
af admin » 21. jan 2019, 09:59
I weekenden blev det til et forsøgsbatch på imp. Stout :)  Sendt fra min ONEPLUS A5010 med Tapatalk
-

admin
- Site Admin
-
- Indlæg: 4767
- Images: 447
- Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
- Geografisk sted: 7080 Børkop
af jandk » 22. jan 2019, 15:04
Jeg flaskede en klon af en Westi 12 for en uge siden. I øjeblikket har jeg en Oak Whisky Stout og en Tjekkisk pilsner (undergæret) stående til gæring. Oak Whisky Stout har fået tilsat egespåner fra en Whisky tønde, så er spændt på hvor meget træ/whisky smag den får tilført.
-
jandk
-
- Indlæg: 155
- Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
- Geografisk sted: 7100 Vejle
af Thor » 9. dec 2019, 20:03
Efter jeg kun har brygget èn gang de sidste 2 år fik jeg købt ind til 4 bryg. Det første var på komfuret i går og var en mørk bock. OG = 1062 , lige i øjet... De næste bliver mørk belgier ala Straffe Hendrik , Mørk IPA ala munkebos Gleipner og en English red. Det skal nok blive en god vinter. :-)
-

Thor
-
- Indlæg: 271
- Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
- Geografisk sted: 5881 Skårup
af grøntoft » 10. dec 2019, 06:53
Efter en sommer/efterår med alt for mange andre ting der har taget min tid, så skal jeg i den nærmeste fremtid brygge en Pale Ale, en Påskebryg og så en SMaSH med Pale Ale malt og Mandarina Bavaria humle. Dernæst står der en Juicy Session IPA og en Kölsch på programmet.
"De ej poeter ere, der kun drikke vand" - Ludvig Holberg
-
grøntoft
-
- Indlæg: 673
- Tilmeldt: 18. sep 2014, 07:32
- Geografisk sted: Fjerritslev
af jandk » 10. dec 2019, 08:11
-
jandk
-
- Indlæg: 155
- Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
- Geografisk sted: 7100 Vejle
af Jens S » 10. dec 2019, 13:06
Hos mig står den på en milk stout med kakao nips og vanille. Den hedder Dragons milk.
Næste bryg bliver min egen drejning på en sierra nevada pale ale. Jeg har brygget den mange gange efterhånden og den er næsten altid en fast del af repertoiret hos mig.
-
Jens S
-
- Indlæg: 59
- Tilmeldt: 15. jun 2016, 09:19
af ThomasM » 4. jan 2020, 14:44
Brygger en newcastle brown ale og en Vacant gesture(blond ale)
/Thomas
-

ThomasM
-
- Indlæg: 199
- Tilmeldt: 5. feb 2014, 19:09
- Geografisk sted: Nordjylland, ulsted
af RuneV » 4. jan 2020, 16:29
Jeg har en imp stout stående og trække på cacaonibs i eldorado rom. Den sneg sig op på 12,3%
-
RuneV
-
- Indlæg: 253
- Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
- Geografisk sted: Hasselager, Ã…rhus
af kbh36 » 16. jan 2020, 14:48
En American Brown Ale står og gærer lige nu.
/Klaus Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
-
kbh36
-
- Indlæg: 371
- Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
- Geografisk sted: 4060 Kr. SÃ¥by
af Peterdanske » 18. jun 2020, 20:39
Jeg fik lavet en Hazy American Wheat Ale i dagens sommervarme. Let krydret med appelsinskal ved flame off og hyldeblomst samt Citra tørhumle om et par dage der så skal gære med et par dage. Den duftede dejligt......
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR. (Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
-
Peterdanske
-
- Indlæg: 117
- Tilmeldt: 1. apr 2020, 21:04
- Geografisk sted: Sydjylland
Tilbage til Generelt om brygning
Hvem er online
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 18 gæster
|
|