fra ekstraktbryg til all-grain

Besvar
Martin A
Indlæg: 95
Tilmeldt: 31. mar 2006, 12:51
Geografisk sted: Kolding

fra ekstraktbryg til all-grain

Indlæg af Martin A »

Hej

Jeg har efterhånden brygget en 14-15 ekstraktbryg med diverse specialmalte og andet godt. Men man vil jo gerne videre, så jeg overvejer nu at prøve kræfter med mit første all-grainbryg.

Problemet er, at jeg i mine gryder kun har plads til 22 liter, og jeg derfor er i tvivl om, det kan lade sig gøre?

De fleste ekstraktbryg har jeg brygget i en 8 liters-gryde, og kun kogt omkring 5 liter vand til en samlet volumen på 25 liter, og derefter tilsat rent vand til gærspanden.

Så kan man mæske og koge omkring 12-15 liter vand, så man laver en mere koncentreret urt, og spæde op med vand i gærtanken?

Det er denne opskrift, jeg har tænkt mig at bruge:

1800 g hvedemalt
2400 g pilsnermalt
1200 g flaked wheat
300 g aromamalt
150 g flaked oats

mæskes i 90 min ved 65 grader

Mvh Martin
Morten
Indlæg: 767
Tilmeldt: 17. jan 2006, 17:02
Geografisk sted: Nørresundby

Indlæg af Morten »

5850g malt x 2,5L = 14,6L vand til at maske med !

Jeg bruger altid den regl med 2,5L vand pr kg malt ;)

Jeg huske du skal Sparge med 78 grader varmt vand op til din boilvolume

hent evt denne exell fil !
http://www.craftsmans.dk/Regneark/Vandmaengde.xls
MvH
Morten
(9400)
mas
Indlæg: 1171
Tilmeldt: 19. mar 2006, 20:34
Geografisk sted: 2640, Hedehusene

Indlæg af mas »

Morten skrev: Jeg huske du skal Sparge med 78 grader varmt vand op til din boilvolume
Mit sparge vand er ca. 85-90 grader ellers er udgangstemperaturen ikke over 75 i mit setup. Jeg har ingen problemer med taniner i øllet. Det kan dog være fordi udvaskningen af taniner også er afhænig af ph-værdien, så jeg vil ikke garantere for det generelt er ok at bruge 85 grader varmt spargevand.

Thomas
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: fra ekstraktbryg til all-grain

Indlæg af admin »

Martin A skrev:Så kan man mæske og koge omkring 12-15 liter vand, så man laver en mere koncentreret urt, og spæde op med vand i gærtanken?
Mvh Martin
Ja da, det er intet problem, det gør jeg da ofte.
Du skal nok ikke mæske tykkere end 2 liter vand til 1 kg malt

Jens
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"