Stouten består af: Pilsner, Cara Gold, Special B, Carafa, Spelt = 7200 gr. samt 400 gr. Muscovadosukker. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 5,97 (fra BrunWater skema). OG = 1070 FG = 1016. Eff. 84%. Forventet 25 ltr. opnået 26 ltr.Borg skrev:Du nævner en Scottish ale og en stout med to forskellige effektiviteter. Det er også to helt forskellige øltyper. Også sådanne forhold spiller ind (mørke malte giver lavere pH).
Hvad med vand:malt-forhold. Det er også en væsentlig parameter.
Scottish Ale består af: Vienna, Gara Gold, Roasted Barley og Smoked malt = 8000 gr. Mæskning: 2,7 ltr./kg malt. Ingen vandbehandling. pH i malten = 6,19 (fra BrunWater skema). OG = 1069 FG = 1012. Eff. 59%. Forventet 25 ltr. opnået 22 ltr. (forlængede kogetiden ca. 20 min. for at hæve OG)
Da begge er All-grain kits kender jeg ikke den præcise sammensætning af malten, men har gættet mig lidt frem og sat det ind i BeerCalc.
Begge brygget på Brew Monk anlæg, dog er Scottish Ale kogt i gryde på gasblus.
Mvh. Per.